Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dodo19i5

Grudnióweczki 2017

Polecane posty

Gość Fiolcia 8t
A ja się nie smaruje, bo jestem już tak leniwa ze ledwo mam sile na cokolwiek. Z synkiem w ciąży dostałam rozstępów pod sam koniec ciąży na boczkach, smarowałam się dbałam i nic wiec teraz temat olałam. Właściwie mi one nawet nie przeszkadzają :P Ja od wczoraj jestem wrakiem: płacz, zmęczenie, mdłości i wszystko na raz. Dopadają mnie wyrzuty sumienia, ze zaniedbuje synka i męża na dodatek :( wiec serio nawet mam gdzieś rozstępy...

Gość Ulaaaa 8t
Dziewczyny USG genetyczne (gdzie lekarz bada m.in.przeziernosc karkowa )a badania prenatalne to.są dwie różne rzeczy. USG genetyczne lekarz robi normalnie na nfz miedzy 11 a 14 tyg. A badania prenatalne jeśli nie ma wskazań trzeba robić prywatnie. U mnie w mieście nawet ich nie robią i musiałabym jechać 100km wiec jeśli na USG genetycznym wszystko będzie ok to sobie daruje prenatalne.

Gość serduszkomam 10t
hej dziewczyny :) widziałam wczoraj jak moja kruszynka jak się porusza i widziałam jak pięknie boję serduszko ❤ pierwszy raz w życiu płakałam że szczęścia.... niesamowite doświadczenie... -mama6latki mamy ten sam tydzień i te same terminu wizyty :). -Ani mnie nie denerwujcie ze bio polejedt szkodliwy ; (; ( wczoraj za niego dałam 70,- ; (. może nie jest taki zły... pisze że od 2 trymestr się Ci stosuje to może wtedy już ta witamina nie szkodzi ?

Gość Jagodowa 7tc
Ulaaaaa prenatalne to masz na mysli pappa czy amniopunkcje? Orientujecie się od jakiego wieku pappa jest bezpłatnie? 35? Są jeszcze badania z krwi które w 100% wykluczają choroby ale dość drogie.

Gość Elandil
Cześć, podczytuje Was czasem, ale nie pisałam dosyć dawno. Od pierwszej wizyty 25.04 zrobiłam tylko badania i miałam się umówić na 16 lub 18 maj do lekarza, wczoraj zadzwoniłam i nie ma miejsc. Jestem zła, ale teraz już wiem żeby od razu się umawiać, a nie czekać. Także kolejna wizyta 23.05. Serca nie słyszałam jeszcze poprzednim razem, dowiedziałam się tylko, że ciąża jest wczesna i jest wszystko w porządku. Teraz juz sama nie wiem, staram się nie schizować. Mam mdłości, duszność, szybko się męczę, jestem senna. Na wizytę sobie jeszcze poczekam, jeśli nie powie mi więcej zdenerwuje się.

Gość Mama6latki 9 tydz
Serduszkomam chyba masz racje bo polozna wpisala mi w karcie 10 tydz ale wedlug usg jest 9. Termin na 11.12 tak moze wprowadzilam kogos w blad nazwa badan przepraszam ide zrobic tylko usg i badanie karku, bez badan inwazyjnych.

Gość Annaszz 7t
Ej to ja chyba tez nie wiedzialam ze to jest jakas roznica, te badania prenatalne i genetyczne... to ja w takim razie mialam tylko genetyczne. Dzis od rana mi niedobrze. Wczoraj czulam sie super, przedwczoraj tragicznie. Heh czyzbym tak miala miec co drugi dzien? spoko, moge sie na to zgodzic :P

