Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Stokrotkax33

Praca magisterska,część teoretyczna

Polecane posty

Hej ,mam pytanie dotyczące bibliografii. Dodam że właśnie jestem na 4 roku psychologii i piszę pracę magisterską i chce się was poradzić. :) A pytanie moje jest odnośnie tego : jeśli opisuje ksiązkę np. o tytule ” Psychologiczne konteksty jakości (..)R.Derbisa” i biore z niej jakiś fragment i na końcu fragmentu jest podpisane ” ( Maslow,1986)” - to wtedy w bibliografii dać przypis ” R.Derbis za Masłow,1986″ ? czy wystraczy głowna książka z ktorej brałam fragment -> ” Psychologiczne konteksty jakości (..)R.Derbisa”? Bo już sama nie wiem…z góry dziękuje za pomoc ;)

A i to zdanie/ informacje , jeśli je przytaczam w części teoretycznej to na końcu akapitu piszę : " ” R.Derbis za Masłow,1986" czy po prostu jedną główną książkę " R.Derbis, 1986" ?

Gość gość
Jesli chodzi o bibliografie i przypisy to musisz koniecznie dowiedziec sie na uczelni. Bo kazdy dzial ma inne kryteria. Studiuje w Niemczech i tutaj sa np. dwie wersje: tzw. amerykanska (a wiec np. (Maslov, 1986) - czyli po tekscie komentowanym) i druga wersja z ponumerowanymi przypisami. Wtedy wyglada to tak: Jesli dany tekst Maslova wzielas z ksiazki Derbisa to wtedy musisz koniecznie najpierw zacytowac Derbisa ( u nas uzywa sie : , a potem Maslova. Nie wiem czy dobrze zrozumialam co masz na mysli, ale jezeli cytujesz tekst Derbisa, ktory z koleji powoluje sie lub cytuje Maslova to tez musisz to uwzglednic. U nas np. niektorzy wykladowcy preferuja cytowanie z pierwszego zrodla, czyli musisz znalezc oryginalny tekst Maslova, lub szukasz w bibliografi na koncu ksiazki, lub po rozdziale. Troche chaotycznie pisze, sorry. Na koncu, w bibliografi juz musisz koniecznie podac oba zrodla, czyli to co napisalam powyzej (jesli Derbis to autor w ktorej jest tekst Maslova). Ale najlepiej dowiedz sie na uczelni. Powodzenia

Gość gość
wydzial heh ;.)