Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Temat nie dla wrażliwych pomocy leczenie dziecka

Polecane posty

Gość gość
Pokazuje dokładnie nad pępkiem,tak dokładnie na wysokości jakoś 2 cm nad pępkiem.Widze,ze ja boli,bo jak jej dotykam to płacze i nie pozwala. Wsadzilam czopka aż sie zaniosła od płaczu :(. Boże wyrostek?Jak nie zrobi tej kupki to wsadzę ja w samochód i pojadę może do szpitala?

Gość gość
By sprawdzić czy to przypadkiem nie wyrostek trzeba gdy dziecko lezy na plecach przygiąć mu lewą nóżkę w kolanie i kolanem do brzucha i jeśli zaboli bardzo po prawej stronie to znaczyć będzie że to stan zapalny wyrostka .

Gość gość
od wyrostka nie ma biegunek na zmianę z zaparciem najprawdopodobniej to alergia pokarmowa - zwłaszcza ten śluz w kupie za tym przemawia radzę jak najszybciej iść prywatnie do alergologa i nie zaszkodzi gastroenterologa - gastroenterolog zrobi badania na celiakię i może wysłać aby testy na alergię zrobić - my tak mieliśmy

Gość gość
Zrobiłam jej tak teraz,marudzi,ze ja boli,ale nie pokazuje po prawej stronie tylko nad pępkiem.Wydawalo mi sie ze jest jakaś rozpalona,ale termometr pokazuje 37.0,wiec lekki stan podgorączkowy.Nie wiem czy to nie jakaś infekcja sie nie rozwija :(

Gość gość
Jeśli idę prywatnie to nie muszę mieć skierowania do lekarzy?Strasznie sie martwię i nie chce czekać w kolejkach na NFZ.Jutro ruszam do lekarzy,wlasnie szukam namiarów w necie.Boje sie,ze to coś poważnego :(

Gość gość
Jeśli bardziej nie zabolało to ok , poczekaj na działanie czopka .

Gość gość
Prywatnie nie musisz mieć żadnych skierowań.

Gość gość
Xenne podałaś 1raz wiec jak ma zadziałać? Czasami trzeba 3-4saszetki by ruszyło (ale nie naraz oczywiście). To nie lewatywa by zaraz ruszyło.

Gość gość
Szukaj lekarza leczącego dzieci bo nie każdy chce przyjąć dziecko jeśłi nie jest pediatrą.

Gość gość
Dziękuje dziewczyny za pomoc i wszystkie rady!Mam nadzieje ze ten czopek pomoże :(

Gość gość
Ty gastroentenorologa szukaj a nie pediatre

Gość gość
Gość 18:43 nie wiedziałam ze to ma być 3-4 razy aby przyniosło skutek. Mam nadzieje ze czopek pomoże.

Gość gość
Nie podaj jej już żadnych środków by nie przedawkować. Nie wiadomo skąd to zaparcie , są różne przyczyny i nie zawsze wskazane jest podanie środka przeczyszczającego. Najlepiej by było zrobić małą lewatywę ale pewno córka sobie nie pozwoli.

Gość gość
Będę szukała lekarzy dziecięcych.

Gość gość
Nie no lewatywa odpada,chyba ze nie będzie innego wyjścia.Czym taka lewatywę sie robi,gruszka?To boli?Sama nigdy nie miałam,wiec nie wiem :(

Gość gość
Mozesz gruszką i woda z kilkoma kroplami cytryny , końcwka nasmarowana wazliną a możesz kupić w aptece taką butelkę z kanką Enema(gotowa lewatywa z płynem)https://supple.pl/s/enema

Gość gość
Biedny maluch :(

Gość gość
O Boże ja nie wiem czy ja dam radę jej to zrobić :( A to boli? Jest strasznie biedna i nie wiem jak jej pomoc :(

Gość gość
Lewatywa nie boli,ale jest nieprzyjemna.Moja córka miała robiona w szpitalu to strasznie płakała. Sama tez bym nie zrobiła.Jednak jeśli dziecko sie meczy to warto ja zrobić.Widzialam kiedyś jak moja siostra robiła siostrzenicy. Położyła ja na bok,nóżki podciągnięte do brzuszka i w tej pozycji siostry maz trzymał dziecko,a siostra aplikowala. Chwile to trwało,ale siostrzenica strasznie sie trzęsła i płakała.

