Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego starzy ludzie w ogóle nie przejmują się swoim wyglądem, nudnym życiem ?

Polecane posty

Gość gość

nie mowie juz o wieku, bo wiadomo ze poki co medycyna i technika nie pozwalają zatrzymac starzenia, odmładzać się itp, wszystkie suplementy, witaminy to pic na wodę... ale dlaczego starzy w ogole nie myslą o tym jak wyglądają, co jedzą, jak zyją ? owszem są wyjątki ale 80% emerytów wegetuje jak robaki mowiąc brzydko, w trzech bluzkach na zmiane caly rok (a czasem w jednym i tym samym), majtek nie zmieniają, rzadko sie myją, o fryzure nie dbają - bo po co skoro maja siwe i liche ? cay dzien ogladają ma jak milosc, wiadomosc****anorame, trwam , wieczorem jakis gowniany film i spac i tak w kolko Szydło się chwali jak to w Polsce robi sie cudownie, a ja widze ze coraz wiecej ludzi ma depresje i nie mają ochoty żyć, chcieliby umrzec, skorzystac z eutanazji na życzenie

Gość gość
Haha to z wiekiem tak jest. Ja jak mialam 18 lat moglam imprezowac codziennie do rana a teraz majac 25 to juz mi sie nie chce. Pewnie kolo 30 impreza raz w roku bedzie mi wystarczac. Jak ktoś ma juz 60, 70 to tez wszystko sie zmienia

Gość gość
bo pieniędzy na szaleństwa i dbanie o wygląd nie mają. Ledwie na pigułki nasercowe im wystarcza

Gość gość
Widac sa rozne środowiska i rozni starzy. Ja mam pod 70 , omijam trwam i m jak milośc szerokim łukiem. Moi koledzy/kolezanki bardziej dbaja o siebie niz np za czasow studenckich, kiedy mozna bylo cokolwiek wlozyc na siebie , i tak sie dobrze wygladało. W pewnym wieku nie wypada juz nosic byle jakiej biżuterii, ciuchy powinny byc z porzadniejszych materiałow, bo to nie czas kiedy czlowiek zdobił ubranie - jest dokladnie na odwrót. O włosy trzeba bardziej dbac, ukladac, jesli farbowac, to dobra farba, zeby nie wygladać tandetnie. Inwestować w lepsza bieliznę, w wygodne a ladne buty ( co jest prawie nieosiagalne). Wszystko to wymaga kasy i energii, nie kazdy to ma.

Gość gość
Moja chrzestna ma 70 a jest barsziej aktywna niz niejedna 30

Gość gość
Ile masz lat autorko? Może opisujesz właśnie swoich dziadków albo rodziców? A jeśli tak, to dlaczego nie pomożesz, nie postarasz się zmienić czegoś w ich życiu na lepsze? Najlepiej krytykować, prawda? I zapamiętaj, kiedyś i ty będziesz w wieku emerytalnym, może i ciebie będą tak spostrzegać?

Gość gość
A gdzie ty te obserwacje prowadzisz w Koziej Wolce czy innym Pacanowie ?

Gość gość
19.02 racja, dopiszę się.. Kiedy pomoglas w czyms dziadkom, rodzicom? I premier Szydlo nie mówi, ze jest cudownie. Byl juz taki specjalista, który obiecywal w Polsce drugą Irlandię. Zabrał duupę w troki, zostawiając bajzel w kraju. Tak przy okazji przejezdzasz się i po rządzie. Starsi ludzie zyją na poziomie wegetacji. Moze zamiast wysmiewać i wybrzydzać, zrobisz cos konkretnego dla najblizszych, w swoim otoczeniu.

Gość gość
Niechlujstwo i brak zainteresowań nie zależy od wieku. Dodać trzeba, ze starzy ludzie maja mniej siły i bywają schorowani, co częściowo ich usprawiedliwia.

Gość gość
Bo swoje już przeżyli i nie mają się czym już przejmować

Gość gość
A twoje życie autorko jest ciekawe bo kupujesz nowe ciuchy i chodzisz do fryzjerki? :-P ...no faktycznie zaje/bi/ście ciekawe, normalnie dopę urywa

Gość gość
1. Wiekszość ma depresje i inne zaburzenia psychiczne 2. Samotność 3. Brak pieniędzy, idź do apteki i kup kilka leków, witamin = wydasz 200 zł, nie wszystkie leki są refundowane, inne są na ryczałt, środki czystosci, higieniczne itp to bardzo drogie 4. masa emerytów nabrała pożyczek dla dzieci, wnuczka bo chciał smartfona albo komputer , lichwiarze w bankach kochają emerytów, w d**e im wejdą tylko zeby kredyt wzięli lub kartę kredytową 5. nie widzą sensu w strojeniu sie, lansowaniu, no i tez niektorzy są juz tym wszystkim po prostu zmęczeni, jest im obojętne jak wygladają, ja z wiekiem tez tak mam, jako nastolatka strasznei sie przejmowalam kazdym pryszczem, krzywym zębem, pierwszy siwy włos to była rozpacz a teraz srednio mnie interesuje moj wygląd, mam wazniejsze sprawy na głowie, wole iść na rower niz pindrzyć się przed lustrem żeby mnie jakis chłop zechcial przeleciec 🖐️

Gość gość
Ubierasz sie kobieto dla siebie a nie dla jakiegos faceta tylko po to,zeby cie przeleciał! Co za mentalność,fujj.

