Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile wydajecie kasy na zycie??

Polecane posty

Gość gość
18:46 czuje jakbys do mnie pila z tymi nieudacznikami. Ja o zarobkach wyzszych niz te 2 tys.zl pisalam w kontekscie sporego miasta. To zrozumiale, ze mniejsze miasta/miasteczka = mniejsze mozliwosci zarobkowania.

Gość gość
Dwie osoby, ok 2500 zł.

Gość gość
gość dziś 18:46 czuje jakbys do mnie pila z tymi nieudacznikami. Ja o zarobkach wyzszych niz te 2 tys.zl pisalam w kontekscie sporego miasta. To zrozumiale, ze mniejsze miasta/miasteczka = mniejsze mozliwosci zarobkowania X Nie ja do nikogo nie pije, po prostu jak czytam na kafeterii ile kto zarabia, ile kto wydaje to dochodzi do mnie, że żyjemy trochę jak dziady, nieudacznicy. I chociaż staramy się szukać innej pracy, której jest tu sporo, to wszystko na podobnym poziomie kasowym 2000brutto. Przerabialiśmy też pracę w innym mieście, ale wychodziło na to samo, bo wynajem zjadał całą jedną wypłatę. Tak sobie myślę, że trzeba było w odpowoednim czasie wyjechać z tego kraju, a nie pilnować studiów i wykształcenia.

Gość gość
Kredyt 4000 zl Jedzenie: 1500 zl Przyjemności (kino,basen) : 300 zl Ubrania :200-300 zl Zabawki: 100 zl Rodzina 2+ 2 . I jeszcze jedno w drodze ;)

Gość gość
Ja strasznie mało wydaje, mam dochod w tej chwili 2400 na siebie i syna, i staram się odkładac co mc ok. 900 zł... Opłaty to ok. 400-450 zł (nie mam czynszu, prad woda gaz , net, telefon, ogrzewanie), jedzenie kupowane raczej tylko w dyskontach to ok. 700 na mc z chemia,, 250 zl hobby, a reszta się rozchodzi na drobne rzeczy, ubrania kupuje używane, nie mam samochodu ani kredytów

Gość gość
jeżeli to prawda to na prawdę podziwiam za determinację, ja przy takich dochodach, samotnie z dzieckiem nie potrafiłabym pewnie przeżyć, a tu jeszcze oszczędności. Chciałabym gdzieś wyjść, kupić coś sobie i dziecku wiec na pewno nie dałabym rady... tak z ciekawości napisz czy czynszu nie masz bo mieszkasz w domku czy z rodzicami?

Gość gość
dziś - nie mam czynszu bo mieszkam w domu, ale niestety ogrzewanie więcej kosztuje... kiedyś się utrzymywałam za 1500 zł i więcej nei było, wiec tak się po prostu nauczyłam, no i boje się braku pieniędzy, więc wole odkładac... ale mi się tez zdaje, ze tu pisza głównie ludzie żeby się pochwalić, a ci biedniejsi się wstydzą, czy co? Bo mieszkam sama w Poznaniu, niby duże miasto, ale zarobki to żadne cuda, wiekszosc ma z 1800, 2500 to już b dobra pensja, a wyższe cud- miód... I czytałam reporty sprzed paru lat, ze przecietna polska rodzina z dziecmi ,ma niecałe 3 tys dochodu (teraz pewnie nieco więcej przez 500 plus)

Gość gość
Bez znaczenia dla mnie sa te kwoty jakimi rzucacie jesli chodzi o zarabianie ale jak wydawac mniej na jedzenie? Kurde u nas idzie na to najwiecej kasy. Na zakupach kasa schodzi masakrycznie, gotuje w domu, nie jemy najdrozszego miesa ale tez nie jedziemy caly tydzień na pasztecie i mielonce. Wydajemy mysle ze za duzo kasy na żarcie....( oboje szczupli;) ja jem malo, moj maz fure jedzenia. Kupujemy slodycze ale i duzo warzyw i owocow. Rzadko dania gotowe, zazwyczaj jak mamy istny maraton w pracy. Ja nie wiem, jecie np. Jedna zupe przez trzy dni? Moze to jest metoda?

Gość gość
dziś mi się wydaje, że sporo osób zmyśla bo anonimowość pobudza fantazję a dodatkowo to forum jak i jego tematy są bardzo niskich lotów a to też o czymś świadczy... ja z mężem mamy miesięcznie około 4 tys (czasami więcej) do wydania i nie jest łatwo odkładać choć też robimy wiele w tej sprawie, ale bardzo często wypadną jakieś dodatkowe wydatki, samochód, ubezpieczenie i kasa leci także nie zawsze oszczędzamy

Gość gość
Tak, jedna zupe jemy 2-3 dni( zazwyczaj 2 dni a reszte mroze i wyciagam jak nie mamy ochoty gotowac). Ogolnie obiady gotuje na 2 dni i jemy to samo. Dzis gotuje pomidorowa z ryzem. Z miesa z zupy zrobie potrawke po chinsku(zv warzywami z mieszanki chinskiej mrozonej). Kiedy ja robie zakupy spozywcze to miescimy sie z mezem w 1000zl/mc na jedzenie. Jak on-lepiej nie pisac. Przy czym owoce jem tylko ja bo on nie lubi. Na przyjemnosci typu zakupy czy wyjscia wydaje ok.500zl/mc.

