Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

rodzina wciaz mnie prosi o drobne i wieksze przyslugi

Polecane posty

Gość gość

jak pozyczanie pieniedzy pilnowanie dzieci pomoc w sprawach biurowych i administracyjnych podwiezienie gdzieś :o ja nie wiem, ja nigdy nic od nikogo nie chce, staram sie być maksymalnie samodzielna, nigdy o nic ich nie prosze za to oni ciagle:o maz zaczyna sie denerwować o to wszystko, ale jak odmowic rodzinie?

Gość gość
A rodzina tzn kto ? Rodzice ,rodzeństwo ? Zależy czy dalsza czy bliższa i jak często proszą i czemu tego sami nie mogą zrobić. Bo np podwiezienie gdzieś starszych rodziców jak nie maja samochodu to ok ale wozenie np kuzynki na zakupy to przesada

Gość gość
Witam u mnie jest to samo. Tylko ze jak ja poprosilam w o pomoc to wtedy wszyscy mi odmówili :) a jak ja powiedziałam dość to się obrażają

Gość gość
Rozumiem, że rodzina prosi, ale przecież Ty NIE MUSISZ się za każdym razem zgadzać. Jak rodzina Cię poprosi o obrabowanie banku, też się godzisz?? Taak, smiejesz się, i dobrze. Niestety, nie umiesz mówic "nie", nie umiesz odmówić, bo... nie szanujesz siebie, bo stawiasz czyjeś sprawy, interesy, problemy, przed swoimi własnymi. A normalny, ogarnięty, dorosły człowiek ma zdrowy egoizm, czyli instynkt samozachowawczy, i za kazdym razem analizuje, czy czyjas prosba, potrzeba, nie będzie kolidowac z osobistymi sprawami. Nie należy pomagać ze szkodą dla siebie. Ale Ty pomagasz rodzinie (zgrzytając zębami), bo chcesz, być lubiana I akceptowana. Może i jesteś lubiana, bo kto by nie "lubil" frajera. . Na pewno nie jesteś szacowana. Szanujący się człowiek określa stanowczo swoje granice, możliwości, i ich przestrzega. A z rodziną...? Jak pozwolisz, to wejdą Ci na głowę, zagispidaruja Twój czas w pełni, pieniądze teź, ogólnie - ogryzą do kości. Piszę z własnej praktyki. Mam fajną rodzinę, ale musiałam mocno popracować nad granicami, i stałe ich pilnuję. Chciał nieuwagi i już coś. .. Najwyższy czas, by postawić siebie na 1 miejscu w swoim życiu.

Gość gość
14:18 calkowicie się z Tobą zgadzam możesz napisać jak wprowadzić to w życie?

Gość gość
Mnie nikt nie pomógł- ani na starcie, ani przy dzieciach, ani w chorobie. Ja też nie pomagam, no kilku osobom pomogliśmy znaleźć pracę i to niezłą, bo mąż ma takie możliwości. Poza tym stosunki mam raczej chłodne z rodziną z jednej j z drugiej strony,ale to wynika z tego,że ludzie wszystkiego zazdroszczą,a jak pomożesz to mają jeszcze większy powód do nienawiści i zawiści. Tak więc jak dobry zwyczaj nie pożyczaj,tak nie pomagaj bo cię zajadą albo znienawidzą, że coś ci zawdzięczają. A nie dogodzisz nigdy.

Gość gość
Taka sytuacje ma mój mąż wiecznie jego rodzina dzwoni z jakimś interesem. Nigdy nie pomogli nam w niczym a cały czas by coś chcieli. Do mnie takowe podejścia były tylko, że ja od razu pokazałam im miejsce w szyku. Próbuję teraz pracować nad mężem, niestety trudne jest to. Zacznij od słowa NIE. I stawiaj na pierwszym miejscu potrzeby swoje