Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość narzekająca 123

Przeraża mnie co ile teraz kosztuje ...

Polecane posty

Gość gość
Co ty gadasz; żywność tania? To że zarobią 8 tysi to nie znaczy źe ma im starczyć tylko na jedzenie i usługi.

Gość gość
Tak uważam, że żywność jest tania. dziś kupilam polędwiczki wieprzowe - 28 zl/kg. Wg mnie to dobra cena. Będą 4 porcje. Chleb -9 zl za kilogram (na 2 dni). To nie jest drogo chyba.

Gość gość
Jabłka 3,50 kiedyś byly max po 2 zl, banany 7 zl, chleb dobry to za pól kg trzeba zapłacić z 4,50. Mleko pasteryzowane w niskiej temp bo tylko takie jest wartościowe to 4 zl, kakao jeszcze niedawno kupowałam puchatek po 3,99 a wczoraj 5,89. Dżem z 5 zl żeby byl zrobiony z 40 g owoców na 100g produktu. Soki 1l po 5 zl. A masło fiu fiu za dobra kostkę masla to trzeba dać 7 zl.

Gość gość
Ja sobie kupilam filtr do wody Brita. Nie wiem czy macie to w Polsce. Za pierwszym raem nalezy kupic naczynie, a pozniej juz tylko filtry. Z czasem to sie wroci. Przede wszystkim denerwowaly mnie te wieczne butelki . Niestety moj maz nie przekonal sie do tego i on dla siebie dalej kupuje wode butelkowana. Malo tego. Nawet wode butelkowana wlewa do czajnika, co dla mnie to juz debilizm . Ja wlewam ta z filtra, ale tylko jak on nie widzi, bo mialaby awanture

Gość narzekająca123
Dużo oczekują tzn miałam na myśli że idziesz na wesele to u nas w regionie zwykly gość ma dać od pary min 700 zl. Chrzciny 500. A bycie chrzestnym na tych dwóch uroczystościach to juz krzyż.

Gość gość
To znaczy ja mam naczynie , do ktorego wkladam filtr. Nie chodzilo mi o butelke z wkladem .

Gość gość
"Jabłka 3,50 kiedyś byly max po 2 zl, banany 7 zl, chleb dobry to za pól kg trzeba zapłacić z 4,50. Mleko pasteryzowane w niskiej temp bo tylko takie jest wartościowe to 4 zl, kakao jeszcze niedawno kupowałam puchatek po 3,99 a wczoraj 5,89. Dżem z 5 zl żeby byl zrobiony z 40 g owoców na 100g produktu. Soki 1l po 5 zl. A masło fiu fiu za dobra kostkę masla to trzeba dać 7 zl." - to normalne, że w maju/czerwcu banany tyle kosztują - sezon na owoce egzotyczne jest w styczniu - bedą kosztować 3-4 zł, - chleb -wlaśnie napisalam wyżej ile kosztuje kilogram (9 zl), - tyle samo ile Ty piszesz, - Puchatek to nie kakao - nie pij tego świństwa, - dżem z 40g owoców na 100 gram produktu to nienajlepszy dżem (ja robię domowe - UWAGA: nie wychodzą drożej, bowiem robi się je w sezonie), - nie widzialam soków po 5 zl za litr (kupuję tymbarki/hortexy, tloczone), - masło koneckie ze smietanki pasteyzowanej kosztowalo mnie dziś 5 zl. Pytanie mam: dlaczego przesadzasz i siejesz defetyzm? Jaki masz cel? Chodzi o narzekanie na kraj? Płaci Ci ktoś za to? Przestań kłamać.

Gość gość
"Dużo oczekują tzn miałam na myśli że idziesz na wesele to u nas w regionie zwykly gość ma dać od pary min 700 zl. Chrzciny 500. A bycie chrzestnym na tych dwóch uroczystościach to juz krzyż." Ale to nie są chyba koszty życia i zakupy, które zdrożaly, nieprawdaż? To są Twoje zachcianki. Albo piszemy o kosztach życia albo o zbytkach/imprezowaniu.

Gość gość
A ja lubię wide gazowaną. Kupujemy taką i taką i nie lubię wody z kranu. Codziennie rano kupujemy tak: Chleb, jogurty, pomidory, ogórek, ser i szynka do chleba, ser biały, coś na obiad i coś na kolację, owoce tzn teraz jakieś nektarynki, ziemniaki. A co drugi lub co trzeci dzień wode, kasze, masło, ryż, makaron....a gdzie chemia? Przyprawy? Słodkości reszta....i nie pozwalam sobie na to co chce bo zwyczajnie ni szkoda i myślę ze i tak za dużo idzie na jedzenie

Gość gość
Ceny idą w górę bo zarabiamy coraz lepiej. Niech wam się nie wydaje, że zarobki będą wysokie a ceny niskie. Takich cudów nie ma.

Gość gość
Ludzie chcieliby zarobki niemieckie, a koszty utrzymania polskie/ukraińskie. Takie rzeczy tylko w erze :)

Gość gość
Ogóle temat jest o tym ze gdzie się nie ruszysz to trzeba sypnąć kasę. A nie o kosztach żywności. Sok 5 zl za litr kosztuje u mnie w sklepie niedaleko Hortex. Tymbarki tłoczone to jyz 2,49 za 300 ml. Dzemy Nie najlepsze wiem ale te 100% owoców to koszt 7,50. Bananów jeszcze nigdy nie kupiłam za 3zl nawet w styczniu. A mrożone owoce i warzywa to dopiero koszt

Gość gość
Jablka dziś kupilam po 2,20 pln Ostatnio po 1,99. To drogo?

