Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

MOPS zaświadczenie o zarobkach. Jak wybrnąć

Polecane posty

Gość gość

Hej MOPS chce ode mnie zaświadczenia o zarobkach z lipca. Musi być na druku mopsowskim. Pierwsza umowe miałam na okres próbny na 2,5mca. Druga umowe o prace dostałam od 1 -15 lipca. I ja głupia powiedziałam mojej Pani z mopsu ze pracowałam TYLKO w lipcu. A w tym zaświadczeniu trzeba wpisac okres na jaki została zawarta umowa. Dzwoniłam do kadr i kobieta chce wpisac ze umowa została zawarta na 3 miesiace. Co ja mam teraz zrobić? Pomóżcie

Gość gość
Nic

Gość gość
Powiedziec prawde.

Gość gość
A nie moge żadać od kobiety z kadr zeby wpisała na zaświadczeniu okres umowy o prace bez umowy na okres próbny?

Gość gość
Nie

Gość gość
ale czemu nie

Gość gość
Bo to jest poswiadczenie nieprawdy.Za to groza konsekwencje prawne i odpowiedzialnosc karna.Myslisz,ze ktos bedzie ryzykowal cos takiego bo ty w MOPS-ie nasciemnialas?Oprzytomnij kobieto.

Gość gość
Nie możesz, jeśli ma być ciągłość. Poza tym- co ci da ściemnianie? Będziesz musiała potem oddać ten zasiłek i to z odsetkami, potrzebne ci takie atrakcje?

Gość gość
Otóż to. Powiedz po prostu prawdę. W zasiłku Ci to pewnie nawet za dużo nie zmieni

Gość gość
Oni mają połączenie z ZUS i US, mi sprawdzali dochody sami w komputerze

Gość gość
Chodzi o to ze ja dostałam już zasiłek 564zł w czerwcu i tyle samo w maju. Pewnie bede musiała zwracac. Ale czy moge to zwrócić w ratach?

Gość gość
Idź do.mopsu i powiedz prawdę ze nie widziałaś że okres próbny się liczy i jak karza oddawać kasę zapytaj o raty albo może uznają to jako nadpłata za kolejne mg i w sierpniu nie dostaniesz zasiłku.

Gość gość
I co, serio sadzilas, ze to przejdzie? :D

Gość gość
Tak mi jest teraz wstyd. Jak ja mam to powiedziec. Kłamałam jej w oczy. Chyba sie nie odważe.

Gość gość
gość dziś może mała różnica i umorzą, albo kobiecie nie będzie się chciało zakładać sprawy i machnie ręką, choć jeśli kwota będzie w dokumentach to ciężko będzie machnąć. Jesteś z nią w dobrej relacji?

Gość gość
16:21 Ale skarbowka juz nie podaruje.Oni nawet zlotowki nie daruja.

Gość gość
Tak. Jestem w dobrej relacji. Bardzo mi pomaga. Ale raczej nie odpuści. Ale zastanawiam sie. Bo kiedys roznosiłam ulotki i miałam umowe o dzieło i w mopsie wystarczyło im wtedy moje oświadczenie że tyle i tyle zarabiam. Tak samo jak sprztałam u starszej Pani i nie miałam umowy to wystarczyło ze powiedziałam ze tyle i tyle zarabiam. A teraz chca zaświadczenie. Może zapytam czy nie wystarczyłoby moje oświadczenie? Przeciez za składanie fałszywych oświadczen tez jest kara. Poza tym pracuje teraz od 7-15 a kadry otwarte sa do 15:30 i nie zdaże dojechac. Jak to zrobic?

Gość gość
16:28 Ty chyba zyjesz w jakims Matrixie skoro myslisz,ze takie wazne,urzedowe sprawy zalatwia sie "na gebe". A jak pozniej wyjdzie z tego jakas chryja,to kto beknie za to?

Gość gość
Ulotki to inna sprawa. przede wszystkim inne zarobki. A teraz masz konkretną pracę. Szczerze powiedziawszy już okłamałaś, bo pracowałaś na okres próbny i tego nie zgłosiłaś - nawet na pisemnym oświadczeniu. Nie możesz się zwolnić któregoś dnia z pół godziny i podjechać do mopru?

