Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niesamowity (dla mnie) 3 latek

Polecane posty

Gość gość

Dręczy mnie pytanie, czy nie powinnam coś zrobić. Syn moich sąsiadów ma niespełna 3 lata. Jednak jest niesamowity. Szybko chodził, zapamiętywał wyrazy (co wyglądało jakby czytał) gdy miał niespełna 2 lata. Jeździć na nartach zaczął gdy miał 20 miesięcy, a jako 2,5 latek zjeżdżał już ze stoku na równi z rodzicami i starszym rodzeństwem. Rower 2-wu kołowy z pedałami opanował zaraz po 2-gich urodzinach (moja córka 1,5 roku starsza od niego dalej nie może ogarnąć samodzielnej jazdy). W kościele słyszę jak śpiewa niemal wszystko plus kwestie księdza. Owszem trudno mu wysiedzieć na mszy i zadaje w czasie jej trwania miliony pytań, nie dając się zbyć rodzicom, którzy próbują ratować sytuacje, ale on zadaje to pytanie coraz głośniej aż uzyska odpowiedź (czasem jest przez to wesoło na mszy gdy on jest). Gdy mówię jago mamie że on jest b. zdolny i może trzeba go rozwijać, ona twierdzi że jest normalny, przeciętny. A że wyrywa się z rozwojem trochę do przodu to przez starsze rodzeństwo które obserwuje i próbuje mu dorównać. Co o tym sądzicie? Czy nie należy mocniej zwrócić uwagę rodzicom, ze mają być może zdolne dziecko, które należy rozwijać?

Gość gość
Normalne dziecko. Paradoksalnie jednak ma mądrych rodziców, bo to oni nauczyli go jeździć na rowerze, nartach. Fakt, że starsze rodzeństwo baardzo pomaga w rozwoju młodszego, bo młodsze zawsze będzie naśladować starsze. Twoja córa nie ma kogo naśladować, więc musi tak jakby zajarzyć większość rzeczy sama. Mowa i chodzenie nie zależy od inteligencji dziecka, a być może twoja córka ma problemy z koordynacją. Jeśli był chodzik i córka spędzała duzo czasu w chodziku, to to jest na pewno słaba koordynacja.

Gość gość
Zgadza się, moja córka korzystała z chodzika, natomiast chłopiec o którym wyżej pisałam nie. Nawet gdy bawił się u mnie to nie dał się włożyć do chodzika. Bardziej interesował się jego rozkręcaniem niż używaniem go do chodzenia.

Gość gość
A mi to wyglada na aspergera

Gość gość
No wlasnie. I dlatego twoja corka moze miec problem, bo nie cwiczyla mozgu z cialem. Jesli naturalnym etapem rozwoju jest zapierdzielanie na czworakach tzn ze po cos to jest. Sa dzieci, ktore od razu staja na nogi. Jest to spowodowane wrodzonym dyslektyzmem i pewnie jeszcze czyms i dziecku jest latwiej stanac na nogi niz raczkowac. Powtarzam, wiek chodzenia i wiek w ktorym dziecko zaczyna zapinkalac slowkami i calymi zdaniami nie swadczy o inteligencji dziecka.

Gość gość
W kazdym razie przy drugim dziecku chodzik wyrzucisz.

Gość darkstyle16
Właśnie to może być Asperger. Choć nie koniecznie.

Gość gość
A i zapomniałam dodać że już ma dziewczynę. Myślę że jest już gotowy na to, a wy?

Gość gość
10:25 taaak każde normalne dziecko jeździ ba rowerze zaraz po 2 urodzinach. Tak samo z mowa, barwami itd..

Gość gość
Do (dziś ). Nie, nie ma dziewczyny, ma koleżankę - sąsiadkę. I fajnie się bawią, bo moja córcia przy nim robi się bardziej samodzielna, chociaż trzeba mieć na nich oko, bo czasami przychodzą mu do głowy ekstremalne pomysły.

Gość gość
Dziecko nad wyraz rozwinięte psychoruchowo. Nie wiem czy wychodzi poza normę, ale wydaje mi się że tak. Ktoś tam napisał, że normalnie rozwinięty chłopak, hallo! Której 3 latek ma opanowanych tyle umiejętności? Mam trójkę i fakt, że młodsze szybciej rozwija się przy starszym, jest bardziej samodzielne, ale ten mały bije rownolatkow na głowę.

Gość gość
Od razu jedna i druga "mądra inaczej" musiała wyskoczyć z Aspergerem- wiecie w ogóle na czym polega to zaburzenie? Czy gdzieś się wam obiło o uszy że te dzieci mają często wybitne zdolności (że nie motoryczne, to już detal), i rzucacie diagnozami na chybił-trafil? A co do dziecka opisanego w temacie- owszem, jest wyjątkowo zdolne, ale... nie wiem w jakim celu uświadamiać to rodzicom. Skoro taki maluch jest zabierany na stok razem z całą rodziną, dostaje rowerek itd to nie jest olewany, zaniedbany, tylko ma możliwość rozwijać się na miarę swoich zdolności. Mają go pchać do szkółki, robić z niego zawodowca? Jeśli dziecko naprawdę będzie kochać jedną dziedzinę sportu, to raczej rodzice zadbają o to żeby się w tym kierunku rozwijał.

Gość gość
Przesadzasz. Rozumiem jakby czytal, pisal i rachowal jako 3 latek to wtedy tak :-D