Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dodo19i5

Grudnióweczki 2017

Polecane posty

Gość gość
dzieki dziewczyny za pomoc :) mój termin to 27.12 ale kazdy mi mowi ze pierwsza ciaza to szybciej urodze :)

Gość Jagodowa 7tc
Gość witam wrocławianke. A z porodem nie ma co zakładać. słyszałam że pierwsze właśnie po terminie a drugie przed. Moja córka 12! dni po terminie. O jak ja wyłam w szpitalu. Bo się nie chce rodzic! Buuuu hehe

Gość Jagodowa 7tc
Dziś zaczynam 7tc, wg moich obliczeń. Cieszę się ale też brzuch mnie coraz więcej boli. Ale nie zadręczam się. Pamiętam że poprzednio tez bolał. Więc chyba ok. A z piersiami tez różnie. Każda ciąża inna. Pierwsza którą poronilam to ogromny bol piersi. Druga głowie szczypanie i dretwienie sutkow a teraz cycki w rękach noszę tak bolą :)

Gość gość
Dla mnie ważne żeby urodziło się zdrowe.

Dzień dobry Z obajwów: mdłości coraz większe, odrzuca mnie od smażonego miesa, śmierdzi mi to. Piersi olbrzymie i do tego bardzo tkliwe, doszła senność, dzisiaj zawiozłam dzieci do szkoły i przedszkola i spałam do 11. Acha! i jeszcze dopadły mnie skurcze łydek. *Co do karmienia, to córę karmiłam pół roku, po cc jest to bolesne, bo wydziela sie oksytocyna, która obkurcza macice, a jak ona jest pocieta, to boli. U mnie był mega ból brzucha przy karmieniu, chociaż u innych karmienie może nawet wywołac orgazm ;) w brodawace jest bardzo dużo małych porów, które są ujściem kanalików mlecznych. *Mieszkam pod Krakowem :) *Annasz my tez bawimy sie masami, ciastoline robie sama :) *Wcale w pierwszej ciąży sie szybciej nie rodzi, naprawdę nie ma reguły, każda z nas jest inna i inaczej przechodzi ciąże i poród też może być różny, ba nawet jedna kobieta może inaczej każda ciąże przechodzić ;) *Bóle brzucha są normalne, macica rośnie, więzadła sie naciągają. I brak wszystkich objawów też jest ok :) nie zadręczajcie się tak! wiecej optymizmu!

Gość Annaszz 7t a moze 6t
Mnie akurat brzuch - macica, w ogole przy karmieniu nie bolala (mialam cc). Za to czulam w niej jakby ruchy dziecka, co bylo dosc dziwne :P ale to obkurczanie chyba tak odczuwalam.

Gość gość aaaa 8t
Anaszz u mnie było identycznie. Nawet się śmiałam że chyba zapomnieli drugie wyciągnąć. Za to teraz boli mnie całe podbrzusze, plus miejsce po CC

Gość serduszkomam 10t
hej dziewczyny!! Witamy w 10 tygodniu :) używacie już kremow przeciw rozstepom? fajnie by było usłyszeć jakieś dobry rady od tutejszych mamusiek którym udało się ustrzec przed tymi zmorami :) ( ja na razie używam oliwki z baby dream na przemian z bambino chyba, kupiłam w rosmanie efektime przeciw rozstepom a koleżanka 45kg wagi jak zaszła w ciążę używała mustele i ani jednego rozstepu. ... Ale to droogie około 100,-... Co polecacie?

Gość parapapa28
Ja w pierwszej ciąży na poczatku używałam oliwke dla niemowląt albo jakiś zwykły balsam nawilżający. W drugim trymestrze przerzucilam się na bio oil. Nie mam żadnych rozstępów :-) Mam nadzieję że druga ciąża też będzie dla mnie tak łaskawa ;-) Aha i pamiętajcie żeby smarować skórę jak swedzi. Mnie np bardzo swedziala skóra na piersiach przez ostatnie dwa tygodnie to za każdym razem smarowalam, czasem rano i wieczorem.

Ja chyba tez uzywalam oliwki bambino na brzuch i nie wiem czy nie mialam czegos dla mam z Lirene. Nie mam zadnych rozstepow, ani na brzuchu, ani na udach. Teraz kupie sobie rosmannoswkie babydream dla mam, bo ma najlepszy sklad.

Gość Mononoke 9t
Hmmm prawie nic nie stosuję ale chyba zacznę się brać za siebie regularnie. Teraz sporadycznie smaruję się bio oil a raz na 2-3 dni zwykłym mleczkiem nawilżającym dla ciężarnych. Pamiętajcie też o dolnej części pleców ponieważ tam na "boczkach" też naciąga się skóra!