Gość gość
A może Twoja siostra mogłaby Ci pomoc i zrobić córci wlewke?Dla kogoś kto juz to robił to jest chwila.Postaram sie poszukać Ci jakiegoś filmiku jak sie robi lewatywę.

Gość gość
Aaa nie doczytałam,to nie autorka pisała o siostrze,sorry.

Gość gość
Lewatywę robi się dokładnie tak jak opisała gość 19:05 . Trzeba robić powoli wtedy jest mniejsze wypieranie . Kankę trzeba wsunąć nie za głęboko i małą przytrzymać by się nie szarpała. Autorko lepiej nie rób jeszcze lewatywy , poczekaj na działanie i leku i czopka .

Gość gość
Czy lekarz pediatra badał ja tam ! tak chodzi mi o miejsca intymne. To dziwne że dziecko tak sie boi nawet żeby mama je podtarła. Jestem pełna złych przeczuć. dziecko trzeba zbadac. dalej diagnoza ,trzustka,wykluczyć alergie,zbadac kał,krew,wszystko na cito,bo dziecko cierpi i leci na wadze a prawie 1,5 kg w mc przy czterolatce to tak jakby zł 60 kg kobiet spadło 15 kg!

Gość gość
Dzwoniłam juz do mojej sąsiadki ciotki-jest pielegniarka i pytam sie czy coś robić,czy jeszcze czekać i tez mówiła,żeby poczekać,bo lewatywa to juz ostatecznośc. Mówiła tez ze może pomoc w razie co,ale chyba jak juz będę musiała robić to postaram sie to zrobić sama z mężem,żeby małej dodatkowo nie stresować. Teraz z nerwów to i mnie brzuch boli :(. Dziewczyny a mam jeszcze pytanie,czy badania krwi,moczu,kalu robić w jakimś konkretnym kierunku czy po prostu "ogólne".Mysle ze jutro badania kalu nie zrobię,bo watpię żeby rano sie wyproznila,skoro mam nadzieje dzisiaj zrobi.Ale krew i mocz jutro zrobię.

Gość gość
Nie miała jeszcze żadnych badań.Ona sie nie boi tego,ze ja dotykam,tylko jak miała ta biegunkę to miała aż taki podrażniony o***t od ciągłego podcierania i tego kalu ze ja po prostu piekło i płakała.A teraz po prostu ma zle wspomnienia.No myślałam ze może wlasnie przez te problemy z brzuszkiem tak spadła z wagi,bo jak miała biegunki to nic nie chciała jeść.Teraz jak ja boli to tez odmawia jedzenia :(

Gość gość
Badania krwi i moczu ogólne , jeśłi te wyjdą nieprawidłowo lekarz skieruje Cię juz na konkretne jeśłi bedzie miał jakieś podejrzenia. Autorko ale odnośnie tego dzisiejszego wypróżnienia , jeśłi nic nie zrobi a nadal brzuszek będzie bolał to moze jednak trzeba iść dzisiaj do lekarza . Przyczyną zaparcia moze być niedrożność jelit spowodowana na przykład pasożytami. Gdyby np dołączyły wymioty to natychmiast do szpitala.

Gość gość
Kobieto, na litość boską! Nie siedź w internecie i nie szukaj rad na forum, tylko zaprowadź dziecko do lekarza! Na co ty czekasz, aż dziecko wyląduje w szpitalu? Co z ciebie za matka?!

Gość gość
Bóle brzucha u takich małych dzieci to poważna sprawa i nie wolno tego lekceważyć. Radziłabym jednak jak najszybciej poszukać pomocy lekarskiej.

Gość gość
Dziękuje za pomoc.No wlasnie tak sie zastanawiam czy nie jechać dzisiaj,maz mówi żeby podjechać i sprawdzić. Poczekamy może jeszcze z pol godziny żeby ten czopek mogł zadziałać a jak nie to szpital :(

Gość gość
jeszcze moze mieć po prostu zatkane jelita,cos w nich utknęło i siedzi,jedz kobieto na SOR i nie daj się zbyć ,niech zrobią dziecku usg chociaż,ostatecznie nie wachaj sie po karetke dzwonic bo jak pojedziesz to was zleją a jak karetka przywozi to zawszze lepsza obsługa.Biedna dziewczynka:(