Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marek16283

Cukrzyca ciążowa

Polecane posty

Gość marek16283

Witam mam pytanie odnośnie cukrzycy ciazowej. Otóż jestem w 37tg ciazy w 30 zdiagnozowano cukrzycę i od tej pory jestem na diecie. Jestem osobą która pilnuje drastycznie cukrów chociaż przyznam się że nieraz miewam skoki ale nie na tyle żeby była potrzebna insulina. Jem ciągle to samo codziennie bo uważam że to co mi nie podnosi cukru jest dobre i nie trzeba tego zmieniać. Oto mój jadłospis z dnia: 1. Śniadanie 8.20- 2.5 kromki wazy chlebka- cukier do 100 2. Sniadanie 11.00- 3 kromki wazy chlebka +ser mozzarella bądź feta+ sałata+ rzodkiewka+ pomidor+ szczypiorek 3. Obiad 14.00- kasza gryczana+ filet smażony+ smażona cukinia+ bukiet surówek z sałata+ ogórek kiszony Jako obiad też jem łososia+ ziemniaki i surówki tak samo (cukier nigdy ponad 100) 4. Podwieczorek 17.00 jogurt naturalny+ malinki+ 3 kromki ważą chlebka Bądź 3 parówki z fileta+ ogórek kiszony+ sałata z warzywami 5. Kolacja 20.00 3jajka smażone( lekarz zalecił bo był mały płód) z rzodkiewka i szypiorkiem + pomidor+ 2 kromki waza 6. I na koniec 2 kromki waza + tak jak na śniadanie. Musiałam przejść na waza, bo cukry po ciemnym pieczywie mi skakaly a teraz już w ogóle i moje pytanie brzmi czy moja dieta jest ok, bo powiem szczerze że czuje się najedzona. I czy istnieje możliwość przedawkowania np. Sałaty ponieważ dodaje ja praktycznie do każdego posiłku a martwię się żeby dziecku nie zaszkodzić albo któryś z warzyw. Pozdrawiam

Gość gość
Łał, nie myslalam ze ktokolwiek bardziej przezywa swoja ciaze niz ja, ale jednak... Moja diabetolog zabraniala jesc chrupkie pieczywo. Nie masz przy takiej diecie ketonow w moczu? To jest za malo weglowodanow, powinnas do skutku szukac chleba, ktory nie podnosi cukru i to nie musi byc ciemny (te sa z karmelem na przyklad i ze slodem jeczmiennym), moze byc zwykly zytni nierazowy. Ja to nawet pszenne bulki jadlam czasami, ale nie polecam:) mnie nie szkodzily. To jest moje zdanie. A warzyw nie przedawkujesz, bez przesady. Cukier mozesz miec spokojnie do 130, norma jest 140.

Gość marek16283
No właśnie robiłam 2 dni temu badania i nie ma ketonow a raz na jakiś czas robię paski i też nie wychodzą... w sumie najadam się a ż dzieckiem jest wszystko ok... może faktycznie sprawdzę jakieś inne pieczywo. Chodzi mi szczególnie o te warzywa czy jest możliwość "przedawkowania" jeżeli w każdej potrawie jest to samo

Gość gość
Nie, do kazdego posilku powinnas jesc warzywa.

Gość gość
Cukrzyca wykryta na tak późnym etapie to pic na wodę. Wiele kobiet ją ma i nawet o tym nie wie. Im ciąża bardziej zaawansowana tym bardziej cukry szaleją. Ja byłam całą ciążę na diecie cukrzycowej. Na zielone warzywa i rybę na parze nie mogłam już patrzeć, ale do głowy by mi nie przyszło, że można to "przedawkować". Masz to szczęście, że do rozwiązania został ci rzut beretem. Wyluzuj.

Gość gość
Ja mialam troche przekroczony cukier na czczo, po godz i 2 juz w normie. Moja gin jednak twierdzila ze nie mam cukrzycy, ale mowila ze mam zmienic pieczywo na razowe i ograniczyc slodycze. No ok. I dziwnym trafem wlasnie od 26 do 31 tc przybralam 5kg, a w ostatnim tyg 4-urodzilam w 36 tc! Do 20 tc mialam tylko 2 na plusie. Lacznie przez ciaze uzbieralo sie 17. Dziecko wazylo 3900.