Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Drogie masło

Polecane posty

Gość gość
Jak ktoś jest wtajemniczony w sprawy księgowe, urzędowe itp, to wie co sie dzieje teraz w instytucjach finansowych, urzędach skarbowych itp. Ile wprowadzono zmian, programów do kontroli na bieżąco, zeby wyłapać jak najwiecej kasy z przedsiębiorców. Nie będę tłumaczyć, ale uwierzcie mi, to wszystko idzie nie w tą stronę co powinno.

Gość gość
pieprzycie 3 po 3, jak przekupki: Inflacja w kwietniu 2017 wyniosla 2% rok do roku. z tego wzrost cen zywnosci to 3%. Za wzrost cen masla odpowaida wzrost cen w hurcie w Europie o 50%. Jaki wg was polski rzad ma wplyw na ceny na giełdzie Eurex? podpowiem: zerowy. Przez limity unijne produkcja mleka nie nadaza za eksportem masla m.in do Chin i Rosji i stad wzrost cen. https://www.wiadomoscihandlowe.pl/artykuly/szykuje-sie-potezny-wzrost-cen-masla-w-sklepach-i-,40950

Gość gość
macie to swoje 500+, oby wam Bozia puste łby poukręcała

Gość gość
Warszawa, własnie byłam w hipermarkecie Tesco - połka z masłem PUSTA, jest tylko irlandzkie za ponad 7 zł. Czereśnie - po 20 zł. Ma podrożeć paliwo i prąd, co oznacza że ceny jeszcze bardziej pójdą w górę, tak rząd odzyskuje 500+, szkoda że kosztem wszystkich, z emerytami na czele. Dzięki ci, dobra zmiano :P

Gość gość
19:49: mało wiesz, skoro uważasz, ze rząd nie ma wpływu na poziom cen. Wzrost cen benzyny ma znaczący wplyw na ceny. Miedzy innymi. Reszty nie tlumacze, bo i tak wiesz lepiej.

Gość gość
Ja pracuje w tesco i od 2 tygodni nie mamy zadnego masła. Nawet to drogie duńskie, irlandzkie zostalo wykupione.

Gość gość
i znowu udowadniasz ze nie umiesz czytac ze zrozumieniem. napisalam "Jaki wg was polski rzad ma wplyw na ceny na giełdzie Eurex?" gdzie tu jest twoim zdaniem cokolwiek o cenie benzyny? wzrost cen benzyny to przyszlosc, maslo PODROZALO bo wzrosla jego cena na rynkach EUROPEJSKICH. Rzad Polski na cene masla w Europie ma wplyw ZEROWY. Paniala czy trzeba ci to jeszcze prosciej napisac??

Gość gość
Nie rozumiem, wytlumacz. Śmieszna jesteś, nie bede ci tłumaczyć, bo rynki europejskie to jedno a rzad polski to drugie. Ale to juz zbyt skomplikowane.

Gość gość
Masło fuj.

Gość gość
Potwierdzam. Wlasnie wróciłam z Tesco. Maslo Polskie 82% z Mlekovity - 5.99 pln :/ masakra... dobrze ze kupuje kostke moze raz na trzy miesiace. Najczesciej nakladam na kanapke twarozek

Gość gość
PiS wygrało tylko dlatego bo ludzie nie chcieli pracować do śmierci. Jakby wygrało po byłoby tak samo bo to tez złodzieje

Gość gość
Jak by nie wygrał PiS to też by ceny rosły. Sorry. Taki mamy klimat.

Gość gość
A ja tam chwale pis. Wole jesc chleb z margaryna a wczesniej na emeryture isc.

Gość gość
Gdzie Wy widzicie te puste półki z masłem? Właśnie wróciłam ze sklepu i płacilam 4,59 za masło.

Gość gość
19:49: mało wiesz, skoro uważasz, ze rząd nie ma wpływu na poziom cen. Wzrost cen benzyny ma znaczący wplyw na ceny. Miedzy innymi. Reszty nie tlumacze, bo i tak wiesz lepiej. X Hmmm nie do mnie pisałaś ale ja ci odpowiem. A raczej dopytam. Jaki wpływ na cenę masła ma projekt podniesienia ceny benzyny. A bo żaden. Bo to dopiero projekt i póki co cena benzyny nie została podniesioną żadnym podatkiem. Więc wytłumacz mi proszę jaki jedno z drugim ma związek? I powiedz które to podatki zostały podniesione że cena masła jest taka wysoka. Konkretnie.

Gość gość
Też nie do mnie pytanie i nie ja to pisałam, ale napiszę :P Akurat w przypadku masła może miec żaden, ale generalnie nawet zapowiedzi reform czy nowych podatków mogą mieć wpływ na ceny. Przykładowo - jak OPEC zbiera się na te swoje szczyty i tylko są przecieki - ceny ropy z automatu się zmieniają. A przecież faktycznie nic nie zostało wprowadzone, wydobycia nie zmniejszono/zwiększono etc. Takie coś jest pożywką dla spekulantów - bo skoro mogą zarobić więcej przez ileś tygodni wcześniej to czemu nie?