Gość gość
gość wczoraj Mieszkam w Poznaniu, mam 2800, praca biurowa, koleżanka 2500 ale 6h dziennie, jej mąż 3500-4000 na słuchawkach (angielski), koleżanka z mojej pracy 3500 (handlowiec), kolega z pracy 7-10 000 miesięcznie (handlowiec + zakłady + działalność z bratem), mój chłopak 2200 + nadgodziny (40zł/h - dodatkowo), 6 koleżanek o 10 lat młodszych sprzedaż w butiku: 2000-2600 (kwoty netto), pakowanie pod Poznaniem, koledzy: 3200/rękę, brat faceta fabryka pod Poznaniem 3500-3800 netto Akurat teraz super łatwo w Poznaniu o lepszą pracę, sama chcę zmienić!!!

Gość gość
14:08 moj brat student zarabia ok. 2 tys. Zl mc w Poznaniu, a prace zmienia jak ma ochote. Takze chyba jest cos w tym co piszesz. Inna rzecz, ze kolegujemy sie zazwyczaj z osobami o podobnych doswiadczeniach. Stad osoby pracujace dajmy na produkcji maja wielu znajomych stamtad. Zarobki maja podobne. Ja pracuje w duzej firmie, w ktorej najnizsze zarobki zaczynaja sie od ok.2300 zl netto wiec sila rzeczy moi znajomi zarabiaja odpowiednio wiecej(i ja i oni mamy juz kilka lat stazu). 10 lat temu zarobki powyzej 3tys.zl byly dla mnie marzeniem, tak jak i oich owczesnych znajomych.

Gość gość
Są różne metody na obniżanie kosztów jedzenia. Np. kupowanie warzyw i owoców w sezonie jak są tanie i robienie z nich przetworów, gotowych sosów i baz do zup w słoikach, mrożonek - potem masz szybki obiad niskim kosztem. Rozplanowane zakupy żeby nic się nie marnowało. Znajomości z rolnikami od których kupisz taniej ziemniaki itp. Szukanie promocji, kuponów i zniżek, działy w hipermarketach w których wyprzedają rzeczy dzień przed końcem daty ważności. Częste podawanie sycących dań jednogarnkowych które sumarycznie wyjdą taniej niż składniki na typowy dwudaniowy obiad. Jakie jeszcze macie pomysły?

Gość gość
Bo w Poznaniu jest najnizsze bezrobocie w Polsce. Pracy jest bardzo duzo.

Gość gość
znaleźć jakąś niezłą sumkę........

Gość gość
Kupuje warzywa na targu,czesto przecenione bo np juz dojrzale, kroje i zamrszam. Nr papryke kupilam za 2 zl zima bedzie jak znalazl,kalafior czy pietruszke koper. Ostatnio nie kupuje wogole wedlin. Sama pieke i tak za kg szynki place 12 zl na promocji i starcza na tydzien,do chleba jak znalazl i duzo lepsza niz kupna wedlina. Ser zolty kupuje kg w tesco,kauflandzie za 14 zl w promocji a u mnie w osiedlowym chodzi po 23 zl. Obiady gotuje na dwa dni,czasem nast dnia urozmaice. Nie jadamy na miescie. Wode najtansza po 60 gr w biedronce,slodkich napojow wogole nie pijemy. Jesli szykuje sie wiekszy wydatek to odpowiednio wczeniej odkladam po troszku.razem z mezem mamy ok 3200 na miesiac i dwojka dzieci w wieku szkolnym. Udaje mi sie odlozyc 200 zl co miesiac plus po 50 na kazde dziecko. Na swoje osiemnastke dostana swoja skarbonke i to co sie w niej znajduje.

Gość gość
dziś zimą kupiłaś i teraz dopiero będziesz jeść ta paprykę czy na zimę która będzie za kilka msc będziesz z niej korzystać? przepraszam, że pytam ale nie widzę logiki działania... Tak z innej beczki, ciekawi mnie jakie macie wielkie zamrażarki, że takie wielkie zapasy robicie, ja w tej szufladowej z lodówki mam produkty, które na bieżąco wkładam i wyciągam np. jak więcej usmażę kotletów czy nadwyżkę pierogów. No i ta szynka za 12 zł do pieczenia... co z niej po wypłynięciu wody zostaje? Ja też czasem piekę mięso ale na wędliny taka za 12 zł to katastrofa

Gość gość
Kupuje tanio,kroje i mroze. I jak potrzba to wyciagam, na zime robie zapasy jesienia,czy sloiki. Tak kupuje szynke czy karkowke ktora akurat jest w promocji. Pieke i wychodzi naprawde fantastyczna, niestety niemam "zaprzyjaznionego rolnika czy rzeznika" i nie stac mnie na szynke za 30 zl za kg. Mowimy tu o oszcedzaniu. Juz wole kupic taka za 12 zl z prpmocji gdzie czasem wyczaje jak jest i upiec niz wydawac na kupne wedliny dwa razy wiecej i jakoscia nawer niw dorownuja. O wode nie pytasz???? Nie kupuje cisowianki czt zywca zdroju tylko najtansza z biedry i tez jest spoko.

Gość gość
gość 2017.05.03 Wcale tak mało nie wydajesz, tzn. na hobby. Na opłaty owszem, bo jak na Poznań masz je w cenie bardzo taniego pokoju albo miejsca w dobrym pokoju. Ja mam 2500-2700, na siebie - opłaty (mieszkanie własnościowe) z Internetem (60), komórką (50 na 3 mce) to ok. 1000zł za 45m2. :( Zostaje 1500. Sieciówka + bilet (pracuję pod Poznaniem) 200, jedzenie 500, rozrywka 50, resztę odkładam.