Gość Mononoke 9t
@Serduszkomam – pisałam to na podstawie wyników z tej aplikacji która alarmuje, że substancje zawarte w tym produkcie są szkodliwe. Tu wklejam wam screena: https://zapodaj.net/dc65383ceaf5f.png.html W apce te substancje są jeszcze opisane więc jakbyście potrzebowały nazw to piszcie. Jednak ponoć często jest tak, że dana substancja jest groźna DOPIERO aplikowana w wysokiej dawce, a w niskiej już nie (np. witamina A). Skóra ma ograniczoną możliwość przepuszczania i podejrzewam, że musiałabyś się kąpać w produkcie, żeby faktycznie zaszkodził on bobo. Ale specjalistką nie jestem, więc może doczytaj. Wczoraj robiłam rekonesans, i super są ponoć w ciąży naturalne oleje typu arganowy, macadamia, kokosowy etc. Na pewno sobie taki kupię. Do tego kupię Babydream, który doradzała @Annaszz i który najlepiej zrecentowała tamta sroka. Na KWC też ma spoko noty: http://wizaz.pl/kosmetyki/pielegnacja-ciala/pielegnacja-kobiet-w-ciazy-i-karmiacych A jeszcze wracając do bio oil - to jakoś nie żałuję straty, bo bardzo mi nie odpowiadał zapach :)

Gość Mononoke 9t
@Elandil na pewno wszystko będzie dobrze. Ale rozumiem Twój lęk bo jestem straszną panikarą :D w którym jesteś tygodniu? My swoje tygodnie wpisujemy w nicka, bo jest nas sporo i jak któraś pisze coś ciekawego o objawach czy badaniach to można się od razu odnieść do tego, na jakim "etapie" obecnie się znajduje. pozdr :)

Gość Elandil9t
Aaa tak, zauważyłam to, ale zapomniałam napisać. Oczywiście wg OM 8+6 czyli 9 tydzień, jutro już 10 :) Odczuwam straszne zmęczenie, dzisiaj głównie przespałam i przeleżałam, do tego mdłości, jedzenie mi odrzuciło.

Gość 89 10tc
Hej dziewczyny u mnie super samopoczucie i aby tak do przodu żadnych bardzo objawów badania prenatalne są darmowe ponoć po 35 roku życie a w 11 / 12 tyg robią obowiązkowe genetyczne tą przezierność karkową. Jeśli chodzi o rozstępy to zostały mi na brzuchu po córcia ważyła prawie 4 kg więc miały prawo się zrobić pomimo smarowania chociaż niektóre mamusie mają elastyczna skórę tak jak bo moja Siorka synia urodziła ponad 5 kg i ani jednego rozstępa

Gość Mononoke 9t
Elandil to tak jak ja, mi też kolejne tygodnie startują w czwartki;)

Gość Mononoke 9t
@89 moja mama urodziła troje dzieci i miała zawsze super brzuch, a nawet teraz ma, przy swoich 55 latach:) Ale jak była w moim wieku to najmłodsze miało już 4 lata więc młoda skóra pewnie więcej znosila :)

Gość Elandil9t
Moja mama ma bardzo dużo rozstępów po pierwszej ciąży, ale ona była szczupła i nie kryje się z tym, że lubiła sobie zjeść. U mnie jest inaczej bo mam trochę w zapasie wiec zobaczymy jak ostatecznie mi się skóra rozciągnie.

Gość 89 10tc
Niestety mi to nie było dane może nie mam az takich tych rozstępów ale jednak są zobaczymy co teraz będzie hehe

Gość kacha1984 10 t
hej:) kolejne glupie pytanie pytanie mojego autorstwa. widzialyscie okladke nowej książki lewandowskiej? ma tam odkryty brzuch. czy mozliwe , żeby w zaawansowanej ciąży pępek zostal normalny? zawsze widziałam, że jak brzuch jest duży to pępek się uwypukla. pytam ze zwykłej ciekawośći :)

Gość gość aaaa 8t
Kurcze ja 35 lat koncze we wrześniu yo pewnie prenatalne będą dla mnie płatne. Nie datują tych kilku miesięcy.

Gość Mononoke 10 t
Kacha nie wiem jak to jest z brzuchami ciążowymi ale znam photoshopa i taki retusz to bułka z masłem :D dziś USG juppi jej :D

Gość gość aaaa 8t
Kacha mi pępek tez zostawał normalny w poprzedniej ciąży. Mojej bratowej też. Wiec tak tez może być, ze lewa miała normalny pępek.

