Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

tabletki antykoncepcyjne proszę o radę

Polecane posty

Gość gość

Mam bardzo nieregularne okresy po ciąży. Byłam u lekarza, który przypisał tabletki antykoncepcyjne. Lekarz wie, że mam bardzo nieregularne okresy i mocne krwawienie. Badania hormonalne zrobione, usg też. Tabletki zostały przepisane ze względu na mocne krwawienie. I mam zacząć brać od razu. Niestety nie dopytałam czy tabletki mogą zatrzymać okres jeżeli np. miałam go dostać za tydzień lub dwa? Czy jednak nie zatrzymają i dopiero po skończonym całym opakowaniu sytuacja ulegnie unormowaniu. Niestety organizm mam rozregulowany i nie wiem kiedy dostanę okres.

Gość gość
dostaniesz plamienia z odstawienia a nie okresu.

Gość gość
Pierwszą tabletkę bierze się w pierwszy dzień okresu więc o jakim krwawieniu za tydzień czy dwa piszesz?

Gość gość
To chyba wszystko od lekarza zalezy. Ja musiałam zrobić badania (po wywoływanym okresie) i teraz też powinnam zacząć brać anty. Ale wydaje mi się, że lekarka mówiła, że mogę wziąć w 7 dniu cyklu (mam nawet kartkę, jest tam 7, ale nie mogę się rozczytać co dalej). A lekarz robił Ci usg? bo jak tak to widział grubość błony i skoro kazał od razu to raczej jako tako wpasujesz się z tymi tabletkami. Ja kiedyś chyba też tak z d**y w trakcie zaczęłam i po prostu dostałam krwawienia w przerwie tabletkowej. Zresztą, wywoływanie z reguły też mam ot tak w trakcie - 10dni po prostu mam brać duphaston (chyba, ze krwawienie się wcześniej pojawi).

Gość gość
"Pierwszą tabletkę bierze się w pierwszy dzień okresu więc o jakim krwawieniu za tydzień czy dwa piszesz? " Ty przeczytałaś jej posta? Ma nieregularne miesiączki i nie wie w jakiej fazie cyklu jest a lekarz mówił by zaczęła brać anty od razu.

Gość gość
Oczywiście że przeczytałam sama byłam w takiej sytuacji bo miałam nieregularne miesiączki ale od zaczęcia brania tabletek w środku cyklu jeszcze bardziej sobie go rozreguluje nie słyszałam nigdy żeby lekarz tak zalecił zawsze pierwszą tabletkę bierze się pierwszego dnia cyklu ewentualnie do 3 dnia i co ma z tym wspólnego to że ona nie wie kiedy go dostanie ja też nie wiedziałam poczekałam kilka dni i przyszedł przecież jak dostanie to chyba tego nie przegapi a tak poza tym jest tam przecież ulotka z którą należy się zapoznać przed zażyciem jakichkolwiek tabletek a jak się czegoś nie rozumie to zawsze można do lekarza zadzwonić albo pójść jeszcze raz

Gość gość
"i co ma z tym wspólnego to że ona nie wie kiedy go dostanie ja też nie wiedziałam poczekałam kilka dni i przyszedł " Od kiedy nieregularne okresy to jest czekanie kilku dni? Można mieć raz na kilka miesięcy miesiączkę, wiec takie ma znaczenie, że równie dobrze może czekać teraz 4mce na okres.

Gość gość
Może zacząć brać tabletki od razu i czekać aż jej się organizm wyreguluje oraz przyzwyczai do nowej dawki hormonu - około 3 miesięcy i powinno być ok. W tym czasie mogą występować plamienia śródcykliczne więc może się wydawać, że ma się taki nieregularny okres. Zacznij brać tabletki i zobaczysz jak Twój organizm zareaguje. Mi na takie nieregularne miesiączki po ciąży pomogła wkładka hormonalna levosert - teraz mam krwawienia jak w zegarku co 28 dni.