Gość gość
Tak, wiem, że OPEC to coś innego niż pojedynczy kraj, ale mechanizm jest podobny. Dziś czytałam o tym maśle i tu wszędzie są wpływy pośrednie. Pamietacie jakie afery były z mlekiem i unią? Bo były konkretne limity, ale mleczarze wiedzieli lepiej i ponad normę produkowali (zwłaszcza polscy) - to spowodowało spadek cen mleka i płakali strasznie, że nie można produkować dużo i sprzedawać drogo (plus kary unijne ;) ). Od tamtego roku jednak pomyśleli i zmniejszają produkcję i chyba własnie jest tego efekt. Podobno jeszcze w niektórych krajach rośnie sprzedaż masła.

Gość gość
No to w takim razie jak sie ksztaltuje kurs złotówki po takich zapowiedziach dotyczacych zmian ceny benzyny, wprowadzenia zmian w podatkach itp. No prosze? Czy w zwiazku z dzialaniami rządu kurs zlotowki jest ciągle na tym samym poziomie? Przy rynkach europejskich ma to wplyw, myślcie globalnie. A potem sprawdźcie siłę nabywczą złotówki.

Gość gość
W Niemczech, w Aldiku Kerrygold irlandzkie, po 1.99 euro. Najtańsze, marka aldikowska po 1.79 euro. A jeszcze niedawno było o ponad euro tańsze. Ceny masła poszły bardzo w górę w całej Europie, moim zdaniem w Polsce i tak to masło jest tanie. W Czechach od 47 nawet do 60 koron. Mleka w europie jest coraz mniej, stąd te ceny. Inne wyroby mleczne też drożeją.

Gość gość
gość dziś Porównuj ceny do zarobków a nie wartości "absolutne". Ile czasu musisz pracować na to masło w PL a ile w Niemczech czy Francji?

Gość gość
Ja też odpowiem jaki ma wpływ. W Polsce zawsze było, jest i będzie tak, iż ceny idą w górę przez zapowiadaną podwyżką paliwa, a po podwyżce ceny sobie jeszcze skaczą. Paniały obie? A PiS najpierw się chwali spadkiem cen paliwa, kiedy nie miał na to żadnego wpływu, a teraz to paliwo właśnie za ich sprawą będzie droższe. I zawsze u nas jest jedna zależność. Jak paliwo drożeje, to wszystko drożeje. A jak tanieje, to w sklepach magiczny sposób tego nie widać. Wystarczy, że woda podrożała, więc cała żywność już pójdzie do góry. Droższe paliwo nas dobije.

Gość gość
Za PO wszystko drożało a nie dawali nic w zamian. Przejrzyjcie choćby wątki z przed kilku lat jak wtedy narzekałyście! Zawsze wam źle. Hipokrytki.

Gość gość
A co PiS daje w zamian za podwyzki?

Gość gość
Nie każdy dostaje 500 + . Sa ludzie korzy pracują za najniższa ,mają niskie renty i to oni najbardziej cierpią na tych podwyżkach .

Gość gość
Masło podrożało a mleko i sery nie. To jest zabieg spekulacyjny hurtowni i producentów. Magazyny są pełne masła bo ktoś je skupił i przechowuje podnosząc ceny hurtowe. kiedyś było tak samo z cukrem. Duży popyt zamówień jest w Chinach i dlatego też dodatkowo masło drożeje. Od cen spekulacyjnych na rynku przestałem kupować masło - zamieniłem na olej z oliwek, olej rzepakowy tłoczony na zimno, awokado do smarowania na chleb i majonez. Nie będę kupował masła do końca roku nawet jak będzie po 2 zł. za kostkę. A podwyżka cen w hurcie nie ma nic wspólnego z PIS i 500+. To giganci hurtu zarobią w kilka miesięcy tyle co w dwa lata...

Gość Taki Zielony
A papierosy za bezcen :-D kilkanaście zyla i nikt nie płacze :-D Do wyprodukowania kilograma masła potrzeba ponad 20 l mleka :-) pozdrawiam i życzę zdrowego rozsądku ;-)

Gość gość
Ja wyrabiam sama w domu , bo u mnie kosztuje 200 gram 8 zł :( Dla porównania śmietana 30 - 35 % 5 zł z tego mam 500 gram masła a wystarczy tylko mikser . Wam również polecam

Gość gość
Akurat podwyżki nie mają nic wspólnego z 500+

Gość gość
jak dostajecie 500+ to zamknąć mordę, bo my bez 500+ musimy teraz ponosić konsekwencje waszego beznadziejnego rozmnażania się jak króliki, nawet papież jest przeciwny takiemu rozmnażaniu się "...Dobrzy katolicy nie muszą się rozmnażać jak króliki - powiedział papież Franciszek, podkreślając, że lepszym rozwiązaniem jest odpowiedzialne rodzicielstwo. .."

Gość gość
Jak zrobić masło koleżanko wyżej podziel się wiedża