Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niemowlę mało je innych posiłków i ciągle się budzi w nocy

Polecane posty

Gość gość

Cześć! Mam wrażenie, że moje dziecko mało je, a jak je, to chciałoby najchętniej pierś. Oto dzisiejszy dzień: 5.30 mleko (i w nocy też często mleko), kp 8.40 owocowy krem z jogurtem (ok 160 g) 10.30 kp (płakała po spacerze i nie chciała nic jeść tylko mleko) 13.30 ok 100 g gruszki Chciałam dać jej obiadek, ale nic nie chciała. Kaszki dziś nie próbowałam jej dawać, ale dostanie na kolację. Teraz ma drzemkę. Co myślicie powinna jeszcze dziś zjeść i w jakiej ilości? Ja chcę odejść od karmienia piersią na żądanie, bo wtedy nasz dzień jest rozbity, dziecko mało je innych rzeczy, a i nie da się z nią nigdzie wyjść po samym mleku, bo od razu płacz i niespokojna wtedy jest i widać, że jest głodna. Chcę dziś jej dać jeszcze obiadek ok 15.30-16 (może w końcu zje) koło 18 kaszka z owocami koło 19.30 kp po kąpieli

Gość gość
A i dziecko ma 9 miesięcy

Gość autorka___
Dodam jeszcze jak wyglądał dalszy plan dnia: 15.30 ze 3 łyżeczki startego jabłka.. 16.30 łosoś z warzywami, około 130g 18.10 około 50 gram łosoia 18.50 kp Może ktoś doradzi? Bardzo by mi to pomogło.

Gość gość
Autorko, odpowiem Ci jako mama kp pd 2 lat. Twoje dziecko nie je mało! Je dużo jak na dziecko kp. Moja córka jadła 2 razy mniej od twojego, praktycznie do 11 mca życia preferowała pierś, a i teraz popija co 2-3 godziny. Wiek 7-11 mcy jest bardzo trudny dla mamy kp. Dziecko wówczas robi sie aktywne ruchowo, chce raczkować i chodzić i szkoda mu "tracić czas" na jedzenie. Dodatkowo mama porównuje swoje dziecko z innymi, które jedzą wiecej-dzieci karmione mm zwykle jedzą wiecej od dzieci kp. Polecam książkę pt. " Moje dziecko nie chce jeść." Rozwieje wszelkie Twoje wątpliwości. Polecam również BLW, aby Twoje dziecko zaczęło korzystać z instynktu i samo kontrolować, ile zje. A zje tyle, ile potrzebuje, ponieważ anoreksja u małych dzieci nie istnieje.

Gość gość
Hmmm moja córka w tym wieku jadla: Śniadanie mleko II śniadanie jogurt lub kaszka Obiad: słoiczek Podwieczorek: słoiczek w owocami + mleko Kolacja: mleko I nie budziła się w nocy, choć ona to akurat przestała się budzić w nocy jak miała miesiąc. Za to moja druga córka daje mi w nocy popalić ( ma dopiero 2 miesiące).

Gość gość
I jeszcze jedno-nie ścieraj jabłka. Mojej córce pierwszy ząb wyszedł w wieku 10 mcy, a od 6 mca dostawała jabłka w całości, tylko bez skórki.Niech dziecko odczuje przyjemność jedzenia, a nie same papy.

Gość gość
To jeszcze ja o dkp... widzę, że masz długie przerwy....10.30-18.50 strasznie długo...kp jako główny pokarm w 1 roku życia powinno być na żądanie. Pozwól dziecku na samodzielność, ono chce decydować i jeść wtedy gdy jest głodne (nawet, gdy dzień jest wg ciebie "rozbity"), twoim zadaniem jest tylko proponować różne potrawy (najlepiej blw a nie papy). Serio kup sobie ksiażkę o której piszę, bo widzę, że brakuje Ci podstaw...

Gość autorka_
Dziękuję bardzo za odp. Dziecko je znacznie częściej z piersi. Dzis jedynie ograniczałam ją, bo chciałam wprowadzić jakiś harmonogram posiłków, głównie ze względu na bardzo dużo nocnych pobudek na mleko. Pomyślałam, że jak dziecko zacznie jest tak regularnie to wtedy z czasem usunę pierś w nocy i może kiedyś się oduczy budzenia.. moje dziecko budzi się z 8 razy w nocy..

Gość gość
Przecież jablko jest twarde. Jak odgryzie kawałek to jak ma sobie poradzić z dwoma ząbkami? Ostatnio dałam jej jakieś ciastka z rossmanna z baby dream chyba to jak dziecko odgryzlo kawałek to myślałam że się zadlawi :/ I boję się dawać twardych rzeczy

Gość gość
Mój syn 9 miesiecy, 8:00 kaszka, 12 obiadek ( warzywa mięsko pół żółtka łyżeczka masla), 16 deserek, 20 mleko z kaszką, 2:00 mleko z kaszka i tyle ... ale on jest na mm od 6 miesiaca

Gość gość
no gdzie jabłko w całości takiemu niemowlakowi??? Autorko, nie dawaj jej całego jabłka :O Jak ci się zakrztusi, to co zrobisz??? Banan czy jakieś miękkie rzeczy to ok, ale jabłko.....