Gość gość
Ubieram się tak by mnie było wygodnie. Najchętniej chodzę na nago. Nic nie uwiera. Że nie estetycznie mam to w nosie. Gdy ktoś przychodzi zarzucam szlafrok i udaję że spałam. Po co wydawać na nic nie warte ciuchy.

Gość gość
"Ubierasz sie kobieto dla siebie a nie dla jakiegos faceta tylko po to,zeby cie przeleciał! Właśnie dlatego zakładam dres, siadam na rower, i robię wiele innych rzeczy, które sprawiają mi prawdziwą przyjemność! I wcale nie przeszkadzają mi w tym moje siwe włosy, ani brak kolejnej, modnej kiecki! ;) Ale co ty możesz o tym wiedzieć?

Gość gość
Ona ubiera się wyłącznie dla siebie, stroi się 2 godziny, następnie patrzy w lustro i się masturbuje pod swoje odbicie :-P

Gość gość
"gość dziś Niechlujstwo i brak zainteresowań nie zależy od wieku. Dodać trzeba, ze starzy ludzie maja mniej siły i bywają schorowani, co częściowo ich usprawiedliwia." popieram powyzsza wypowiedz:) pieniadze sa ograniczeniem, ale nie wszystko kosztuje

Gość gość
a to nie chodzi o strojenie sie czy ciuchy z wybiegow, a zwykla higiene i schludny stroj. a brak zainteresowan, to pewnie, ze cos co mozna wytykac

Gość gość
Wiele starych ludzi cierpi na depresje lub demencje bez diagnozy. Nikt sie nimi nie interesuje. Demencja starcza jest choroba psychiczna, ale kogo to dzisiaj obchodzi. Tragedia w tym nastawieniu jest to, ze my wszystcy bedziemy starymi za kilka lat :-)

Gość gość
na depresje cierpia ludzie w kazdym wieku, to nie jest choroba starcza a w kazdym wieku nalezy ja leczyc u psychterapeuty, ew. psychiatry w zaleznosci od przypadku

Gość gość
nikt nie bedzie mlodszy ;) natomiast fajnie korzystac z zycia w miare mozliwosci :) niektorzy sa nieuleczlanie chorzy, w hospicjum a jak jest w miare dobrze, to warto zyc i cieszyc sie z kazdego danego dnia

Gość gość30odyseja
ja już jestem stara mam 30 lat i mam w d***e prawie wszystko najbardziej wasze opinie ale wam zdradzę ze się myję

Gość gość
a co maja robic?

Gość gość
starosc nie radosc.mlodosc nie wiecznosc.

Gość gość
Bardzo starzy i schorowani ludzie, jesli nie maja prysznica, tylko wannę, maja problem z myciem sie ( wlezieniem do niej).Na starość zwieracze slabiej pracuja, stad bywa zapach moczu, trzeba sie o wiel czesciej myc i zmieniac bielizne. Często ludzie traca tez węch, niestety. Zęby sie psują, nie kazdego stac na protetyka. Kupowanie ciuchow tez nie jest latwe - mierzenie i wytrzymywanie krytycznego wzroku prawie obrazonej sprzedawczyni. Pojawia sie często nadmierne owlosienie na twarzy, a wzrok nie ten, trudno wydepilować. No i kasa- wydaje sie wiecej na leki, na taksowki, często na prywatnego lekarza, czy rehabilitanta, bo stanie w kolejce nie kazdy wytrzyma. Kazdy bedzie stary ( o ile dozyje) - trzeba jak najwczesniej myslec o tym, jak wtedy ulatwic sobie zycie i na co dodatkowo zwracac uwagę, zeby byc czystą, elegancka staruszką. A przede wszytkim ćwiczyc umysl, zeby zdawac sobie sprawę ze swoich nieociagnięc. Przydaja sie życzliwe dzieci, ktore powedzą, jesli cos jest nie tak.

Gość gość
Oby nie takie jak autorka ;-) ...bo dziadki by miały piekło

Gość gość
Moja teściowa ma 82 lata, co miesiąc lub dwa chodzi do fryzjera, codziennie wieczorem po kąpieli nakręca wałki na włosy, codziennie rano robi makijaż, codziennie ubiera się czysto i nawet modnie bo jakieś dżinsy i bluzki. Ostatnio na dzień matki dostała ode mnie nowe białe buty nike. Aby nie dostać demencji układa puzzle, robi na drutach torebki, małe portfele, czapki, szaliki. Nie jest bogata.

Gość gość
chodzi o checi aby zyc i rozwijac sie nawet dla siebie a nie patrzy w tv w 4 scianach (pomijajac osoby z ciezka sytuacja finansowa lub ciezko chorych w hospijum)