Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zakżenie w moczu

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny proszę Was o pomoc - jestem w 30 tyg. ciąży mój lekarz prowadzący na każdą wizytę zleca mi badania: morfologię i analizę moczu. W każdym z badań - analizę moczu wychodzi mi , że mocz mętny oraz że mam dość liczną florę bakteryjną. Dodam, że nie mam żadnych objawów zakażenia - nic mnie nie boli..lekarz kręci na moje badania ...twierdzi, że źle pobieram próbkę do analizy....teraz wypisał mi receptę na antybiotyk morual.....czytałam że to silny antybiotyk i nie wiem czy mam go brać .....boję się o zdrowie maleństwa ....na kaźdej wizycie dostaję recepty - teraz borę żelazo, witaminy ....aspargin....nie wiem czy to nie za dużo....proszę Was o pomoc doświadczone mamy, czy może będę brała urosept i m pomoże już sama nie wiem

Gość gość
a jak pobierasz mocz do analizy to: - podmywasz sie przed pobraniem? - pobierasz mocz ze srodkowego strumienia, chodzi o to by poczatek odsikac ;) by ewentualne bakterie ktore zebraly sie u ujsciu cewki odplynely i nie zfalszowaly wyniku - sikasz do jalowego kubeczka? jezeli tak robisz, a w moczu sa bakterie to...ja bym wziela antybiotyk...szczerze to witaminy i aspargin to naprawde niewiele; ja bralam w ciazy luteine,ciagle jakies globulki na grzybice bo wiecznie w wymazach byl wzrost, potem dostalam jakies przeciwbakteryjne, zelazo od samego poczatku łykałam bo anemia, magnez i wapomno bo skurcze i skrócona szyjka, witaminy... ja bym ten antybiotyk wziela

Gość gość
Zakażenie, Monural*. Monural to tylko fosfomycyna. A tobie radze zrobić jeszcze raz badania moczu. 2 moze to być przewlekłe zapalenie, które nie daje objawów. Z rana podmyć sie, nie wycierać ręcznikiem i srodkowy strumien moczu do probówki/kubeczka. Na czczo

Gość gość
Musisz zrobić posiew moczu a jak wyjdą bakterie, a pewnie tak, to antybiotyk. Ale nie monural tylko silniejszy typu Zinnat. Nie ma wyjścia

Gość gość
zrób posiew moczu - do niego koniecznie specjalny pojemnik (w aptece możesz kupić dwa różne jałowy i nie jałowy). Albo powtórz zwykłą analizę, ale koniecznie poprawnie pobierz próbkę: podmyj się delikatnym płynem, osusz ręcznikiem papierowym w kierunku od sromu do odbytu a następnie nie przerywając pobierz środkowy strumień moczu. Szkoda by była konieczność brać antybiotyk bez potrzeby

Gość gość
Do badania moczu umyj się dokładnie i włóż sobie do pochwy tampon na czas sikania. Duuuzo pij wody z żurawiną sokiem 100%. Miałam raz metny mocz i żurawina pomogła. Dodatkowo posiew moczu o zobaczysz co to za bakteria. ( o ile jest). Unikniesz brania np monuralu a potem kolejnego antybiotyku jeśli minutami okazalby się nietrafiony.

Gość gość
gość dziś Nienormalna jestes? Nie wkłada sie tamponu nawet przy lekkiej miesiączce, a co dopiero na sucho? I to porady dla ciezarnej :o

Gość gość
przy odpowiednim -czyli higienicznym przygotowaniu się do pobrania próbki, nie potrzeba wkładania tamponu.

Gość gość
Tak mi polecił gin. Bo mi ciągle próbki zanieczyszczone wychodziły. A w czym ci tampon mini założony na minutę niby ma przeszkadzać ? Dziecko ma się tam zmieścić a tampon średnicy 1 cm to już problem ? Jak ktoś nie chce na sucho to zawsze jest żel.

Gość gość
a czemu ten tampon miałby służyć ?przy pobieraniu moczu

Gość gość
Poczytaj sobie. Tak też radzą laboratoria. Chodzi o bakterie z pochwy.

Gość gość
gość dziś Tak mi polecił gin. Bo mi ciągle próbki zanieczyszczone wychodziły. A w czym ci tampon mini założony na minutę niby ma przeszkadzać ? Dziecko ma się tam zmieścić a tampon średnicy 1 cm to już problem ? Jak ktoś nie chce na sucho to zawsze jest żel. x Nie wierze, ze z takimi i*** rozmawiam. Bo tampon na sucho zaburza naturalną flore i wyciąga calą wilgoć, jeszcze wiekszej infekcji mozna sie nabawić... :o

Gość ikbihbihbihbh
mam identyczna sytuację... 30 tydzień ciąży . Wyniki moczu za kazdym razem były złe. i już dwa razy brałam Ospamox i żurawit . Wczoraj robiłam kolejne badanie moczu i czekam na wyniki . Boje się że znów wyjdą bakterie :/ Dodam ze pobieram próbke moczu prawidłowo - rano na czczo podmywam sie, nie wycieram recznikiem, pobieram środkowy strumien moczu do jałowego pojemniczka . Niepokoi mnie to :(

Gość gość
A posiew robicie ? Czy tylko badanie moczu ? Trzeba wiedziec jakie sa bakterie zeby dobrac antybiotyk. Posiew moczu okolo 30 zl.

Gość gość
A można w ciąży pić fitolizynę? Zapytajcie się lekarzy. Ohydna jest, ale serio pomaga

Gość gość
Dziewczyny dzięki Wam za porady......zastosuję wasze porady ....może będzie lepiej. Lekarz też udzielił mi podobnych rad....jak pobierać mocz...

Gość gość
Jak nasz bakterie to nie obejdzie się bez antybiotyku i to jak najszybciej!!!

Gość gość
J mam to samo. Tez 3o tc i zawsze cos w moczu miałam ale teraz leukocytów duzo i mocz dwa razy pobierałam. Oczywiście zalecenie gin to włożyć tampon żeby nie było śluzu bo on tez fałszuje wynik