Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak się zwracać do teściowej?

Polecane posty

Gość gość

Niedługo wychodzę za mąż. Jak na razie zwracam się do rodziców narzeczonego per pani i pan i tak mi pasuje. Wiem, że za jakiś czas zaproponują mi zwracanie się do nich "mamo" i "tato". A ja tak nie chcę. Swoim rodzicom zawdzięczam wszystko, słowo mama jest dla mnie słowem najpiękniejszym, intymnym, zarezerwowanym dla najważniejszej osoby w moim życiu i nie wyobrażam sobie zwracania się do praktycznie obcej kobiety w ten sam sposób (mimo tego, że naprawdę ją lubię). Poza tym nigdy nie wiadomo jakie będą relacje między synową a teściową... Sami wiecie jak to jest... i za jakiś czas zwracać się tak do osoby, która ani mnie nie kocha, może nawet przestanie lubić i zacznie się rządzić? Ale zostaniemy "rodziną", głupio też będzie mówić proszę pani do przyszłej babci moich dzieci... forma na ty jest niegrzeczna w tym przypadku... macie jakieś inne pomysły? Dodam, że nawet jeśli miałabym super relacje z teściową- nigdy nie zasłuży sobie na miano "mamy" i w ogóle od zawsze wkurza mnie zwracanie się do teściów tak jak do rodziców... a co do męża- niech zwraca się do moich rodziców tak jak ja jeśli mu to pasuje, to nie widzę przeciwwskazań.

Gość gość
Mój mąż mówi po imieniu i chyba tak jest najlepiej

Gość gość
Co trzeba zrobic zeby "zasluzyc" u ciebie na miano "mamy"???

Gość gość
wczoraj Mącisz? kup sobie "laluniu" wibrator i nie zawracaj głowy być może porządnym ludziom,żyli dotąd spokojnie a ty im zaburzysz mir..Już czuć na km od ciebie chamstwo,buractwo i robienie z siebie i ze swojej rodziny kogoś kim nie jesteście i nigdy nie będziecie. Zapewniam cię że teściom zwisa twoje mamo/tato,nie musisz ich lubić a tym bardziej u nich bywać,nikt nie będzie cię oczekiwał i tęsknił.Z taką jak ty per pani nawet wskazane,dystans na odległość wyciągniętej ręki. Zasłużyć to ty sobie musisz by cie ktoś raczył polubić bo czuć na km że jesteś osobą niesympatyczną i zarozumiałą.

Gość gość
A jaka to matka z teściowej? Mi przez.gardło nie przechodzi jest co najwyżej po imieniu. Albo bezosobowo....

Gość gość
Idiotko, to jest forma kurtuazyjna. Mama męża, w skrócie mama. Jesteś antypatyczną dziadowa, tępa jak but

Gość gość
Gdzieś w mojej dalszej rodzinie ktoś wymyślił zwracanie się do teściowej właśnie bezosobowo o ile to możliwe lub w 3 osobie jeśli sytuacja tego wymaga. Np jeśli ty mówisz do swojej mamy - mamo(ty) podaj mi sól, to w tamtym przypadku jest - może mi mama(ona) podać sól? Zaznaczasz w ten sposób że jest to mama, ale nie twoja tylko męża. Dosyć to oficjalne, ale przyjęte.

Gość gość
14:29 Nie jest matką i nigdy nią nie będzie,ma swoje dzieci i to jej wystarcza i nawet nie chciałaby wam jej zastąpić,bo mimo szczerych chęci wcześniej czy pózniej ryjem odpłacicie. Słowo "mamo" z ust synowej/zięcia brzmi jak tytuł ale trzeba mieć odrobinę inteligencji by to pojąć.Niestety kafeteria rządzi się swoimi prawami bo najczęściej bywają tu osoby o marnej reputacji.

Gość gość

o kur.. jakie tu buractwo w komentarzach