Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie uprawiałam seksu, ale okres spóźnia się już 9 dni

Polecane posty

Gość gość

Mam chłopaka z którym doszło jedynie do pettingu. Okres spóźnia mi się już 9 dni i nie bardzo wiem co w tej sytuacji robić. Nie doszło do żadnej penetracji, oboje uważaliśmy. Nie wiem co robić. Proszę o pomoc

Gość Cleo1976
Nie wiem, ile masz lat, autorko pytania, ale u bardzo młodych kobiet (do 5 lat od rozpoczęcia miesiączkowania) takie nieregularności są normalne.U nieco starszych spóźnienia do 7 dni także nie świadczą o żadnych zaburzeniach.Takie opóźnienie, jakie opisujesz, najczęściej jest spowodowane zaburzeniami hormonalnymi, intensywnymi ćwiczeniami, dietą, chorobą, stresem.Możesz mieć nieregularny okres zarówno gdy masz niedowagę, jak i nadwagę.Ale pamiętaj, że przy pettingu też może dojść do zapłodnienia.Zdarza się to rzadziej, niż przy pełnym stosunku, bo po pierwsze kobieta musi wtedy mieć dni płodne (naucz się to określać, np.mikroskopem Afrodyta ze śliny-kalendarzyki się nie nadają).A po drugie nasienie musi zostać przeniesione w okolice narządów płciowych, np.na rękach.Plemniki poza organizmem normalnie giną po kilkunastu minutach.Tak więc jest to mniej prawdopodobne, niż przy pełnym stosunku, ale nie jest niemożliwe.Mam kuzyna, który został poczęty w taki sposób.Dlatego, gdyby miesiączka opóźniała się więcej, niż o 2 tygodnie, wykonaj test ciążowy.