Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziwne zachowanie koleżanki z pracy, co o tym myśleć

Polecane posty

Gość gość

W pracy zalatwialamwspolny projekt z koleżanką. Kontaktowala m się telefonicznie, bo ona pracuje w innym oddziale. Tydzień temu miałyśmy szkolenia integracyjne i tam poznaliśmy się osobiście. Była impreza potem i wydawało się wszystko ok. Dzisiaj dostałam od niej smsa w sprawie zakończenia projektu. Jakież było moje zdziwienie, gdy zobaczyłam, że pisze do mnie bardzo służbowo i zwraca się do mnie per pani. Fakt, że jest starsza kilka lat, ale przedstawiliśmy się sobie i wydawało mi się, że jesteśmy po imieniu. Nie wiem czy mam to olać i zwracać się do niej dalej per pani i służbowo, czy też inaczej się zachować. Nie wiem też z czego wynika takie jej zachowanie.

Gość gość
Zwracaj się do niej per Pani. Ja ma podobne sytuacje w mojej firmie. Znam osoby prywatnie (z niektórymi kończyłam studia) a służbowo (niektórym jestem podległa) zwracam się per Pan/Pani. Dziwne to jest ale w pracy w warunkach służbowych obowiązują trochę inne zasady.

Gość gość
Niby tak, ale ja tej koleżance nie podlegam służbowo.

Gość gość
Up

Gość gość
A co jest niemiłego w tytułowaniu kogoś per pani? Może najzwyczajniej w świecie zapomniała, że przeszłyście na ty, albo tak jak napisałaś: tylko ci się wydawało, że przeszłyście. Wreszcie, możliwe też, że to ty zaczęłaś jej tykać, ona nie zwróciła ci uwagi z grzeczności, ale nie spodobało jej się to i przy najbliższej okazji sygnalizuje, że woli wrócić do starego układu. Ogólnie, zasady savoir vivre mówią jasno: propozycja przejścia na "ty" zależy od osoby wyżej postawionej, a w przypadku równych stopniem, do starszej.

Gość gość
Zakochala sie w Tobie

Gość gość
Ale nie wydawało mi się, że przeszliśmy na ty, tylko, że było wszystko ok. Zresztą ona sama mówiła mi na ty i częstowala winem. Czyli rozumiem , że na imprezach mówimy sobie na ty, a w pracy na pani? Trochę to dziwne. To już wolę jasne zasady i mówić sobie tak lub tak cały czas. Przynajmniej nie będzie mi się mylić.

Gość gość
Nie przeżywaj tak, może wysłała sms z informacją do wszystkich pań biorących udział w projekcie hurtem i stąd ta forma

Gość gość
A to szkolenie integracyjne było w formie bankietu zakrapianego alkoholem? Popytaj może ktoś robił filmy czy zdjecia i dokladnie je obejrzyj

Gość gość
Tak, obejrzyj zdjęcia Być może rozpoznasz siebie wśród osób tańczących półnago na stole albo leżących twarzą w sałatce.

Gość gość
W projekcie udział brały tylko dwie osoby, czyli ja i ona więc nie ma opcji, że wysłała jakaś informacje hurtem. Co do mojego złego zachowania po alkoholu to nie mam sobie nic do zarzucenia. Z tego wynika, że albo laska jest słaba, albo wyżej sra niż d**e ma albo była tak pijana, że nie pamięta kiedy przeszliśmy na ty.

"przedstawiliśmy się sobie i wydawało mi się, że jesteśmy po imieniu" x No to może tylko Ci się wydawało? To, że ktoś przy powitaniu mówi "Bożena" nie oznacza, że jesteście na "ty". Zazwyczaj ludzie nie przedstawiają się per "pan Michał". Robisz z igły widły, naprawdę nie masz większych zmartwień?:)

Gość gość
Nie chodzi o to, czy przedstawiła mi się tak czy siak. Wiem, że sama pytała; zrobisz w poniedziałek to i tamto? ?" Ale fakt, nie będę sobie zaprzatac tym głowy. Na marginesie, ona jest bardzo nieatrakcyjnafizycznie , wiec może tu jest klucz. Nie wiem czy ma nawet męża czy nie. Może jest po prostu zazdrosna, jak to bywa z babami, a na ty mówiła na imprezie, bo po prostu nie wypadało przed pozostałymi koleżankami, które wszystkie są ze mną i ze sobą po imieniu.

Gość gość
Póki co od wczoraj jesz jej nie odpisalam. Niech się zastanawia co dalej z projektem brzydkie babsko. :D