Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pomozcie,pytanie o polozna!

Polecane posty

Gość gość

witajcie, jestem w 16 tyg i ciazy na razie chodze do ginekologa prywatnie (niestety na NFZ pojde dopiero w lipcu) i mam pytanie, co z polozna, czy lekarz sam o niej wspomni czy musze sama sie do niej odezwac? wiem ze mam jakas przydzielona przez nfz ale nie wiem kiedy sie o to dowiadywac

Gość gość
No przecież sama musisz zadeklarować przynależność do konkretnej połoznej środowiskowej na NFZ. Lekarz może ci kogoś polecić ale to już twoj wybór. Zorientuj się już teraz.

Gość gość
a czy moglabys napisac co dokladnie musze zrobic? czy isc do przychodni wypytac czy jak? moze to glupio zabrzmi ale naprawde nie mam kogo o to zapytac i nikogo kto mnie pokieruje

Gość gość
pomozecie?

Gość gość
Położna zostanie Ci sama przydzielona. Gdy byłam w ciąży myślałam że Położna przyjdzie po urodzeniu dziecka, aż tu w 28 tyg zadzwoniła owa polozna ze przyjdzie do mnie do domu. Zdziwiłam się, a le faktycznie przyszła i miałyśmy kontakt telefoniczny raz w tygodniu aż do rozwiązania. Po urodzeniu przychodziła raz w tygodniu przez 6 tygodni.

Gość gość
No w przychodni powinni wiedzieć jakie są położne środowiskowe w twoim rejonie. Poszukaj ewentualnie przez internet może znajdziesz położną w swoim mieście.

Gość gość
Ja chodzilam na nfz do gina, po porodzie zadzwonilam do przychodni poinformowac, ze urodzilam i polozna sama sie odezwala, by umowic sie na wizyte, gdy juz bylam w domu.

Gość gość
Od 22 tygodnia ciąży przychodzi do domu położna i przygotowuje cię do porodu. Oprócz tego mówi co będzie potrzebne do szpitala, omawia z tobą poród, pomaga kompletować wyprawkę, przynosi urządzenie do słuchania rytmu serca maluszka itp. Musisz sprawdzić w necie, kto w twoim mieście jest taką położna i zadzwoń zapytaj czy może prowadzić twoją ciąże, płaci za to NFZ. Spotkania są 1 w tygodniu i uważam, że to świetna sprawa dla kobiet które rodzą po raz pierwszy. Położna przynosi ze sobą deklarację, którą przy niej wypełniasz i to wszystkie formalności. Zawsze możesz to też załatwić w przychodni. Po porodzie przysługuje ci także 6 wizyt partonażowych położnej- 1 na miesiąc.

Gość gość
Po co ci teraz ta położna? Ja tylko do ginekologa chodziłam. Po porodzie z przychodni dziecka przyszła położna zobaczyć co z dzieckiem i tyle.

Gość gość
No sorry, przeczytaj wpis powyżej. Do gina z reguły chodzisz raz w miesiącu, a jak jest to twoje pierwsze dziecko i nie masz czasu ani możliwości iść do szkoły rodzenia- to chyba fajnie że ktoś do ciebie przyjdzie i opowie ci o tym co cię czeka. Ja miałam takie wizyty w ciąży i były one bardzo pomocne, jak mnie coś niepokoiło w ciąży np zaczęły puchnąć mi nogi- to położna poradziła mi co pić aby obrzęki znikły.

Gość gość
Ja miałam ciążę bezproblemowa może to dlatego uważam takie coś za zbędne. W ciąży byłam tylko raz . Cackacie się z tym jak z jajkiem. Jakoś w innych krajach kobiety nawet co miesiąc nie chodzą do ginekologa a potrafią urodzić dzieci.

Gość gość
Autorko, ja cała ciąże chodziłam prywatnie do ginekologa i żadna położna sama z siebie do mnie nie przyszła, mysle, ze sama musisz sie dopytać o kontakt, w przychodni na pewno kogoś poleca. Mysle, ze niektóre panie tutaj coś przesadzają -może przy wizytach w przychodni na NFZ położna sama sie do Ciebie zgłosi, ale to opieka położnej jest dobrowolna i mysle, ze samej trzeba wyrazić chęć. powiem więcej - gdy byłam zgłaszać synka do pediatry, dopiero zapytałam o położna i dostałam ulotkę do polecanej, sama zadzwoniłam i sie umówiła, "z urzędu" nikt do nas nie przyszedł.

Gość gość
dziekuje Wam kochane za odp 🌻 zadzwonie albo przejde sie do przychodni i dowiem sie co i jak

Gość miishka
kochana, położna zostanie Ci sama przydzielona. i przyjdzie po porodzie. zadzwon wtedy do przychodni i sie umów :) jak nie masz czasu na szkołę rodzenia stacjonarną to skorzystaj ze szkoły rodzenia online - prenalen np - tam mozesz wybrać położną od razu jak się juz teraz martwisz: https://szkolarodzeniaprenalen.pl/szukaj-poloznej i nie martw sie na zapas :)

Po pierwsze nie ma rejonizacji i możesz sobie wybrać taką położną jaką chcesz, o ile ona wyrazi zgodę. Położną możesz wybrać już po 21 tyg. Po drugie Może ona przychodzić do Ciebie raz albo dwa razy w tygodniu, jak się umówicie. W każdym razie maksimum 30 godz przed porodem (taka indywidualna szkoła rodzenia za darmo we własnym domu) a po porodzie minimimum chyba 6 razy przez 8 tyg. Nie ma rejonizacji, powtarzam, ale jeśli nie masz pomysłu kogo wybrać to udaj się do przychodni i zapytaj o nr tel do tej, która zwyczajowo chodzi w Twojej okolicy i się z nią umów.