Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy takie typowo domowe obiady to dla was niezdrowe jedzenie?

Polecane posty

Gość gość
"Poza tym nie oszukujmy się, nie ma nic lepszego niż mielone czy rosołek jak u mamy, a nie jakieś ch*jostwa bezglutenowe bez smaku, jakaś zielenina, kiełki. Może to o zdrowe ale nie ma żadnej przyjemności z jedzenia." Dla jednych ma dla innych nie ma :-)

Gość gość
Nie jem tradycyjnie, bo nie lubie. Większosci typowo "polskiej kuchni" zwyczajnie nie lubię. Nie ma to ni wspolnego ze zdrowym odżywianiem, szczególnie zdrowa też nie jestem. Po prostu schabowy, bigos ani ziemniaki żadnym cudem dla mnie nie sa i w dziecinstwie czekałam raczej, az bedzie wreszcie cos innego.

Gość kobieta z restauracji
Domowe jedzenie jest super nawet tych niezbyt zdrowych z punktu widzenia dietetyka,nie ma porównania do dań restauracyjnych, nawet tych w najlepszych cenach, pracuję, coś niecoś wiem na ten temat:D Omijam wszelkie restauracje szerokim łukiem,ale coś na ząb przydałoby się przekąsić, więc gotuję sama, czasami babcie swoje przysmaki podrzucą, zapewniam, są zdrowsze.

Gość gość
Ja też uwielbiam naszą polską kuchnię: pierogi, schabowe,mielone,gulasze,pieczenie,zrazy,bitki,pieczony kurczak...do tego ziemniaczki i jakaś sałatka/surówka. :) Zupy też uwielbiam. Jak cała moja rodzina, czyli mąż i 2 dzieci. Że niezdrowe? Może i tak. Ale pyszne. :) Wszyscy jesteśmy szczupli,ja i córka mamy nawet niedowagę, wyniki krwi u każdego ok. Pewnie,że czasem zrobię spaghetti ze szpinakiem i fetą,bo generalnie jestem otwarta na nowe smaki...ale makaron z rukolą i nasionami chia średnio do mnie przemawia. :/ Już nie mówiąc o tym,kto się tym naje.

Gość gość
I też kocham ziemniaki polane tłuszczem!! :D Nic na to nie poradzę,od dziecka tak mnie karmiono i uwielbiam to.

Gość gość
Miałam cukrzycę ciążową i mogłam jeść tylko rzeczy o niskim i średnim indeksie glikemiczny. Odpadały wszelkie produkty mączne, pszenica słodzone kompoty (głównie woda mineralna), słodzone surówki, panierowane czerwone mięso czyli niemal cała tradycyjna polska kuchnia. Akurat gotowana marchewka i puszkowany groszek mają wysoki indeks glikemiczny. W polskiej kuchni słodzi się za dużo, smaży za dużo i wszystko polewa tłuszczem, chleb głównie z mąki pszennej, a ryż czy makaron biały. To wcale nie jest zdrowe.

Gość gość
Z "polskiej" kuchni (czyli tak naprawdę komunistycznej, bo ze staropolską nie ma ona wiele wspólnego) w miarę lubię tylko żurek, gołąbki (ale sama muszę zrobić - dużo mięsa, mało ryżu i sos z pomidorów a nie z koncentratu), barszcz czerwony i naleśniki z serem. Reszta, a zwłaszcza inne zupy, może dla mnie nie istnieć. I tak jak u osób powyżej: nie jest to kwestia "zdrowia" tylko smaku - ja uwielbiam dania z kuchni pełnych przypraw, i urozmaicone. W życiu nie wróciłabym do czasów dzieciństwa, gdzie obiady obracały się wokół tych samych kilku rzeczy i przypraw do policzenia na palcach jednej ręki...

Gość gość
Ja świeża mężatka, nie mam kulinarnych doświadczeń. Gotuje na razie teściowa i tak będzie ok 2-3 lat. Ja mięsa nie jadam, nabiał w ograniczonych ilościach, głównie jako dodatek. A moja teściowa z tym problemów nie ma, jak nie da się w jednym garze główne danie przygotować, gotuje oddzielnie. Jej córka też produktów mięsnych nie je od 30 lat, ma doświadczenie i bez problemów przygotowuje mi pyszne jedzonko.

Gość gość
Ja uwielbiam tradycyjna polska kuchnie, bez sztucznych sosow itp. Co z tego ze ktos zrobi salatke z jarmuzu czy mix salat jak to sama chemia o tej porze roku. u mnie przewaznie jest mieso w sosie z warzywami, dlatego ze sie szybko robi, ostatnio byla pomidorowka z pozdsmazonych i zblendowanych pomidorow a dzis rosol. chodzi za mna tradycyjny mielony z cebulka, ziemniakami i mizeria mniam mniam.

Gość gość
Zależy co rozumiesz poprzez 'typowo domowe obiady'. Ja gotuje różnie, czasem są to typowe dania kuchni polskiej ale zawsze w wersji zdrowszej, nie wyobrażam sobie jedzenia mielonego smażonego w pełnym tłuszczu bo poza tym, że jest niezdrowy to też niezdrowy. Zamiast typowej panierki obtaczam rybę czy mięso w mące kukurydzianej i smażę na lekko naolejowanej patelni, podmieniam mąkę pszenną na pełnoziarnistą, cukier na ksylitol, ograniczam sól na rzecz innych przypraw itd. Większość dań nie smakuje lepiej dlatego, że doda się coś niezdrowego, wszystko da się zastąpić ale ludzie są przyzwyczajeni do takiego gotowania.