Gość serduszkomam 10t
Tak bez zwracania uwagi wzięłam ta oliwka z rosmana a jednak najlepszy skład ma ? - tO mile zaskoczenie :D ja smaruję całe ciało bo one mogą wyjść wszędzie chyba wrrrrr.... mononoke lepiej już zacznij systematyczność wydaje mi sie ze jest najwazniejsza... aczkolwiek też napewno dużo genetyka robi.. jak batraficie na coś fajnego jakiś kosmetyk z polecenia to dajcie znać :).

Gość Mononoke 9t
Dziś zaczynam się smarować rano i wieczorem. A czy też macie dziwne sny w ciąży? Moje są wyjątkowo zakręcone, a niektóre wręcz makabryczne. Dziś np śniły mi się zwłoki w ogrodzie, i to nie jedne. Ciągle mi się coś szalonego śni, praktycznie co noc..

Ja tez mam durne sny... dramat, szkoda opowiadac ;) ale czasem ciekawe :D dzis zalowalam ze zadzwonil budzik, bo chcialam dosnic dalej, zobaczyc co bedzie ;)

Gość gość aaaa 8t
Ja też mam dziwne, makabryczne, czasami zboczone sny. Na dodatek bardzo realistyczne.

Gość Mama6latki 9 tydz
Siedze wlasnie w kolejce do lekarza jestem 9 uhh mam nadzieje, ze szybko pojdzie. A co do snow to myslalam ze tylko ja mam takie pokrecone i wstyd bylo sie przyznac wczoraj snilo mi sie ze bierzemy z mezem rozwod bo porysowal drzwi i juz nawet sprawa w sadzie byla ale stwierdzilismy ze nie ma sensu sie rozwodzic i nie poszlismy na ta sprawe. Normalnie smiech na sali. Ja na razie smaruje sie zwykla oliwka dla dzieci ale juz myslalam o kupnie kremu. Chyba sprawdze ten z rossmana jak tak polecacie.

Gość Annaszz 7t
Jesli zalezy Wam na dobrym skladzie kosmetykow, a nie takie naszpikowane niewiadomo czym to polecam strone pewnej babeczki, ktora analizuje sklady wielu wielu kosmetykow do pielegnacji. Dla dzieci tez ;) wpiszcie sobie w ggle "sroka o" i tam Wam strona wyjdzie. Na jej stronie w wyszukiwarce ja wpisalam "rozstepy" i wyskoczylo kilka roznych kremow i analiza skladu ;) dlatego kupie sobie babydream fur mama :-) Ale kupie dopiero jak uslysze to upragnione serduszko na usg ....

Gość Mama6laki 9 tydz
No i już w domku, nie było tak źle kolejka dość szybko przeszła ale mnie dość długo potrzymał. także bliźniąt nie będzie hihi karta założona wszystkie badania są ok. Ze względu na to że chodzę na nfz i nie mam podstaw do badań genetycznych muszę zrobić je prywatnie od 12 do 14 tyg ciąży. Sama już wcześniej o nich myślałam ale lekarz mnie dziś do nich przekonał, jutro się zapiszę. Serduszko ładnie bije i dzieciątko sie już rusza :) kolejna wizyta 06.06.

Gość Martucha30 9 t
Mama6 latki,to obowiazkowe sa te badania prenatalne? Moj lekarz nic mi nie wspominal,nastepne usg bede miec w 12 tyg.

Gość Annna00   11t
Ja tez już po wizycie u lekarza ale tak jak przypuszczałam tutaj niewiele mi powiedzieli... zmierzył ciśnienie, zrobił wywiad. Dał kartę ale jeszcze pusta póki co, bo badanie krwi pierwsze dopiero za tydzień. A usg pierwsze w 18 tygodniu.. ehh. no ale dobrze ze za tydzień będę w Polsce to popatrzę sobie na moja dzidzie :D nie mogę się doczekać :)

Gość mama grudniowa 10tc
A u mnie nadal okropne mdłości i wymioty, cały dzień nic nie muszę jeść bo nie mam apetytu a na wieczór czasem zjem kanapkę z mc donalda bo tylko jej nie zwracam ;P wiem że dziwne ale tak mi się porobiło ;P , a 2 dni temu też było mi nie dobrze ale zjadłam obiad, kolacje, nawet jakieś smaki miałam. Nie wiem czym to wszystko idzie :) Oczekuję końca 1 trymestru i mam nadzieję że zacznę się dobrze czuć ;P ja 16 idę po skierowania na wszystkie badania na fundusz i później 23 wizyta prywatnie, akurat to będzie już 12 tydzień to myślę,że powinnam się lepiej czuć :) Dziewczyny a na NFZ miałyście we wcześniejszych ciążach testy PAPA? Co o tym myślicie?

Gość Mama6latki 9tydz
Martucha te badania nie są obowiazkowe należą sie na nfz po 30 roku życia matki lub jeśli w rodzinie dzieci urodziły się z jakimiś wadami np, choroby serca czy zniekształcone paluszki itp. Ja chce je zrobić w zeszłej ciąży tez je robiłam i kosztowały okolo 200 zł a będę spokojniejsza, że wszystko jest ok.