Gość gość
Nie moge. Jak ja kończe prace to przychodzi inny pracownik i dalej robi to co ja robiłam tylko na drugiej zmianie. Ale jak ja jej teraz o tym powiem? Że ją okłamałam mam powiedziec? Przecież spale sie ze wstydu

Gość gość
A co wy na to powiecie ja mam 3 dzieci biore 500 plus pracuje na dwa etaty maz tez na czarno. A dzieci same sie soba zajmuja hahahahajahajah ale za to ile juz pod podusia pochowaneee.... ojechaneeeee...

Gość gość
Po pierwsze, zaświadczenie o zarobkach z lipca możesz wziąć dopiero w sierpniu, jak już będzie wypłata podliczona. Teraz możesz wziąć z czerwca-zawsze tak się bierze-za poprzedni miesiąc. Pracuję w kadrach :) Żadna kadrowa czy księgowa nie wystawi fałszywego zaświadczenia, tzn. z nieprawidłowym okresem zatrudnienia, bo jeśli nie było przerwy, to liczy się od pierwszej umowy-także na okres próbny. Swoją drogą z jakiego tytułu dają tak wysokie zasiłki z MOPS-u? Na 500+ nie trzeba zaświadczeń, a na inne dochody trzeba od razu przedstawiać, więc nie wiem jakim cudem dostałaś zasiłek za czerwiec i za maj, chyba, że powiedziałaś, że nie pracujesz... Teraz złożyłaś kolejny wniosek, bo myślałaś, że nie będą żądać zaświadczenia, a tu zonk... Po prostu wycofaj ten wniosek o kolejny zasiłek, nie będziesz musiała dostarczać zaświadczeń, ani nic zwracać, chyba, że ktoś Cię podkabluje.

Gość gość
no właśnie...no chyba, że nadal jakiś zasiłek się należy.

Gość gość
Dostaje taki zasiłek bo jestem osoba niepełnosprawną a nie należy mi sie renta. Nie składam wniosku co miesiac. Mam przyznany zasiłek na 3 lata. Po prostu mogłam nie mówić nic o tej umowie na 2 tyg. Nawet by tego nie sprawdzili a tak powiedziałam i musiałam zawiezc umowe o prace na te 2 tyg. I co teraz mogłabym zrobić? Umowe dali na 2 tyg bo uczelnia na której pracuje nie przedłużyła umowy z moim pracodawca. I co moge teraz zrobic? Może powiem ze nie pracowałam w ogóle w lipcu a umowe po prostu potargaliśmy zarówno ja jak i mój pracodawca i na tym sie skończyło. Ale czy dalej nie bedzie chciała tego zaświadczenia?

Gość gość
up

Gość gość
Teoretycznie możesz powiedzieć, że szef dał ci taką umowę tylko "miedzy wami" na sprawdzenie się na 2 tyg i nigdzie cię nie zarejestrował, ale skoro Mops ma dostęp do danych ze skarbówki to i tak się dowiedzą ile pracowałaś i ile zarobiłaś.

Gość gość
No mogłabym tak powiedzieć. Ale ona pewnie bedzie chciała zaświadczenie że nie byłam i nie jestem pracownikiem tamtej firmy. I jeszcze bardziej się wpakuje w kłopot

Gość gość
gość dziś no raczej będzie czegoś takiego oczekiwać. Bo nawet jeśli nie miałaś umowy, powinnaś te zarobki wykazać w oświadczeniu. A powiedz szczerze: dlaczego tego nie zgłosiłaś?

Gość gość
Firma nie a obowiązku wypisywać zaświadczenia, że kogoś nie zatrudniła... A niby na jakiej podstawie? Jeżeli ktoś był kiedyś pracownikiem to owszem, wystawia się,że pracownik był zatrudniony od tego do tego roku, a obecnie nie pracuje. Ale osobie nie związanej w żaden sposób z daną firmą nie wystawia się żadnych zaświadczeń. MOPS może sobie rządać, ale firma nie ma obowiązku wypisać, ani żadnej podstawy prawnej.

Gość gość
Nie zgłosiłam bo pierwsza wypłate jaka dostałam to było 450zł a dopiero od kolejnego miesiaca dostałam 1500zł ale było już za poźno żeby sie wycofać. A nie wiedziałam że uczelnia nie przedłuży umowy mojemu pracodawcy, myślałam że umowa kolejna bedzie normalnie od 15 lipca. No i zawiozłam jej ta umowe na 2 tyg co podpisałam. I mam teraz problem. jak jej nie dam tego zaświadczenia to ona sama wystapi do pracodawcy o to zaświadczenie tak mi powiedziała.