Gość gość
Piszecie tutaj o tłuszczu, że jest niezdrowy. To nieprawda. To, że dziadek jadł rosół ze smalcem i dożył sędziwego wieku to nic dziwnego, bo tłuszcz sam w sobie nie szkodzi. Szkodzi połączenie go z węglowodanami.

Gość gość
Typowe polskie obiady zdrowe niestety nie są. Smażone mięsa nie dosyć że są ogromną bombą kaloryczna, to do tego mają związki rakotwórcze które powstają w czasie smażenia. Niestety takie są fakty. Im więcej panienki tym bardziej niezdrowe mieso. Dodatkowo zwykle do takiego kotleta dajemy ziemniaki często ze smażona cebulka czy masłem co prawda zwykle są też warzywa Ale jest ich o wiele za mało.

Gość gość
Ziemniak to nie jest zwykłe warzywo tylko "psiankowe", które taj jak pomidory zdrowe nie są. Fasola też. Poczytajcie troche.

Gość gość
gość dziś ????? Moze jak jesz ziemniaka i fasolę a surowo to rzeczywiście są niezdrowe :-D A co niezdrowego jest w pomidorach? Może ich liście? :-D

Gość gość
Typowo domowe? Zalezy w jakim domu. U nas np w rodzinie nigdy nie jadlo sie schabowego w panierce, jesli schab to duszony, albo pieczony, ze sliwkami czy z jabłkami. Mielonego smazonego raczej tez nie, w ogóle mała smazeniny,

Gość gość
Ja jem róznie od krewetek do białej kielbaski. Pilnuje zeby w daniach nie było zbyt duzo tluszczu. Byłam dzis z dzieckiem u mojej tesciowej ktora robila botwinkę i chciała poczęstwac mnie i syna. Ale jak zobaczyłam jak ona tą botwinkę robi to mi sie odechciało. Tzn smażona słonina a w zupie tyle mąki że zamiast mieć kolor buraczkowy przybrała kolor blado różowy. Wiec to zależy co kto pojmuję pod nazwą tradycyjne polskie danie.

Gość marawstala
Tak : )

Gość gość
W pomidorach jest tomatyna (pochodna solaniny) i jest ona w owocach (nie liściach) poczytajcie sobie. Nie można z nimi przesadzac, jedząc na surowo. Tłuszcz jest zdrowy, ale nie smażony. Solanina jest też w baklażanch, ziemniakach i innych warzywach, dlatego nie wolno jeść ich na surowo.

Gość gość
Tomatyna jest w niedojrzałych pomidorach. I to nie jest żadna pochodna solaniny tylko związek z tej samej grupy.

Gość gość
Raczej zdrowe i krzepiące. No może te smażonki są wątpliwe, no ale tego też nie trzeba przecież żreć nie wiadomo ile.

Gość gość
Ja uwielbiam nasz kuchnie . Schabowe w panierce , mielone , kopytka , tłuste sosy , sałatka jarzynowa z duża ilością majonezu , kapusta zasmażana z smalcem itd otd Jak dla mnie pycha :) .

Gość marawstala
Kapustę zasmaza sie na smalcu?

Gość gość
Ja już kotletów chyba z 10 lat nie robiłam. Jest tak jak dziewczyny piszą. Zależy kto jak przyrządza potrawy. Można wszystko zalać tłuszczem i zasmażką, a można bez tego. Ja polską kuchnię bardzo lubię, opócz smazonego.

Gość gość
My jemy niezdrowo,bo moj maz uwaza,ze kotlet schabowy ,nie zastapi mu zaden pierozek i krakers na cieplo.Takze wedle upodoban.Mamy cieszyc sie jedzeniem,a nie glodzic.Dodam,ze jem razem z mezem,a nie mam niedowagi,a maz ma pociag na mnie mimo ,ze jest po 60-tce.Nie ma co generalizowac.

Gość gość
marawstala U mnie w domu robi sie na smalce . Ogólnie duzo smażę na smalcu .

Gość marawstala
U mnie na maśle lub oleju sie smaży dlatego nie przyszło by mi do głowy, ze będąc w gościach nawet z tym trzeba sie pilnować

Gość gość
gość dziś Wszystko, czego ja serdecznie nie znoszę :D

Gość gość
Ja uwielbiam rolady, kluski, kopytka, pierogi, schabowego akurat nie lubię, kapustę też lubię, ale nigdy nie dodaję smalcu(według mnie psuje cały smak) tylko albo oliwę, albo do młodej kapusty białej, robie zasmażkę z masełka i bułki tartej. Pycha. Jemy i takie obiady i także dużo kasz, ryżu, warzyw na patelnie, sałat, za zupami nie przepadam, ale robię dla dzieci.

Gość gość
przynajmniej z kafe się dowiemy że pomidory i fasola niezdrowa...

Gość gość
Chwalicie się tutaj, że jecie niezdrowo ale jesteście szczupłe. Ale co to ma do tego ? Przecież to nie jest żadna oznaka zdrowia.. Możecie codziennie jeść hamburgery w mc Donaldzie i być szczupłymi, bo kaloryczność tego wszystkiego nie musi przekraczać waszego zapotrzebowania. Jednak to nie znaczy, że jesteście zdrowi