Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
JulitkaKorobejko

Bezdech senny

Polecane posty

Cześć wszystkim :) Mam pytanie i szukam odpowiedzi. Jestem sama, więc ciężko mi to sprawdzić bo nikt narazie mi nie pomoże. Wydaje mi się, że cierpię na bezdech senny (OBS), w nocy praktycznie codziennie, budzę się i mam problem tak na ułamek sekundy złapać powietrze, mam takie wrażenie, że mam za małe płuca żeby zmieścić tyle powietrza ile akurat chce. Ma ktoś podobnie? Byłam u lakarza i dostałam inhalator, ale z tego co przetestowałam to nic sie nie poprawia:)

Gość gość
Bylas u pulmunologa? To brzmi raczej jak lekka rozedma pluc.

Gość Tajemniczy___D
Powinnaś iść do ginekologa bo to chyba przez to, że masz za małe wargi i nie możesz nabrać wystarczającej ilości powietrza.

Gość gość
Tajemniczy * jesteś taki mądry/mądra, a boisz się przedstawić z imienia i nazwiska? gość* dzięki właśnie umówiłam się na wizytę

Widzę ktoś tu ma podobny problem do mojego ;/ tak byłam i własnie od niego dostałam ten inhalator. Ale teraz czekam na jakieś badania mają mi robić...

Gość gość
Hej Julita, ja mam coś takiego, najczęściej wtedy mi się śni, że jestem pod wodą i nie mogę złapać oddechu, budzę się wtedy, jakby w ostatniej chwili przed utopieniem i łapię oddech, kiedyś myślałem, że po prostu spałem pewnie twarzą do poduszki i się dusiłem ale zacząłem się tym interesować i czytać w necie, że coś się zapada podczas snu w krtani i przez to się przestaje oddychać.

Dokładnie, mam identycznie z tym, że nie zawsze coś mi się śni, ale często się to zdarza. Wtedy budzę się cała spocona , przestraszona i w dodatku problem ze złapaniem oddechu. Znalazłam coś Bezdech senny http://infoscan.pl/. Na forum wszyscy mówią, że działania jest widoczne juz po dniach.

Miałem kiedyś podobne objawy ale troszkę mniejsze, u mnie okazało się to związane z nerwicą

Gość mgryk
Skąd jesteś? W Płocku znajduje się klinika Line Medica, która specjalizuje się w leczeniu bezdechu. Zajmuje się nim dr. Eryk Pawlik. Umów się na konsultację, lepiej to sprawdzić.

Gość gość
ja tak mialam ponad to budzialm sie niewyspana z bolem glowy itd poszlam do lekarxza zajmujacego sie bezdechami dostalam specjalny aprat na serce podobny do holtera czujnika na palec i poszlam spac na drugi dzien poszlam do pani doktor i pani odczytala moje dane z owej nocy .okazalo sie ze mialalm 1000 bezdechow w ciagu tej nocy .tak tak 1000.dostalam aparat tzw cpap teraz zakladam rure na twarz i ucze sie spac z tym aparatem .jesli uda mi sie przespa noc jestem innym czlowiekeim .jestem wyspana ,pelna energi i wogole clakiem in aczej sie czuje /ponadto pani doktor uswiadomila mi ze z bezdechu nieleczonego biora sie wszytskie inne choroby ,cukrzyce,watroby,stawy itd itp poniewaz organizm jest niedotleniony i wegetuje.polecam wszystkim sie przebadac w kiedrunku bezdechu bo to cichy zabojca to powazna sprawa o ktrej wiele ososb nie wie i nie zdaje sobie nawet sprawy

Gość Cyprian
Koniecznie musisz sprawdzić czy masz jakieś oznaki dzienne lub nocne bezdechu sennego? Możesz zerknąć na https://zaburzenia-snu.com.pl/?p=32 Jeżeli masz objawy dzienne i nocne możesz skorzystać z badań snu, można je wykonać za ok. 300 zł wraz z opisem lekarskim. Pozwoli Ci to potwierdzić lub wykluczyć bezdech senny. Pozdrawiam

Gość WoXteR
Witam, Podłączę się pod temat. Laryngolog wysłał mnie na badanie bezdechu sennego do szpitala a tam mi go potwierdzili ilość (216 przez noc; 38 na godzinę snu). Przy wypisie ze szpitala dowiedziałem się o trzech możliwościach pomocy: 1-Operacyjnie wyciąć "pół gardła" 2-Proteza "pompa do spania" 3- szukanie pomocy w prywatnych klinikach "usztywnienie gardła". Zdecydowałem się na pompę. Poszukuję typu AutoCpap możecie mi coś polecić dać jakieś rady a może znacie jakies dobre forum na temat bezdechu?

Gość marika 858
Witam, ja miałam podobne objawy i lekarz rodzinna skłoniła mnie na wizytę do laryngologa. Udałam się do dr Żmudzińskiego ( przyjmuje w OliMedica Centrum medyczne - Szczecin). Doktor po konsultacji zalecił badanie specjalnym aparatem Watch Pat i faktycznie wyszedł mi bezdech senny. Zdecydowałam się na zabieg konchoplastyki metodą Celon i dzięki temu dolegliwości bardzo się zmniejszyły, więc każdemu kto ma podobne problemy i kto się waha serdecznie polecam to Centrum Leczenia Chrapania!! Pamietacjie, ze zdrowie jest najwazniejsze!

Osoby, które cierpią na bezdech senny, często nie zdają sobie z tego sprawy. Zwykle dowiadują się o tym od partnera. Wyraźnym sygnałem powinno być jednak uczucie zmęczenia po przebudzeniu oraz bóle głowy. Jak się leczy bezdech nocny? W pierwszej kolejności należy udać się do lekarza rodzinnego, który przeprowadzi wywiad, zbada gardło oraz potwierdzi lub wykluczy nadwagę. W przypadku stwierdzenia bezdechu nocnego przekaże skierowanie do specjalisty – pulmonologa lub neurologa. Podczas rozpoznania przeprowadza się badania snu, zwłaszcza polisomnografię, która dostarcza informacji m.in. o stopniu zaawansowania choroby. Innym, prostszym badaniem możliwym do wykonania w domu chorego jest poligrafia. Po rozpoznaniu choroby przystępuje się do jej leczenia. Dlatego warto zapoznać się z widzą np na stronie autocpap.pl

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować