Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Robicie przeywory na zime?

Polecane posty

Gość gość

Mam urlop i Zrobilam tylko 15 Sokow malinowych i 25 ogorkow kiszonych dla dziecka i juz mi sie nie chce. Wole swoja prace :)niz takie stanie w kuchni. Jak robicie to napiszcie co i ile'

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja robię zwykle przy okazji gotowania obiadu, np. jest zupa z cukinii i cukinia do słoików, jeden garnek więcej nie robi różnicy w ilości pracy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Sram do sloika szcze i wekuje. Zjesz ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie nudzimy sie az tak bardzo,mamy ciekawsze zajecia niz sloiki.Od lat nie robie i zyje,szkoda lata,szkoda czasu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Babcie robicie tylko sloiki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tak, narazie zrobiłam dżemy z truskawek i porzeczek, czekają mnie jeszcze maliny, potem biorę się za inne przetwory, wole zrobić sama przynajmniej mam pewność ze nie jemy spleśniałych owoców i warzyw bez konserwantów i żelfixów, dobre jedzenie to dla mnie priorytet, a że pracuje to często odbija się to kosztem sprzątania, ale ju wole mieć kurz i bajzel (mega syfu nigdy nie mam, sprzątam raz w tygodniu) niż jeść byle co!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja robie przetwory, mam 2 dzieci, pracuje i bylismy juz na urlopie w czerwcu w Zakopanem, a w lipcu mad morzem i ostatnio w Bieszczadach. Wszyscy sa szczesliwi, nikt nie ucierpiał, lata mi to nie ukradlo, a mam pyszne przetwory i satysfakcje. Ale to jeszcze nie koniec :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie jestem wolem. W occie niczego nie jemy a dzem kupie. Ja wole mrozic owoce i warzywa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jedne bawia sie z dziecmi, drugie robia przetwory dzieci z babciami a trzecie ida na impreze a dziecko do zlobka24h.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Robimy bo po pierwsze mamy ogródek i trzeba korzystać. Po drugie lubimy własne wyroby (a wielu rzeczy, które robimy kupić się nie da). Własne wędliny też np. robimy ;) A ile to już zależy co jak obrodziło, czy coś zostało z zeszłego roku etc. Zawsze sporo przerabiamy ogórków (głównie w kurkumie, na ostro i trochę kiszonych) i pomidorów (suszone i w słoikach), domowe konfitury i dżemy, trochę mrożonek itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jak wiesniary tyle tego maja to nie maja wyboru musza przetworzyc, a co narobily sie i wyrzuca:/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja nie robię. Syn nie jada dżemów, ja nie przepadam. W zimie kupuję 2-3 małe słoiczki, nie chce mi się dla takiej ilości rozkładać z garami i sama robić, szczególnie, że nie wiem na jaki dżem będę miała ewentualnie ochotę. Kilka słoików ogórków w occie i kiszonych, lecza i przecieru z ogórków da mi mama, która uwielbia robić przetwory. Więcej nie potrzebuję

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tez nie nie cierpie tego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jak robicie suszone pomidory? Potem do słoików w zalewie czy na sucho?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ale leniwe krowy. Zamiast zrobić własną spiżarnię, to wolicie wywalać kasę w markecie. Jakie to nowoczesne. A fe!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A ty jaka wiesniara ze wsi. Ja pieprze a fe !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie bo po co? Dzemow prawie w ogóle nie jadsmy. Ogórki 1 słoik stoi miesiąc w lodówce... Dla mnie rrobienie przetworów ma sens jak się ma swoje owoce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gość wczoraj A ty jaka wiesniara ze wsi. Ja pieprze a fe ! XXX Ładniej by brzmiało "z wioski", ale ogłady jak widać nie każdy nabywa :-) Ale jestem z miasta ;) To że robię przetwory na zimę, to od razu twoim zdaniem wieśniara? Jakiś spaczony światopogląd masz. Lepiej jeść śmieciowe jedzenie z fosforanami z marketu albo KFC. Gratulacje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Robię przetwory, bo bardzo to lubię. Mam stałą pracę, dwoje dzieci i obecnie urlop. Za tydzień wyjeżdżamy na wakacje a w każdy weekend na jakąś wycieczkę czy do zoo. Ale szanuję i rozumiem osoby które nie robią przetworów. Jedni lubią inni nie, co komu do tego :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
mam zamrazarke 300l i raczej mroze. nie mam piwnicy żeby trzymać słoiki. W naszej w bloku jest za mało miejsca, nie ma gdzie zrobić regaliku na weki bo mamy tam rowery, sanki, ozdoby na choinkę itp. jak zrobiłam teraz konfiturę z czarnej porzeczki to i tak syn stwierdził ze bardziej mu ze sklepu smakuje bo slodsze... robię 3-4 słoiki dżemu w maszynie do chleba. I wtedy wiem ze to że zdrowych owoców a nie zgnilkow i resztek. susze też pomidory w suszarkę do grzybów i w olej i do słoika. ogórki tylko małosolne w wiaderku robie-innych mi się nie chce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ogólnie nie robię bo jesli mam kupić owoce/warzywa itd to nie ma sensu . W ub roku dostałam mnóstwo ogórków iwec zrobiłam sałatki , korniszony , kiszone , beda jeszcze na ten rok . Kupiłam tylko maliny i nalewke . Czarny bez nazbierał mąz w lesie i zrobilismy nalewke i soki . W tym roku kupiłam od znajomych czeresnie po 5 zł na kg wiec bardzo tanio . zrobiałm kompoty . Pozniej kupie maliny na nalewke . Dwa razy bylismy na jagodach wiec zrobiałm w mniejsze słoiki zasypane cukrem . Siostra ma duzo cukini , mowiła ze mi da wiec tez zrobie w słoiki .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A ja bardzo cenię osoby które same robią przetwory i inne rzeczy. Przynajmniej wiedzą co jedzą. Sama robie tylko ogórki ale w tym roku z części ogrodu zrobiłam warzywniak i posadziłam krzewy owocowe i wiem że przynajmniej część rzeczy będziemy z dziećmi jesc zdrowe i nie pryskane. Wolę małe i krzywe marchewki niz te piekne marketowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja zrobiłam 23 słoiczki dżemu z truskawek - córka uwielbia więc żal nie zrobić. Ogórków nie liczyłam. Soku z malin może z 15 butelek wyszło i jeszcze będę robić sałatki i paprykę marynować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja zrobiłam po kilka sloików ogórków, lecza, cukinii w pomidorach, przecieru pomidorowego i młodej kapstki. Jestem sama więc starczy mi na całą zimę jako baza do obiadów. Dwa lata temu zrobiłam butelkę nalewki malinowej i do tej pory jej nie wypiłam jeszcze :D W większości i tak staram się jeść na świeżo, wiec przetworzonych prodktów nie kupuję. Wolę zrobić sama, wtedy wiem że przetwory były ze swieżych nie spleśniałych warzyw, no i nie dodaję żadnych sztucznych przypraw ani zagęstników. Część pasteryzuję dodatkowo a część tylko zakręcam w wygotowane sloiczki i same się pasteryzują. Te zużywam szybciej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja lubię borówki pod każdą postacią. W sezonie można kupić je troszkę tanie wiej najczęśćiej kupuję od www.berrygroup.pl. Mroże albo robię konfiturki. Mają dzieci je uwielbiają a ja jestem spokojna bo są ze sprawdzonej plantacji .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×