Gość Mama6latki 9tydz
Annna współczuję niewiedzy ja miałam już 2 razy usg i jestem zadowolona bo umarłabym ze zmartwienia. Jakoś dziwne zwyczaje mają w innych krajach serio. Gdybym tak postępowała jak oni każa to nie miałabym teraz córki ponieważ miałam plamienia w 8 tyg ciązy i odklejało mi się łożysko, więc pewnie bym poroniła gdyby nie szpital i leki. :(

Gość Annaszz 7t
Ja tez nie moge pojac opieki ginekologicznej w innych krajach. Chyba bym od razu na czas ciazy czmychnela do Polski ;) ale wiem, ze na pewno to nie takie proste... Ja robilam w pierwszej ciazy badania o prenatalne w tym 12-14 tyg i pozniej po 20tyg chyba i nie wyobrazam sobie teraz ich nie robic.ale z tego wzgledu ze chodze prywatnie i zawsze mam usg, to pamietam ze wcale nie zaplacilam za ta wizyte wiecej, tylko tyle co zawsze. A badanie roznilo sie tylko tym, ze ginka slrawdzila ile wynosi ta "przeziernosc karkowa" i tyle :)

Gość Annna00 11t
No tak to jest, wszędzie znajdzie się plusy i minusy :) ale dobrze ze w 7 tyg tez byłam w Polsce to miałam usg i wiem ze serduszko biło, dostałam duphaston i wszystko wyglądało dobrze wiec się nie zamartwiam :) czuje ze będzie wszystko oki. Tu opieka jest dobra ale dopiero po tym właśnie 3 miesiącu. Do 12 tyg żadnego badania nie zrobią. Jedno co dobre ze za nic a nic nie płace w ciąży no i jak już czekam gdzieś w kolejce to max 10 minut i generalnie za dużo nie muszę robić bo jak zrobię badania to wyniki idą prosto do mojego lekarza i to oni do mnie dzwonią i ustawiają wizytę hehe aaaaaa ni i mdłości mi już przeszły praktycznie całkowicie ale nie chwale dnia przed zachodem słońca i zobaczymy na jak długo :)

Gość Mononoke 9t
Hej znalazłam w sumie tylko ten jeden kosmetyk ma tam pozytywną opinię, ciekawe jaką ma mój hipp i bio oil http://www.srokao.pl/2011/03/analiza.html?m=1 a na androida/ iosa można sobie pograć apke "cosmetic scan" - za jej pomocą skanuje się kody kreskowe (aparatem) kosmetyków i można sobie poczytać o składzie też

Gość Mama6latki 9 tydz
Annna no to faktycznie pozniej bedzie juz z gorki. Ja badania rabie u sowjej poloznaej zaraz przy gabinecie lekarza oddaje krew czy mocz i wszystko jest juz w gabinecie. No wlasnie moj lekarz sam przyznal, ze ma do dyspozycji kiepski sprzet i polecil mi lekarza prywatnie a tak sie sklada, ze juz prywatnie u tego bylam i wiem ze jest ok. I tak chcialam to zrobic bo skoro tu chodze na nfz i noc nie place to tu moge spokojnie wydac 2 razy po 200 zl na to usg zeby wszystko dokladnie zbadac na nowoczesnym sprzecie. Planuje isc to zrobic w 14 tyg bo ten lakarz czasem juz w tym wieku ciazy widzi jaka jest plec dziecka .

Gość Mononoke 9t
Matko bio oil to tablica mendwlejewa i ma szkodliwą dla dziecka wit A - do kosza :(

Gość Annna00 11t
Jeny to nie wiedziałam ze nawet na głupi krem trzeba uważać, ale wydaje mi się ze gdyby był tak groźny dla dziecka to by nie był wskazany przy ciąży :) nie dajmy się zwariować bo wyjdzie ze najlepiej to z domu nie wychodzić hehe będę musiała zrobić wywiad wśród koleżanek jakie kremy polecają.. dziś lekarz zwrócił uwagę ze w tak wyćwiczonych mięśniach brzucha jest dużo łatwiej wrócić do formy i rozstępy pojawiają się rzadziej a ja ćwiczę dosyć dużo No i w rodzinie ani mama ani ciotki czy kuzynki przy pojedynczych ciążach nie miały rozstępów wiec mam nadzieje ze tez jakoś genetycznie mi się uda tez ich uniknąć :) a tymczasem idę spać bo już ledwo na oczy widzę.. od paru dni to najchętniej spalabym całymi dniami i nocami hehe

Gość Mononoke 9t
Zawsze miałam dość spoko brzuch i nie lubiłam brzuszków więc nie ćwiczyłam co wcale. Widać teraz przyjdzie odpokutować;)