Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ciąża, a szkodliwa praca. Od kiedy l4?

Polecane posty

Gość gość

To moja pierwsza ciąża :) Wczoraj zrobiłam test, a do lekarza idę w piątek. Zastanawiam się jak to teraz będzie w pracy, bowiem niestety muszę w niej dźwigać. Właściwie na tym moja praca polega. Jestem na zmianie sama i nikt za mnie tego nie zrobi... Od którego tc można otrzymać l4?

Gość gość
Dopiero jak będzie widać serce hm?

Gość gość
ja dostałam zwolnienie w 5 tygodniu ciazy, moja praca równiez polegała na dźwiganiu, pracowałam przy wykładaniu towaru po 8-11h dziennie i lekarka sama zaproponowała zwolnienie tylko ze ja miałam ze soba badanie krwi na bete wiec była pewna ze jestem w ciaży bo w 5 tygodniu jeszcze może nic nie widać

Gość gość
Odrazu nie dostaniesz

Gość gość
Kobieta w ciąży moze dźwigać na stałe 2 kg, dorywczo więcej, ale nie pamietam ile i nie chce mieszać. Myśle, ze po wizycie u lekarza poinformuj pracodawcę, bo powinnaś pracować zgodnie z kodeksem i zasadami bhp, masz swoje prawa.

Gość gość
Dlaczego miałaby nie dostać? Ja byłam na zwolnieniu od 5 tyg miałam ze sobą wyniki bety A na usg było widać kropkę / wiadomo jeszcze bez akcji serca/. Byłam prywatnie

Gość gość
Ja ze względu na historię i zagrożoną ciążę dostałam od razu (4tc).

Gość gość
Dostałam w 6tc, widać już było serce. Moja praca również polega na dźwiganiu, ponieważ praktycznie codziennie musiałam przyjmować dostawy, częstym wchodzeniu na drabinie, komputer ponad 4 godz, no i dużo latania, bo to praca w sklepie. Od mniej więcej końcówki 6tc do około 20tc dzień w dzień wymioty co rano i ogólne samopoczucie jak na kacu, także dobrze, że poszłam na L4 tak wcześnie.

Gość gość
Ja pracuje na dziale mieso- wędliny i lekarz na NFZ nawet nie chciał słyszeć o l4. Chociaż mdlalam, wymiitowslam. Dopiero inny prywatnie dal zwolnienie.

Gość gość
Ja pracownik biurowy i zwolnienie od 9 tyg bez problemu.

Gość gość
Ja pracowałam na szwalni. Szylam poszycia do samochodów ze skóry i tworzyw sztucznych. Praca bardzo ciężka i wysoce stresująca. Stojąca i do tego gorąco zawsze było. Lekarz sam zaproponował od razu w 5 tygodniu bo mówił ze to absolutnie nie jest praca dla kobiet w ciąży

Gość gość
A czemu szyjac nie moglas siedzieć?

Gość gość
Ja pracuje w markecie i dziewczyny od 5-6 tygodnia ida na L4. Co niby ciężarna ma robic na hali gdzie przerzuca sie tony towarów dziennie ?

Gość gość
ja w 5 tyg mialam pierwsza wizyte u ginekologa, zarodka jeszcze nie bylo widac, ale lekarka sama zaproponowala zwolnienie, bo pracowalam na poczcie od rana do wieczora (10h) w tym noszenie paczek do 20 kg. odmowilam obiecuja ze bede na siebie uwazac. w 12 tyg poszlam na zwolnienie, bo praca po 10 h zaczela byc ponad moje sily, a praca z klientem przy mglosciach to byl koszmar... wydaje mi sie ze prywatnie lekarz calkiem inaczej na to patrzy, a panstwowo chocbys mdlala i rzygala powie ci ze za wczesnie na zwolnienie (co jest idiotyzmem bo przeciez 1-3 mc sa najbardziej niebezpieczne). i nie piszcie prosze tu mądrosci jakie widzialam na innych topikach ,ze ,,ja pracowalam do 9 mca, na zwolnienie ida prozniaki, ciaza to nie choroba", bo ja powiem z wlasnego doswiadczenia, ze owszem, ciaza to nie choroba, ale niestety często nasze ciala reaguja na ciążę wlasnie jak na chorobe