Gość Annaszz 7t
Kacha mi pepek ze tak powiem zniknal w ciazy. Tzn w ogole sie nieuwypuklil, tylko zrownal sie plasciutko z brzuchem co wygladalo dosc...komicznie i dziwacznie ;) ale.on szybko wrocil do swojej formy po porodzie, za to gorzej bylo z ta " czarna krecha", od pepka do pipeczki :P znikala mi chyba z pol roku po porodzie..

Gość Mama6latki 9 tydz
Moja coreczka wazyla 4,4 kg wiec tez maly klocek z niej byl hihi ale rozstepow na brzuchu nie mam tylko kilka malutkich na posladkach to wszystko. Pepek mialam wypukly taki dziwny i ta kreska tez zniknela mi jakos po 3 miesiacach.

Gość Mononoke 10 t
a wracając do rozstępów, kupiłam wczoraj oba baby dream fur mama (rossmann). olejek jest super, za to balsam niespecjalnie - słabo i długo się wchłania i mam wrażenie, że im dłużej wsmarowywałam tym więcej było na skórze. więc gdybyście się wahały bierzcie olejek :)

Gość Mama6latki 9 tydz
Dzwonilam wczoraj umowic sie na wizyte z tym badaniem genetycznym i mam ja 05.06 a koszt to 150 zl wiec calkiem spoko. Moj lekarz twierdzil, ze juz po 30 roku zycia sa te badania refundowane ale zapytajcie sie lepiej swoich lekarzy.

Gość Elandil 10t
Właśnie jak to jest z tą kreską od pępka? Macie coś takiego? Podobno od początku ciąży może być zauważalne, ale ja nie mam takiej.

Gość Mononoke 10t
"Pierwsze ślady ciążowej kreski na brzuchu pojawiają się w drugim trymestrze, choć nie od razu zostaje ona zauważona. Zwykle bardzo wyraźna robi się w okolicach 7. lub 8. miesiąca ciąży, gdy brzuch jest już znaczących rozmiarów. Dzieje się tak dlatego, że skóra na brzuchu robi się coraz cieńsza i bardziej rozciągnięta, uwydatniając w ten sposób każde przebarwienie, które się na nim pojawia. Warto dodać, że linea negra wcale nie musi wystąpić u każdej ciężarnej. Są kobiety, które mimo ciąż, nigdy jej nie miały. To kwestia bardzo indywidualna" źródło: http://www.mjakmama24.pl/ciaza/przebieg-ciazy/linea-negra-czyli-linia-na-brzuchu-w-ciazy,538_8675.html

Gość Martucha30 9 t
Dziewczyny,nievh mnie ktoras pocieszy bo sie zalamalam.Wymioty,nie daja mi spokoju.Dzis z rana przy kaszlnieciu,wraz z flegma zauwazylam krew wielkosci glowki szpilki.Potem kilka razy tez jak zmusilam sie do kaszlu.Chora nie jestem.Czy to mozliwe,ze od wymiotow mam cos podraznione? Czy cos zlego sie dxieje ze mna?

Gość Elandil10t
Dziękuję za wyjaśnienie tej kwestii Mononoke ;)

Gość Jagodowa 7tc
Martucha jak często wymiotujesz to może to być od wymiotow ale wydaje mi się ze warto przejść się do lekarza choćby internisty.

Gość Jagodowa 7tc
Mdłości przyszły i do mnie ale zero wymiotow. I są zupełnie inne niż w pierwszej ciąży (na szczęście). Wtedy jak tylko nie byłam najedzona to zaczynalo mnie ssać przeraźliwie i musiałam jeść bo wydawało mi się ze mi się wszystko wywróci na lewą stronę. Okropne uczucie. A teraz jest mi niedobrze. Jakby wszystko mi się podniosło i czuje to w przełyku. Nie jest przyjemne ale w porównaniu do poprzednich to wręcz lajcik

Gość Martucha30 9 t
Czesto,wczoraj jeszcze przed 22 tak jakby kwasem solnym,a dzis zolcia :( Maz,tez twierdzi,ze od wymiotow ze wszystko tam mam podraznione,no ale to bylo w flegmie.W nosie,tez mi cos zalegalo. Apetytu tez nie mam,jutro zaczynam 10 tydz. W pierwszej ciazy wymiotowalam do 34 tygodnia,oby tym razem tyle nie trwalo.