Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nggsd

Zwolnienie się z pracy

Polecane posty

Gość Nggsd

Witajcie :) odrazu uprzedzam ze będzie duzi czytania .borykam się z takim problemem... otóż mam 20 lat , w połowie 1szego roku przerwałam studia , by od października isc na co innego , ale nie o tym mowa . Otóż długo szukałam pracy aż s koncu znajomy polecił mi prace w sklepie monopolowym kolegi . Zostałam przyjęta bez problemu,co ważne na umowę zlecenie na czas nieokreślony , umawialiśmy się na max cały etat , praca w trybie 12h- Dniówka , nocka , dwa dni wolnego , miało być 10 zł na rękę . Niestety rzeczywistość okazała się nieco inna . Szef zwolnił jedna pracownice i zostało nas za mało. Przez to w miesiącu nie wychodzi mi etat , a około 230 godzin ... jest to naprawde bardzo męczące ,a ja przez to nie mogę rozwijać swoich pasji , czy ogólnie zrobic czegokolwiek dla siebie . Mało tego szef , młody człowiek dosc często sobie podpija , zdarza się ze koledzy go wnoszą pijanego o 5 rano , jak on mnie zmienia to czasem spóźnia się po 3 h .i przychodzi wściekły bo jeszcze pijany lub na kacu ...Dziś jest 31 , wypłata miała być 10 a ja wciąż dostałam dopiero 1/3 z niej i nawet nie ma tematu pozostałych pieniędzy a ja chodze z pustyń portfelem . Miesiąc temu również dostałam z dużym opóźnieniem i to mniej niż wyliczyłam .Wiem , ze powinnam się dawno o to pokłócić , ale narobiłam kiedyś błędów w sprzedaży gdyż nie zostałam przeszkolona z kasy fiskalnej i chyba wbiłam na kase coś , czego nie sprzedałam ... najgorsze dla mnie jest ze szef bardzo często jest okropnie niemiły , wyklina a zaraz potem jest milutki , życzy miłego dnia itp ... pomijając to wszystko ,praca w monopolowym po prostu mi nie odpowiada , jestem zmęczona ciągłym zapieprzem bez dnia wolnego i możliwości chociażby wzięcia jednego dnia "urlopu" , nie odpowiada mi tu praktycznie nic . Ale problem jesy w tym , ze jak się zwolnię zostanie tylko dwóch pracowników , a już teraz w trójkę pracujemy non stop ... jak myślicie , powinnam się przejmować tym , jak sobie szef poradzi ?czy po prostu odejść patrząc na siebie I domagać się o niewypłacone pieniądze ? Przepraszam za przynudzanie i bardzo liczę na rady

Gość gość
nie obchodzi mnie to ale powodzenia

Gość gość
Rada może być tylko jedna: pisz wypowiedzenie jeszcze tej nocy. Takie warunki to wyzysk, a ty nie jesteś Matką Teresą z Kafe-kuty, żeby troszczyć się o chciwego pajaca. Pewnie jest zresztą przygotowany, że z takim podejściem czeka do spora rotacja pracowników. Jesteś jeszcze młoda, masz krótki okres przejściowy między dwoma kierunkami i zakładam, że niekoniecznie musisz pracować. A nawet jeśli, to szybko znajdziesz coś innego na tych parę miesięcy. Masz już pierwsze doświadczenie w pracy na kasie, a to dużo. Może tym razem jakaś kawiarnia, bar, stoisko z pamiątkami... Idzie lato.

Gość gość
Jeszcze raz ja. W twoim wieku byłem w podobnej sytuacji i na tych parę miesięcy pojechałem nad morze, pracowałem w hotelu. To na pewno o wiele luźniejsza robota niż użeranie się z pijanymi mordami z monopola i zapieprz na kasie. Odkurzasz sobie w swoim tempie pokoje, brechtając się z innymi młodymi ludźmi pracującymi na luzie tak jak ty albo uśmiechasz się do rzucających napiwki Niemiaszków, pilnując czy przy szwedzkim stole nie brakuje jajecznicy :)

Gość gość
Dziękuje za odpowiedz :) szczerze mówiąc ja już tylko szukam potwierdzenia , że nie powinnam myśleć o szefie alkoholiku tylko o sobie bo pracuje w sumie za darmo a przesypiam średnio jedna noc w tygodniu :p chociaż mimo to nie wiem jak mu powiedzieć ze odchodzę i zostanie bez pracowników :/ Ja w zeszłe wakacje tez pracowałam w hotelu , tyle że u mnie na miejscu . Praca tez nie była lekka bo należało do nas większość obowiązków jak obsługa recepcji , przygotowywanie śniadań , sprzątanie po nich , sprzątanie całego hotelu etc . Ale przynajmniej wypłata była solidna i zawsze na czas , nie śmierdziało mi cały czas lumpami, miałam normalne wolne ... zupełnie inny poziom . Chętnie bym wyjechała ale jestem uziemiona bo zajmuje się szkoleniem psów , dodatkowo hodowla i nie mogę moich zostawić na tyle :(