Gość gość
ale demonizujecie z tym jabłkiem... przecież dziecko tego nie gryzie tylko trze dziąsełkami, dziąsła są bardzo twarde a o tym matka kp powinna wiedzieć, moje dziecko dostawało jabłko i kakę od 6 mca życia i fajnie ssało dziąsłami

Gość gość
Do pierwszego roku życia mleko mamy stanowi podstawę żywienia dziecka. Przez pierwsze 8-9 miesięcy najczęściej ilość mleka mamy jest stała, koło 9 miesiąca, dzieci zauważają, że pokarmami stałymi można zaspokajać głód i (o ile pozwolimy dziecku sterować karmieniem i rozszerzaniem diety) liczba karmień może się zmieniać ale bez ryzyka odstawienia od piersi czy uszczerbku na ilości mleka. Dzieci najwięcej składników odżywczych, witamin i mikroelementów przyjmują z mleka mamy. Jest ono najlepiej przyswajalne i zapewnia optymalny wzrost. Dzieci w wieku 6-8 miesięcy powinny otrzymywać co najmniej 2 posiłki lub przekąski dziennie, a dzieci 9-23 miesiące co najmniej trzy posiłki lub przekąski dziennie do pięciu. Dziecko w drugim półroczu życia nie jada i nie najada się produktami dodatkowymi, a je poznaje i smakuje oraz dostarcza z nich te niewielkie dodatkowe ilości składników pokarmowych.https://www.hafija.pl/2014/05/rozszerzanie-diety-dzieci-zrob-to-dobrze.html

Gość gość
Może zabkuje lub coś wtedy ciecko nie chce jeść znaczy może jeść mniej. iż zwykle i płacz też jest normalny.

Gość gość
Twoje dziecko duzo je jak na swoj wiek.

Gość autorka_
Rozumiem. To dlaczego się budzi w nocy non stop? Może moje mleko nie zaspokaja jego głodu na zbyt długo? Ale mm nie jest w stanie wypic więcej niż 50 ml..

Gość autorka_
Cześć! Dzis dziecko nie zjadło kaszki, w ogóle rzadko je zjada. Robie mu te bezcukrowe, bo jaglana i dodaje owoców ze słoiczka ale to i tak nie jest zbyt smaczne. I najlepiej jadlaby te bez mm a na samej wodzie.. czeka mnie kolejną noc pobudek, które zaczną sie za 45 min ;)

Gość gość
Ja pisałam o dkp. Dziecko nie musi być rumianym i pulchnym kaszojadem. Moje dziecko nigdy w życiu nie miało w ustach kaszki, wzięło raz i wypluło. A kupowałam tylko ekologiczne, bez mm i cukru. Dopiero normalne kasze polubiło. Uwielbia gryczaną z gulaszem. No i ryż. Jaglaną tak sobie.

Gość gość
I jeszcze jedno-rację mają ci co piszą, ze Twoje dziecko nie budzi się z głodu, tylko ząbkuje. Za 3 tyg bedzie ok. Do nastepnego ząbkowania. Moja córka też tak miała przez 1,5 roku i przy wszystkich zębach, najgorzej przy kłach. A teraz ma 2 lata i właśnie wychodzą piątki i też się budzi.

Gość autorka_
Dzięki za odp. Moje dziecko ma tak od conajmniej 5 miesięcy noc w noc więc nie wiem czy to zabki. Juz nie mam pomysłów. Zasnela dziecko dziś kolo 20 a od tego czasu 3 pobudki. Próbowałam dac mleko z butelki przed chwilą ale dziecko jest już cwanecwane i dobrze wie czego chce

Gość gość
Spróbuj dać przed snem Viburcol. To bardzo możliwe, że dziecko ząbkuje i dlatego się często w nocy wybudza. Po Viburcolu wyciszy się i prześpi noc.

Gość gość
Moja córka ma 8,5 miesiąca 6.00 pierś 8.00 owsianka lub manna na wodzie z owocami ok. 180 ml 10.00 pierś 13.00 obiadek z mięsień lub żółtkiem ok. 250 ml 15.00 owoc lub jogurt naturalny z owocem 17.00 pierś 19.00 manna z owocem 20.00 pierś W nocy pierś 2 lub 3 razy. Wydsje mi się że sjads bardzo dużo jsk ns swoje gabaryty bo waż ok 7,5 kg i jest drobniuyka ale rskie ma potrzeby, nie kstuję nz siłę jedzeniem. Czasami ma gorsze okresy i ssie pierś niemalże co godzinę w nocy. Wydaje mi się że Twoje dziecko ma potrzebę przytulania się i być może rzeczywiście zabkuje.

Gość gość
To jeszcze ja z 22.07. Nie podaje żadnych gotowych kaszektylko takie babcie klasyki. Manna, płatki owsiane, jęczmienne luborkiszowe, domowy budyń na wodzie z żółtkiem. Córka nie lubi też Kłecku ryżowego i kukurydzianrgo. Móże spróbuj podać jej najprostsze jedzenie. Do zupek zawsze dodaję pora - bardzo podkręcs smak

Gość gość
hahahaha no nie wierze!!!:D nie chodzi o Ciebie autorko- jestes jak najbardziej normalna w swoich obawach, ale cala reszta w poradach to MASAKRA jest...zero cukru, zero MM- zło i diabel w pudełku :D karmmy dzieci kp do 3 roq zycia, a najlepiej do 18 i co 45min max 2h :D cobyś sie nie wyspała czasem i do pracy nie poszła przed dziecka 18 :D btw. dziecko budzi sie bo: -dziąsła bolą (ja bym podala apap lub nurofen w zawiesinie wieczorem na probe, ale pewnie w eko swiecie nie wolno- cierpienie uszlachetnia :D) -boli brzuszek - eko świat:niech boli, ja: masaz i cos w rodzaju espumisanu:) - za cieplo - poducha spocona chłodzi - kocyk uwiera -za zimnio - lęk rozłąkowy :) i wiele, wiele innych przyczyn niz ZĄBKOWANIE!!! na które obecne tu "kafeterianki" nie zwracają uwagi... Powodzenia :)

Gość gość
Autorko, a czy twoje dziecko ma smoczek? Przy piersi zaspakaja sie odruch ssania i to moze byc cala tajemnica.