Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Robiliście kiedyś badanie witaminy D? Jaki mieliście wynik?

Polecane posty

Gość gość

Ja robiłam niedawno i miałam jedynie... 4,5 ng/ml (!!!) a norma zaczyna się od 30 ng/ml, choć ogólnie zalecane jest 50 ng/ml Lekarka powiedziała mi, że to jeden z najniższych wyników jakie widziała :O Nic dziwnego, że czuję się jak 70-latka, wszystko mnie boli i ciągle łapie mnie tzw. lumbago, mimo iż mam dopiero 25 lat.

Gość prawi 114
nigdy nie robiłem , bo nie mam takiej potrzeby.. Witamina D powstaje z wychodzenia na dwór , a ja wychodze dużo.. jak jest słonce to przebywam zwykle 5 godzin na zewnątrz.. Nie jestem blady

Gość gość
wiekszosc spoleczenstwa ma deficyt, bierz dawke ze 4000 jednostek dziennie witaminy d3 i po kilku miesiacach bedziesz miala b. dobry wynik

Gość prawi 114
oczywiscie dzisiaj nigdzie nie ide , bo zimno Ja wychodze dopiero jak temperatura przekracza 12 C i jest słonce a dzisiaj zapowiadają tylko + 7 C

Gość prawi 114
a jak jest +7 C to nie dam rady wytrzymać 4 godziny na dworze bede marznął , a na 30 minut nie chce mi sie wychodzić bo to nie ma sensu

Gość prawi 114
głupota ludzi polega na tym , że jak jest ciepło , to nie wychodzą , a jak zimno to mają ochotę na spacer.. I stąd wynikają te wszystkie problemy jakie mają a mi wystarczy słonce i minumum 12 C i juz wypierrrdalam z domu w podskokoach ...

Gość prawi 114
z tego co zauważyłem , to niestety na + 12 C trzeba będzie czekać co najmniej 10 dni

Gość prawi 114
pocieszające jest to ze w maju na 31 dni około 20 dni będzie miało temperature co najmniej 12 C hehe spokojnie maj nas nie zawiedzie kwiecień był kupą , najziemniejszy od 10 lat ..

Gość prawi 114
a jaka temperatura działa na was jak płachta na byka? Jak ja widze w prognozie 12 C to czuje tak jakby ktoś mi przyłożył gorące żelazo do d**y.. Znikam z mieszkania , aż się za mną kurzy

Gość gość
uuu malutko

Gość gość
wit. D3 powstaje na skórze gdy wystawiamy na słońce ponad 30% ciała [ chyba 30, ale nie jestem pewna] przez około 30 min, w porze od 12-15 w Polsce od paźdz. do marca nie mamy takiej możliwości dlatego trzeba się suplementować przed suplementacją trzeba zbadać także poziom wit. A bo one działają wspólnie i sama suplementacja wit. D3 nie ma sensu

Gość gość
Ja robiłam razem z mężem obaj mamy za mało a mąż bardzo dużo czasu spędza na zewnątrz wydaje mi się ze gdy się używa filtrów UV to wtedy się to tak nie produkuje jak powinno