Gość gość
A ja kupuję w zwyklym sklepie spożywczym soki tłoczone z jablek po 12-14 zl za 3 litry. Chyba mieszkamy na innych planetach :)

Gość gość
gość dziś A mieszkałaś i zarabiałaś kiedyś za granicą? Pewnie nie, bo inaczej polskich cen za nic nie uznawałabyś za "tanie". Ot, dla porównania: te polędwiczki, kosztujące u ciebie 28 zł u mnie będą kosztować 9-10 euro za kg, czyli niewiele więcej niż godzinna pensja minimalna. W Polsce pensja minimalna to 28 zł za godzinę? od kiedy ? :D

Gość gość
Niby nie drogo jak chcesz zjeść jabłko ale jak chcesz sobie zrobić sok to juz tak.

Gość gość
"Ogóle temat jest o tym ze gdzie się nie ruszysz to trzeba sypnąć kasę." przecież zawsze tak było. Tyle, że kiedyś, jako dziecko, tego nie widziałaś, bo rodzice płacili. Teraz płacisz sama i czujesz wartość pieniądza. Życie zawsze kosztowało.

Gość gość
A słodycze to szkoda gadać bo bez tego można się obejść ale na przykład 9 szt w paczce ciastek jeżyki kosztuje 6 zl. Dla mnie to totalna przesada.

Gość gość
"A mieszkałaś i zarabiałaś kiedyś za granicą? Pewnie nie, bo inaczej polskich cen za nic nie uznawałabyś za "tanie". Ot, dla porównania: te polędwiczki, kosztujące u ciebie 28 zł u mnie będą kosztować 9-10 euro za kg, czyli niewiele więcej niż godzinna pensja minimalna. W Polsce pensja minimalna to 28 zł za godzinę? od kiedy ?" a ile kosztuje mieszkanie, dentysta, szkoła, komunikacja? Poza tym znam warunki austriackie - polędwiczka kosztuje od 15 euro w górę. Tyle pamiętam. Poza tym uwierz mi, zarabiający minimalnie w Niemczech/Austrii nie jadają poledwiczek, bo po odliczeniu innych (wyżej wymienionych wydatków) stac ich głównie na kurczaka :)

Gość gość
Jak ja brałam ślub to mi w koperty dawali po 400 zl Para plus dwójka dzieci a teraz trzeba dać 1000. Chrzestna dala mi 1000 bo takie były stawki a teraz 2000. Roznica 7 lat. A ja mu zarabiam aż 1000 więcej.

Gość gość
Teraz będę kupować wózek i chce taki za 2100 i aż szlag mnie trafia ze tyle kosztuje a posłuży pól roku.

Gość gość
Pomyliłam cenę polędwiczek w Austrii - 25 euro za kg (billa online) :) tanio jak barszcz, nawet za minimalna można się objadać :))))

Gość gość
No to niech Cię trafia szlag :)

Gość gość
gość dziś Dentysta nie kosztuje nic, bo jest w ramach ubezpieczenia, jak i wszelkie inne "usługi" lekarskie, badania, większość leków też jest w ogromnym stopniu refundowana (dla przykładu ostatnio dostałam baterię leków na paskudne zapalenie zatok połączone z anginą, i zapłaciłam "aż" 5 euro). Transport - bilet miesięczny ok. 40 euro, bezyna ok. 1,4 euro za litr. Mieszkania - a to już zależy jaki kto sobie standard życzy, jak wszędzie zresztą, średnia cena m2 u mnie w mieście oscyluje gdzieś ok. 2300 euro. W podobnej wielkości mieście w Polsce będzie to z 5000 zł z tego co widzę - teoretycznie mniej, w stosunku do pensji (i minimalnej, i średniej) dużo więcej. Co do szkoły to się wypowiem za jakieś 4 lata ;)

Gość gość
gość dziś Nie mieszkam w Austrii, nie wiem więc, jak to się ma do austriackich zarobków ;)

Gość gość
nie ma czegoś takiego jak austriackie średnie zarobki. Średnia może być dla kraju związkowego i zawodu. U mnie było to (ta "średnia") 1700 euro.

Gość gość
Ja też nie wyobrażam sobie jak ktoś daje radę wydywać 100 zl tygodniowo na jedzenie- zakładam że mowa o rodzinie 2+1 minimum. My też nie jemy drogo, dużo ziemniaków, kasz, ze słodyczy tylko raz na jakiś czas kupuję czekoladę i raz na tydzień piekę ciasteczka albo ciasto. Nie kupujemy praktycznie żadnych napojów poza moją zieloną herbatą, mąż pije wodę, mały wodę i mleko. Nie wydajemy na pierdoły typu chipsy, gumy do żucia, wodę pijemy z kranu przefiltrowaną- ale mamy bardzo smaczną, jakbym miała taką jak w innych miejscach spotykałam to też bym kupowała. Jemy bardzo mało mięsa i jeszcze mniej wędlin, za to leci kasa na ryby i sery. Owszem, wsuwamy warzywa i owoce, ale też nie szalejemy z egzotycznymi, drogimi i rzadkimi- to jako dodatek tylko raz na jakiś czas, nie kupujemy słodkich płatków do mleka tylko owsianka plus dodatki. Po prostu wszystko podrożało ostatnio i to drastycznie. Mały rośnie jak na drożdżach i porcje wsuwa naprawdę niezłe, wyjada owoce, bakalie- już ostatnio zamiast orzechów kupowałam słonecznik bo mi się słabo robi jak patrzę ile przejadamy.

Gość gość
Schweinefillet (czyli polędwiczka wieprzowa) kosztuje 10 euro za kilogram ...... na promocji w dyskoncie. Ja podałam ceny normalne (nie promocyjne, wyjątkowe) z jednego z najpopularniejszych sklepow w At.