Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mój organizm nie potrzebuje snu?

Polecane posty

Gość gość

Moje dziecko budzi się w nocy co 2-3 godz. Mam zawsze 3 pobudki. Wstajemy zwykle po 7. Wieczorem mogę siedzieć do północy i nie chce mi się spać. W zasadzie idę spać, bo mam świadomość, że jak pójdę za późno to się nie wyśpię. Czy to normalne, że mój organizm przyzwyczaił się do tych pobudek i nie potrzebuje snu?

Gość gość
Nie. Problemem jest to, że ty nie zauważasz, jak bardzo ci snu brakuje. Normalny człowiek potrzebuje ok. 7 godzin snu dziennie minimum, żeby funkcjonować prawidłowo. Tylko patrzeć, jak z braku snu wysadzisz blok, zrobisz krzywdę sobie albo dziecku, spowodujesz wypadek...

Gość gość
Jasne. Chyba jasno się wyraziłam, że nie czuję się śpiąca w dzień

Gość gość
No i to właśnie nie jest normalne... Jesteś pewna, że nie masz np. nieświadomych mikrodrzemek i nie narażasz siebie ani rodziny na niebezpieczeństwo przez to? To raz. Dwa, jak zasypiasz nawet jeśli, jak twierdzisz, nie chce ci się spać, to jednak masz jakieś zaburzenia snu albo rytmu dobowego. Ja jestem sowa, i nawet żebym nie wiem jak chciała to przed ok.1 w nocy na rozkaz nie zasnę. Dlatego kładę się o swojej godznie - ok. 2, wstaję o 7.30, a potem dosypiam po pracy. Bez tego dospania po 2-3 dniach możesz mnie nazywać zombie. Nie wiem, jak ja to rozegram z dzieckiem, ale chyba będzie potrzebna pomoc, bo zwyczajnie się o swoją poczytalność przy niedosypianiu będę bała...

Gość gość
Może i nienormalne, ale jestem pewna, że nie mam mikrodrzemek.

Gość gość
ale chyba w końcu idziesz spać?