Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zmiana nazwiska

Polecane posty

Gość gość

Czy ktoś z Was zmieniał nazwisko? Czy te urzędowe sprawy długo trwają? Czy ktoś korzystał z powodu zmiany nazwiska na pseudonim? Czy wystarczający jest powód, że nazwisko jest za długie i chcesz coś krótszego?

Gość gość
Ja zmienialam. ok 3 do 6 tyg.

Gość gość
"wystarczający jest powód, że nazwisko jest za długie i chcesz coś krótszego? ", nie, nazwisko np. musi być ośmieszające, czy obco, zagranicznie brzmiące itp, musisz mieć odpowiednie uzasadnienie ( np. nazwisko Hitler, Lenin) a nie, że wg Ciebie jest za długie. Ile znalów, ze 20? :D Niektórzy maja dwuczłonowe, gdy oba człony są długie. Musi być WAŻNY powód, a nie "widzimisię". Chyba, że pisząc "pseudonim": jest to faktycznie przez Ciebie używana forma nazwiska, wtedy można (jak czasem aktorzy, piosenkarze). Pytaj w swoim USC.

Gość gość
Może nie 20 ale 13.. W życiu bym nie zdecydowała się na dwuczłonowe.. ale jak to z tym pseudonimem? Przecież to można zmyśleć, że tak na Ciebie mówią (?)

Gość gość
ja zmienilam nazwisko, bo mi sie po prostu nie podobalo. nikt nie robil problemu

Gość gość
Naprawdę? Szczęściara.. a co dałaś jako powód i mogę wiedzieć z jakiego województwa/ miasta jesteś? To to też zajęło Ci 3-6 tygodni?

Prawda jest taka ze decyzja zalezy od humoru urzednika w USC :) Jak ma dobry to ci zmieni bez problemu a jak am zly to bedzie wymyslal. Najlepiej napisac ze twoje obecne zle ci sie kojarzy, wywoluje u ciebie negatywne wspomnienia/mysli itp albo ze uzywasz innego na codzien a tego tylko "oficjalnie" jak musisz. Ale to bardziej do zmiany imienia.

Gość gość
No właśnie z tym nazwiskiem i pseudonimem zarazem to tak trudno

Gość gość
To moj partner wypelnial wniosek. generalnie chodzilo o to, ze nazwisko totalnie do mnie nie pasuje i nie odzwierciedla mnie i jest przyczyną nieporozumien.