Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

a ja zrobilam coś co sie wam nie spodoba.odmówilam bycia chrzestną....

Polecane posty

Gość gość

O bycie chrzestna dla jego córeczki poprosil mnie mój brat . Doskonale wiedział ,że zyje w związku niesakramentalnym i mimo ,że jestem osobą wierzącą w Boga ,to nie uczestnicze w zyciu kosciola tak jak powinien czynic to porządny katolik. Odmówiłam bratu bo nie jestem hipokrytką.Namawiala mnie cala rodzina ,że moge sie nie przyznawać księdzu ,że nie chodze do spowiedzi i żyje w takim związku. Zdecydowanie odmówiłam i powiedzialam ,ze nie czuje się dobrym katolikiem i nim nie jestem a taki powinien byc chrzestny wg prawa kanonicznego.Chrzestny nie jest od dawania prezentów i kasy ,ale ma byc przykladem prawdziwej wiary dla takiego dziecka i powinien go tego uczyć.NIE POWINNAM BYC CHRZESTNA W MYSL PRAWA KANONICZNEGO I NIE BĘDE. Kiedy to powiedzialam bratu i rodzinie to zaczela sie prawdziwa wojna.Zaczeli mnie obrazac ,że jestem złą siostrą i ,że dziecku sie nie odmawia bycia chrzestnym i powinnam sie wstydzić. Uslyszalam od nich ,ze jeszcze nie spotkali się z takim przypadkiem ,żeby ktos odmówil dziecku bycia chrzestnym i jestem jedyna. Trudno sie mówi..możecie mnie negować ,ale nie chce być hipokrytką i dlatego odmówilam.

Gość gość
mi też odmówili no i ????

Gość gość
tylko nie wiem po co wczęłaś awanture w rodzinie.. Ja bym na twoim miejscu powiedziała że nie będę kłamać ksiedzu i potem uczeszczac do komuni bo to swietokradztwo a ty nie chcesz sie dopuszczac takiego grzechu?? swoja droga ty i twoja rodzina to nieźli hipokryci... Jak wiekszosc katoli

Gość gość
to nie ja zrobilam awanture.. ja powiedzialam spokojnie ze nie moge byc chrzestna a oni NA MNIE WYJECHALI ...CZYTAJ UWAZNIE.

Gość gośćaaaa
Ok. Bylas szczera i to powinni uszanowac. Moim dzieciom tez podmowiono, ale powody byly materialne. Brat meza nie mogl/ nie chcial byc chrzestnym bo jego zona powiedziala ze jak z zagranicy na chrzest do Polski przyleci to nie zarobi przez 4 dni minimum i ze jeszcze bedzie musial wydac kase na bilet lotniczy. To jest powod aby na kogos najezdzac, a nie na Ciebie ktora nie chciala byc hipokrytka. Ale pewnie jestes super ciocia i to najwazniejsze

Gość Kasandra 1
Żałuję, że nie zrobiłam tak jak autorka :) Zazdroszczę Ci odwagi, mi nie starczyło. I mnie i męża namawiano bardzo- dobrze rokowaliśmy finansowo, pracujemy na wysokich stanowiskach- wiadomo fajnie to wygląda. Niestety zgodziliśmy się :( . Sami dzieci nie ochrzciliśmy to chrzestnych nie potrzebowaliśmy, bez sensu naście lat temu wzięliśmy ślub kościelny :( . Katolicy z nas marni. Częstego kontaktu z chrześniakami nie mamy i tyle w tym temacie.... A teraz mnie zjedzcie za żałuję kasy na chrześniaków :(

Gość gość
Ja Cię rozumiem. Niedługo urodzę drugie dziecko i też myślę nad chrzestną (mężczyzn mamy dużo do wyboru) i najbardziej bym chciała poprosić moją siostrę cioteczną, z którą jestem blisko i często się widuję ale ona żyje bez ślubu, mają też dziecko. Chociaż bardzo ją lubię i nic nie mam do jej wyborów życiowych to wybór na chrzestną marny, przecież przeczy temu, w czym ma tak naprawdę pomagać. Dlatego muszę pewnie wybrać inną siostrę cioteczną, mam kilka ale właśnie boję się, że pomyślą że chodzi mi o kasę a wcale tak nie jest. Dzisiaj to już naprawdę strach kogoś wybrać żeby nie być posadzonym o liczenie na prezenty.

Gość gość
No i dobrze zrobilas. Chrzestnym nie zostaje sie dla prezentow tylko dla pomocy w wychowaniu w wierze katolickiej. No pasuje byc jakims przykladem. A swoja droga jak twoja rodzina sobie to wyobrazala, ze przyjmiesz komunie ot tak, bez spowiedzi i przeciw swoim przekonaniom??

Gość gość
Zdecydowanie odmówiłam i powiedzialam ,ze nie czuje się dobrym katolikiem i nim nie jestem a taki powinien byc chrzestny wg prawa kanonicznego.Chrzestny nie jest od dawania prezentów i kasy x Ok, tylko prawda jest taka, ze tak na serio to po prostu nie chciałas ponosic kosztów bycia chrzestnym, czyli tej kasy i prezentów dawanych na niektóre okazje... bo tak sie składa, ze ja tez nie czuje sie katoliczka, mimo ze byłam w tym duchu wychowana, i naprawdę mam głęboko w powazaniu prawo kanoniczne, ty tez na pewno masz je tam gdzie swiatło nie dochodzi... :p Więc powoływanie sie na to prawo nie ma sensu, bo wychodzi ze to tylko wykret

Gość gość
Dobrze że są jeszcze na tym świecie ludzie z zasadami, zachowałaś się prawidłowo. Chrzestnym powinna być osoba zaangażowana w wychowanie dziecka, religijna, która będzie wzorem dla dziecka itp. a nie ktoś zmuszony do tego na siłę bo jest zamożny/z bliskiej rodziny a który potem nigdy chrześniaka nie odwiedzi/jest otwarcie niewierzący. Brat z czasem zrozumie. Jak na razie możesz mu pomóc podsuwając inną kandydatkę na chrzestną żeby nie czuł że zostawiasz go całkiem w trudnej sytuacji.

Gość gość
Mogłaś bez robienie afery w rodzinie powiedzieć ze ksiądz nie dal ci pozwolenia