Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ulewanie u niemowlaka

Polecane posty

Gość gość

moja corka ma miesiac i od niedawna zauwazyłam ze ulewa jej się z buzi lub przez nosek, zastanawia mnie to gdyz ulewa jej sie np godzinkę po jedzeniu a dwa razy sie nawet zdarzylo ze ulalo jej sie 3 godzinki po, zastanawiam sie czy to nie refluks? czy wasze dzieci tez tak mialy?

Moja mala ulewala do ok.4 miesiaca.Czasami zdarzalo jej sie tez nawet godzine po jedzeniu.Ale tylko buzia,nigdy nie zdarzalo jej sie noskiem. Pediatra powiedziala,ze to dlatego ze jest przekarmiana,karmiona tylko piersia. Trzymasz ja do odbicia po kazdym karmieniu??? Najlepiej jednak zapytac lekarza,bo moze to rzeczywiscie refluks

Gość gość
Refluks w Polsce jest zdecydowanie zbyt pochopnie diagnozowany u niemowląt. Większość dzieci, u których mamy czy nawet lekarze stwierdają refluks w rzeczywistości nie ma żadnych nieprawidłowości. Ulewanie u dzieci jest normalne zanim układ pokarmowy nie dojrzeje.

Gość gość
Pisząc refluks mam oczywiście na myśli chorobę refluksową.

Gość gość
Jakby miało refluks to by chlustało a nie ulewało. Ulewa większość niemowlaków i nie ma w tym nic dziwnego i nieprawidłowego. Nie doszukujcie się problemów zdrowotnych u dziecka już od pierwszych dni jego życia bo w paranoje popadacie.

Gość gość
Ech... Najgorzej jak wypowiada się ktoś, kto pojęcia nie ma... Taaa, chlustaloby przy refuksie... Boże, po co to głos zabierać w dyskusji?

Gość gość
Gość 14.42 to jak nie masz pojęcia to co się wypowiadasz?

Gość Milagre
Jest taki film na youtube o ulewaniu u dzieci, który obrazuje prosty sposób, o co chodzi https://www.youtube.com/watch?v=UyqSaLM63cQ Może to jakieś wątpliwości rozwieje. Refluks to chyba dużo poważniejsza sprawa niż zwykłe ulewanie, więc i objawy pewnie są bardziej konkretne.

Gość gość
Mój młodszy syn ulewał od chwili narodzin. W szpitalu trochę, a później z dnia na dzień więcej. Chlustało mu z buzi nawet 3 godziny po jedzeniu. Karmiłam go wyłącznie piersią przez 5 miesięcy. Nie był przekamiany, ponieważ jadł w dzień co 3 - 3,5 godziny i raz w nocy. Na noc przygotowywałam sobie 2-3 zmiany ubrań, bo w trakcie tego jednego karmienia i przy okazji zmiany pieluchy chlustało z niego. Konsultowałam to z 3 pediatrami. Wszyscy byli zgodni, jeżeli odpowiednio przybiera na wadze, a w trakcie ulewanie widać, że nie stanowi to dla niego problemu, nie ciągnie go jak do wymiotów, w zasadzie nie ma żadnej emocji na twarzy to jest ok i przejdzie mu. Tak było, potrafił ulewać i śmiać się jednocześnie. Zaczęło przechodzić, gdy zaczął przyjmować stałe posiłki. Przeszło zupełnie ok 7 miesiąca. Pewnie przeszłoby szybciej, tylko on do dziś nie toleruje żadnej kaszki i pluł nimi od początku.

Gość gość
Moja corka chlustala na potege czasami mialam wrazenie ze wiecej zwraca niz je.Karmiona byla butelka z moim mlekiem.Przeszlo ok 7-8 miesiacu.

Gość gość
Moja ulewala wlasciwie po kazdym posilku mimo ze zawsze bralam ja do odbicia. Czas od posilku nie mial znaczenia choc karmiona czesto i tylko piersia. Ulewania tylko przez buzie ale nie bylo widac by sprawialo jej to jakis dyskomfort. Mleko wyplywalo z buzi a ona jakby tego nie zauwazala. Przeszlo jak zaczela siedziec i jesc stale posilki