Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jaki domument potrzebny aby pojechac do niemiec z dzieckiem

Polecane posty

Gość gość

j.w

Gość zara121
Ty chyba naprawdę nie wiesz w jakich czasach żyjesz.Żaden dokument nie jest potrzebny.Ty możesz mieć i w zasadzie powinnaś mieć dowód osobisty , w Polsce też ten dokument każdy powinien mieć przy sobie i to wszystko ,ale jeśli myślisz ,że ktoś będzie cię sprawdzał,bo ty przekraczasz granicę to wybij sobie to z głowy , nawet nie będziesz wiedziała kiedy przekroczysz granicę ,bo granic już dziś nie ma. Możesz jechać nawet z tuzinem dzieci i mieć tylko swój dowód ,dla dzieci nic nie potrzeba.Dowód lub paszport jest ci potrzebny tylko dlatego ,że coś może ci się przydarzyć,nikt bez ważnego powodu tego nie sprawdza .Nawet gdy zapomnisz zabrać jakiegokolwiek dokumentu to też nic się nie stanie.

Gość gość
Chodzi mi o wycieczke z dzieckiem do niemiec do hyde parku.

Gość gość
Ja przed wyjazdem z dziećmi za granicę, w obrębie Unii, wyrabialam im dowody osobiste. Na wypadek gdyby ktoś chciał sprawdzić dokument.

Gość gość
Ja bym proponowala kupic dowod z fastidcard com :) Na pewno bardzo pomoze a nie zaszkodzi ;)

Gość gość
Dowody musza byc

Gość gość
Musisz miec dziecka dowod. W razie kontroli dziecko ci zabiora ,bo jak udowodnisz ze twoje???

Gość gość
Czy ty na łeb upadłaś? Nikt nie rząda od dzieci żadnych dowodów,widać,że nigdy nie byłaś za granicą

Gość gość
Nikt nie żąda dowodów? A to ciekawe, jak ja rok temu jechałam na nocny prom i zatrzymaliśmy się z dzieckiem na postój na parkingu, tak przepakować parę rzeczy przed rejsem i zjeść coś, był właśnie jakiś nalot policji, nie wiem czy to standardowa akcja czy kogoś szukali, legitymowali wszystkich po kolei, małego dowód oczywiście też brali- podchodzili z dowodami do radiowozu więc może coś sprawdzali, świecili mu nawet w twarz latarką żeby sprawdzić czy to on. Nie wiem jak wytłumaczyłabym brak dokumentów. Oczywiście że dziecko za granicą musi mieć dowód tożsamośc****aszport albo dowód tam gdzie można na samym dowodzie pojechać.

Gość gość
Chyba ty nigdy nie byłaś. Często latam z dzieciakami i zawsze muszą mieć dokument.rak temu jechałam autem do Niemiec i co prawda na granicy nie ma kontroli wszystkich ale stała straż graniczna i wyrywkowo zatrzymywał samochody do kontroli i prosili o dokumenty dzieci.

Gość gość
Oczywiście ze dziecko musi miec jakiś dowód tożsamości. Ja moim wyrabiam dowody osobiste sa ważne ma 5 lat. Nikt nie sprawdza wiadomo jezeli jedziesz i nic się nie dzieje, ale wystarczy akcja policji gdzie jesteś z dzieckiem obok czy wypadek, musisz wylegitymować siebie i wtedy tez dziecko.

Gość gość
dzieci muszą mieć dokumenty-na terenie UE wystarczy dowód osobisty.

Gość gość
Odwazna jestes jak jezdzisz bez dokumentu dziecka.

Gość gość
organizuja z kosciola wycieczke do hyde park ale niestety musimy sobie odpuscic.

Gość gość
Musi być dowód osobisty dla dziecka. W Czechach na spacerze w górach niedaleko naszego Międzylesia sprawdzano dokumenty i na pewno wszyscy cudzoziemcy muszą mieć jakiś dowód tożsamości.

Gość gość
19:17 a jako to problem wyrobić dziecku dokument?

Gość gość
dowód wyrabiasz w 2-3tygodnie. koszt 20zl zdjęcia. W czym problem?

Gość gość
za pozno sie dowiedzialam ze wycieczka jest.I to ze mamy wolne za tydzien. od czwartku.Bo wycieczka jesy w czwartek wieczorem a powrot w niedziele rano.

Gość gość
19:19 A czy ja pisałam, że to problem???

Gość gość
Zara121 to chyba ty nie wiesz w jakich czasach żyjesz. Nie powinna mieć a ma obowiązek mieć dowód. A na terenie obcego państwa tym bardziej.

Gość zara121
Chyba lepiej jednak wiem od ciebie ,bo mieszkam za granicą,nikt nikomu nie sprawdza dokumentów a już na pewno nie zabiera dzieci.Żyjesz chyba czasami komuny,gdy wszyscy wyjeżdżając za granicę musieli mieć dokument,wystarczy mieć D.O. a dzieci nic nie muszą mieć.Gdy jedziesz do np.USA to zupełnie co innego. I tak nikt im nie będzie sprawdzał żadnych dokumentów. Ja mieszkam w Niemczech już 10 lat i nigdy nikt nie sprawdzał mi dokumentów. Autorko tematu,spokojnie jedź i niczego się nie obawiaj,Unia Europejska to taka wspólna wioska,nie ma granic,nie ma kontroli.Jedyne co może policja kontrolować to kierowcę i stan pojazdu którym będziecie jechali,ale w Niemczech bardzo rzadko policja stoi na drodze,to jest absolutnie rzadkość.w miastach policji w ogóle nie widać.

