Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Bierzecie wit d3? W naszym klimacie zawsze mamy niedobor

Polecane posty

Gość gość

Pamietajcie, ze trzeba brac razem z wit k2, w przeciwnym razie sie nie przyswaja. Czytalam, ze jesli kobieta przed ciaza brala wit d3, jej dziecko jest bardziej chronione przed chorobami psychicznymi w przyszlosci.

Gość gość
Nie bo chodze na solarium ;)

Gość gość
Bralam wysokie dawki na recepte, mialam duzy niedobor po zakazie wychodzenia na slonce po napromieniowaniu nowotworu.

Gość gość
Raz w roku dostaję od lekarza ampułki na receptę, bierze się jedną co 2 miesiące. Ale nie jest prawdą, że zawsze mamy niedobór. Ja miałam niski wyniki, mój tato też, a moja mama i siostra mają całkiem dobre. Tryb życia wszyscy mamy podobny - nikt się nie smaży na słońcu, ale i nikt nie jest wampirem.

Gość gość
gość dziś Brawo, za 10 lat będziesz wyglądać jak własna babcia. I możesz już zacząć zbierać na leczenie nowotworów skóry.

Gość gość
oczywiście, że tak! 4000 jednostek codziennie przez cały rok

Gość gość
Dawka na ulotce to 2000. Robilyscie sobie badania na poziom wit d3 w organizmie?

Gość gość
Oczywiscie, najpierw badanie poziomu wit. D3 we krwi!

Gość gość
oczywiście, że robiłam i wiem, że muszę przyjmować 4000 by poziom witaminy D3 był u mnie optymalny

Gość gość
ile placilas za to badanie? slyszalam ze kolo 100 zl jakie jeszcze badania witamin warto porobic?

Gość gość
My mamy w normie i nie musimy zażywać witamin czy suplementów, więc nie pie..z głupot, że wszyscy mają niedobór.

Gość gość
gość dziś Nic nie płaciłam, bo nie mieszkam w Polsce i tutaj to, jak i całą resztę badań, płaci ubezpieczenie.

Gość gość
Autorko,zanim coś opublikujesz to się doucz.D3 z Wit. K2 bierze się razem po to,żeby wapń nie odkładał się w żyłach tylko tam gdzie powinien czyli w kościach. Wit K2 odpowiada za transfer wapnia do kości. A wit D3 jest rozpuszczalna w tłuszczach,więc żeby się wchłonęła trzeba ją brać razem z jedzeniem,w którym jest tłuszcz. To prawda, 90% Polaków ma niedobory wit. D3.

Gość gość
21:39 biore wit d3 i k2 w oleju lnianym 21:31 mieszkasz w Polsce?

Gość gość
21:31 jesli mieszkasz w Polsce to naprawde, ciezko mi uwierzyc, ze masz D3 w normie.

Gość gość
Tak, mieszkam w Polsce. Zimą nie badałam poziomu. Całą rodziną braliśmy tran jak co roku w sezonie od października do kwietnia. W połowie kwietnia przestaliśmy. W maju robiliśmy pierwszy raz w życiu badania (bo chciałam się przekonać jak to jest właśnie), 3.07. ponownie i mamy w normie. Dużo czasu spędzamy na powietrzu, w półcieniu i nie stosujemy kremów z filtrem.

Gość gość
wiec nie pisz ze p*****le glupoty, skoro jednak bralas wit d, bo przeciez tran ma ja w swoim skladzie..

Gość gość
up

Gość gość
Ja nie biorę witaminy D a mam w normie. Mam chora tarczyce i kilka razy miałam robione badanie. Mieszkam w Polsce

Gość gość
A skąd niby wiadomo, że 90%?? Badania robi się prywatnie, państwowo można dostać skierowanie jeśli istnieją jakieś objawy kliniczne, które sugerują brak. Po lecie w większości mamy poziom D3 w normie, przez jesień i zimę stopniowo on spada i u osoby młodej i zdrowej ten spadek nie powinien spowodować żadnych poważnych chorób w tym czasie. Lepiej namówcie na badania i ewentualnie suplementy swoj***abcie i dziadków.

Gość gość
gość dziś W większości NIE MAMY w normie, i to nie jest moja opinia, tylko stwierdzenie mojej lekarki, która regularnie swoim pacjentom przepisuj***adanie poziomu wit. d3. Większość ludzi już jesienią ma niskie wyniki, a co mówić o wiośnie...