Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Alergia, trądzik czy potówki?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Tydzien temu moja córka zaczeła miec wypryski na czole, pomyślałam, że to trądzik. Od kilku dni sie nasiliło i teraz wygląda tak. Na zdjeciu gorszy policzek, bo spała na nim prawie cała noc. Czy mozliwe ze to potówki, tradzik? czy alergia na cos? Przemywam buzke przegotowaną wodą. Niczym nie smaruje. https://zapodaj.net/a7f0a8fb76312.jpg.html https://zapodaj.net/a7b28f20d4e8a.jpg.html

Gość gość
Ile ma tygodni? 6?

Gość gość
Skonczyla wczoraj miesiac

Gość gość
Bardziej alergia. Coś więcej dolega dziecku?czy tylko taka wysypka?

Gość gość
Nic szczegolnego, czasem kolki. Ostatnio jest moze bardziej marudna bo miała szczepionke przeciw gruzlicy

Gość gość
Moim zdaniem to nie sa potówki. Sama przy takiej pogodzie mam potówki na rekach i wyglądają trochę inaczej, poza tym niemożliwie swędzą.

Gość gość
No to masz alergika.

Gość gość
Mój syn miał podobnie tylko mniejsze. Kąpie go w emolium i smaruje kremem. Teraz ma już rok i ma tylko szorstką skórę. Odstawiłam produkte mleczne itp. I nie pomogło. U nas to chyba atopowe zapalenie skóry. Pediatra raz mówił tak raz siak. Jeśli karmisz piersią odstaw wszelkie produkty mleczne i chyba też jajka tak na miesiąc bo odrazu nie zniknie jak się odstawi. Jak nie zniknie to znaczy że nie to. A nie jadłaś czegoś nowego przez ten tydzień? Pomidorów truskawek czekolady itp? A kupke normalnie robi? Czy ma zaparcia albo śluz w kupce?

Gość gość
A kiedy miała tą szczepionkę?

Gość gość
Karmie piersia i do tej pory jadlam wszystko. Miała czasem kolke, pozniej pojawila sie ta wysypka. Teraz odstawiłam produkty mleczne i zobaczymy czy cos pomoze. Kupki z dosc widocznym sluzem byly moze przez 2 dni.

Gość gość
A proszek ten sam? Kosmetyki do mycia?

Gość gość
Szczepionka była w sobote

Gość gość
Na pewno nie potówki, na trądziku się nie znam więc nie powiem, ale u mojego tak wyglądała alergia kontaktowa- np. na kosmetyki których używałam, na nasz proszek do prania, po położeniu na kanapie u babci. Miał tylko na odsłoniętych częściach ciała, jak było mocno nasilone to paskudziło się, czerwieniało, wysuszałam naparem z szałtwi a potem skórę musiałam smarować kremem dla alergików. Musiałam też bardzo pilnować żeby nie dotykał tego co go uczula, ubranka dodatkowo płukane, nasza pościel również prana w płynie dla dzieci, jego pieluszka zawsze jako podkład poza domem.

Gość gość
Mój miał śluz w kupce i wysypke jak zjadłam coś co mu nie podpasowało. Ale tak długo wysypka by się nie utrzymywała chyba

Gość gość
gość dziś A proszek ten sam? Kosmetyki do mycia? x proszek ten sam. myje ja mydełkiem bambino, pozniej olej kokosowy lub oliwka babydream. oczywiscie buzki nie smaruje

Gość gość
A na pewno żadnej nowości nie jadłaś? A śluz w kupce pojawił się razem z wysypką? I czy nie pogorszyło się po szczepionce? Bo np. mogłaś coś zjeść a wysypka utrzymuje się dłużej przez szczepionkę. Ale głowy urwać sobie za tą teorie nie dam.

Gość gość
Odstawianie produktów mlecznych to bzdura, laktoza jest naturalnym składnikiem twojego mleka, bez względu na to czy jesz nabiał, czy nie.

Gość gość
Ale w odstawieniu produktów mlecznych chodzi o białko a nie laktoze. Dlatego też trzeba wykluczyć mięso wołowinę itp.

Gość gość
gość dziś A na pewno żadnej nowości nie jadłaś? A śluz w kupce pojawił się razem z wysypką? I czy nie pogorszyło się po szczepionce? Bo np. mogłaś coś zjeść a wysypka utrzymuje się dłużej przez szczepionkę. Ale głowy urwać sobie za tą teorie nie dam. x Nic tkiego nie jadlam. Ciezko stwierdzic czy sie pogorszylo po szczepionce, bo jednego dnia jest lepiej, drugiego gorzej. gość dziś Odstawianie produktów mlecznych to bzdura, laktoza jest naturalnym składnikiem twojego mleka, bez względu na to czy jesz nabiał, czy nie. x Nietolerancja laktozy, a skaza bialkowa to dwie rozne rzeczy.

Gość gość
Nie myl alergi z nietolerancją laktozy

Gość gość
Ok. jesli to faktycznie alergia, to czy moge zaczac ja kapac np w oilatum? i smarowac tego typu kremami? czy to chociaz troche poprawi sytuacje? czy przemywac dalej tylko woda i czekac jak zareaguje na odstawienie nabialu?

Gość gość
No ja swojego zaczęłam myć w emolium i trochę na tą skórę pomogło.

Gość gość
A u co powiedział pediatra?

Gość gość
idz do lekarza

Gość gość
Moja miała coś podobnego tylko dużo mniej (choć po zdjeciu nie jestem w stanie stwierdzić na 100%, czy to wyglądało tak samo. Pomogła maść Dermaveel, można kupić w aptece bez recepty, stosowałam na polecenie pediatry. Jest bez sterydów. Oprócz wysypki były biegunki. Miałam zalecone odstawienie nabiału. Pediatra określiła to jako atopowe zapalenie skóry z podejrzeniem alergii. Alergolog i zlecone przez niego testy nie potwierdziły alergii na mleko krowie, mam więc zalecone stopniowe rozszerzanie diety o nabiał i obserwację. Może coś nowego zjadłaś, u mnie np. wysypka nasiliła się po rybie. Najlepiej idź do pediatry, niech to zobaczy, bo tu nikt diagnozy nie postawi.

Gość gość
Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Do pediatry idziemy w piatek.