Gość gość
Zara ty wiesz na jkom świecie żyjesz? To nie komuna że powiesz panie ja przecie z polski a nie Syrii ja katoliczka a nie muzułmana a w tym plecaku kanapki a nie bomba. Tłumaczę ci jak chłop krowie ma rowie. Latam i jeżdżę z dziećmi kilkanaście razy w roku i zdarzały mi się kontrolę przez straż graniczna. Z konia spadłaś? Każdego nie kontrolują ale wyrywkowo owszem. I nie samochód a DOKUMENTY. Wiesz co się dzieje w europie? To że ci nikt dokumentów nie sprawdzał to jedno a że masz obowiązek je mieć to drugie. Poza tym w strefie przygranicznej bardzo często kontroluje sg. PS. A D.O. to nie dokument?

Gość gość
Zara poleciala. Wezme dzieci sasiada i sprzedam w de do domu publicznego. Puknij sie w glowe kobito.

Gość gość
Ale wy jesteście głupie.Do domu publicznego akurat żaden dowód nie jest potrzebny. Skoro twierdzisz,że jak jest się w Niemczech zameldowanym to zaraz sprawdzą to znaczy,że masz wyrobione dowody dla dzieci?Nie , a jak weźmiesz na spacer dzieci sąsiadów i cię skontrolują to jak sprawdzą,że to nie twoje,to zaraz te dzieci ci zabiorą.Co ty kobito wymyślasz,chyba ten reżim ci na głowę padł. Paszporty są wymagane przy podróżach samolotem. Dziś jadąc do Niemiec czy innego kraju Unii wsiada cała rodzina do samochodu,rano wyjeżdża,wieczorem wraca i nikt nie myśli o zadnych dokumentach dla dzieci.

Gość gość
Bywałam kontrolowana za granicą, w Niemczech również- głównie właśnie na parkingach, tylko z racji tego że się zatrzymywaliśmy a obca rejestracja, ale bywało i po wjechaniu na teren Niemiec od razu. W innych krajach również, wyrywkowe kontrole przy granicach, dokumenty w hotelu (w jednym musieliśmy dowody całej rodziny pokazać), w jednym kraju nas okradziono... właściwie nie miałam wyjazdu zagranicznego w czasie którego nie byłoby potrzeby okazywać dokumentu dziecka, tak samo jak mojego. Nie mówiąc już chociażby o atrakcjach i biletach gdzie trzeba było udokumentować wiek dziecka. I nie wiem po co gość tam wyżej chrzani że nie, wcale nie trzeba i dowód jest niepotrzebny... jest prawny obowiązek posiadania ze sobą dokumentów tożsamości, za granicą również dla dziecka, i nie wiem co ma na celu namawianie do łamania prawa. Też mam wmawiać znajomym zza granicy że do nas mogą bez dowodu przyjeżdżać? W końcu ja w Polsce od lat nie byłam legitymowana, mąż może dwa lata temu płacił mandat i musiał dokumenty pokazywać, i poza normalnymi, urzedowymi sprawami do niczego mi ten dowód potrzebny nie jest.

Gość gość
Ale wy jesteście głupie.Do domu publicznego akurat żaden dowód nie jest potrzebny. Skoro twierdzisz,że jak jest się w Niemczech zameldowanym to zaraz sprawdzą to znaczy,że masz wyrobione dowody dla dzieci?Nie , a jak weźmiesz na spacer dzieci sąsiadów i cię skontrolują to jak sprawdzą,że to nie twoje,to zaraz te dzieci ci zabiorą.Co ty kobito wymyślasz,chyba ten reżim ci na głowę padł. Paszporty są wymagane przy podróżach samolotem. Dziś jadąc do Niemiec czy innego kraju Unii wsiada cała rodzina do samochodu,rano wyjeżdża,wieczorem wraca i nikt nie myśli o zadnych dokumentach dla dzieci. x Po poierwsze przy podrózy samolotem jest wymagany albo dowód (strefa schengen) albo paszport (strefa schengen i reszta świata). A dlaczego jest wymagany? Bo przekraczasz m.in. bo przekraczasz granicę. Po 2 nie do kraju UE a do krajów strefy schengen - bo to nie jest równoznaczne. Po trzecie zawsze przy pobycie poza granicami swojego państwa masz obowiązek mieć dokument tożsamożci (dowód lub paszport) i dzieci tak samo. Nie sprzeczaj się, bo guzik wiesz. Nie kontrolują wszytskich, ale wyrywkowo już tak - zwłaszcza, w czasie gdy ciągle w eurpoie są zamachy terrorystyczne. I żebyś skisła i nie wiadomo jak się ciskała to masz obowiazek ty i twoje dzieci dokument posiadać. A że cię nie kontrolowali? Kilka osób wyżej napisało, ze kontrolę miało. To tak jak z prowadzeniem auta. Nie ma kontroli wszystkich kierowców ale prawko musisz posiadać. Jak cię skontrolują a nie masz przy sobie, ale uprawnienia posiadasz to płacisz mandat, jak nie masz uprawnień to doczytaj resztę.

Gość UrszulaKamilk
Potrzebny jest dowód potwierdzający tożsamość, wiadomo, jak to z dzieckiem, warto mieć też pod ręką książeczkę zdrowia. my jeździliśmy już kilka razy na wycieczki z oes transport i wszystko było super, wyjazdy mieliśmy z krakowa i totalny luz. dzieci 7 i 3 latka :)

Gość Talikowska
Urszula, wyjazdy z oes są jakoś organizowane czy mogę zamówić sobie u nich zamówić busa?

Gość zara121
UrszulaKamilk ,brawo za zdrowy rozsądek