Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

500 plus nie wiem czy muszę zgłaszać nowy dochód czy nie. pomocy

Polecane posty

Gość gość

Witam. Pobieram 500+ na jedno dziecko. 11 lipca po zamknięciu działalności podjęłam pracę na umowę i pracę na okres próbny jednego miesiąca czyli do 10 sierpnia. Ma zostać przedłużona do końca kwietnia. Umowa jest na 3/4 etatu. W lipcu przepracowalam 13 dni po 8 h. Wynagrodzenie to 12 zl/h. Czyli 1248 zl brutto. Od 4 do 15 lipca będę na urlopie bezpłatnym (nowy pracodawca zgodził się na to zanim podjęłam pracę ponieważ zaznaczalam, ze mam wykupione wakacje i zależy mi żeby na nie jechać z rodzina). No i tu moje pytanie jeśli ani lipiec nie był pełnym miesiącem ani sierpień nie będzie pełnym miesiącem przepracowanym to czy do MOPS muszę zanieść dochody za drugi miesiąc od podjęcia pracy czyli za sierpień czy dopiero za wrzesień jak pezepracuje pełny miesiąc od 1 do ostatniego? Wiem, ze dochody zanosi się za drugi miesiąc od podjęcia pracy, ale ten dochód będzie za sierpień na tyle niski, ze nie będzie pokrywać się z umową w żadnym wypadku. Czy muszę zgłosić dochód za sierpień a potem znów za wrzesień bo dochód wzrośnie jeszcze bardziej we wrześniu? Dodam, ze umową jest na 3/4 ale wszyscy wypracowuja pełny etat i za te godziny nadliczbowe mają płacone normalnie co jest też ujęte w umowie. "Możliwość dopracowania do pełnego etatu" jednak umowy na pełen nie dają. Masło maślane trochę, ale mam nadzieję, ze ktoś zrozumie o co mi chodzi. Pozdrawiam

Gość gość
od 4 do 15 sierpnia, nie lipca

Gość gość
nie korzystam na pierwsze dziecko , ale dla mnie logiczne ze kazda zmian dochodu powina byc zgłoszona do mopsu

Gość gość
Przeczytalas wpis czy tylko temat?

Gość gość
Zadzwon do mopru, przelacza cie do pracownika, ktory sie zajmuje wami i sie wszystkiego dowiesz.

Gość gość
Od 1 sierpnia i tak nowe wnioski trzeba wypełniać.

Gość gość
Masło maślane trochę, ale mam nadzieję, ze ktoś zrozumie o co mi chodzi. wypociny , bełkot ?? ?? ??? hę ?

Gość gość
10:20 O co Ci chodzi? Opisałam to najbardziej zrozumiale jak się dało.

Gość gość
Jak od 1 sierpnia nowe wnioski? Jeszcze się nie skończył okres wypłat do 1 wniosków przecież.

Gość gość
Jeśli chcesz mieć ciągłość wpłat to od 1 sierpnia trzeba składać wnioski.

Gość gość
gość dziś 10:20 O co Ci chodzi? Opisałam to najbardziej zrozumiale jak się dało. x aha hę ?

Gość gość
"Jak od 1 sierpnia nowe wnioski? Jeszcze się nie skończył okres wypłat do 1 wniosków przecież." za wrzesień dostaniesz z poprzedniego wniosku a za październiku żeby dostać trzeba złożyć nowy wniosek właśnie teraz w sierpniu. Co do głównego pytania to najlepiej pytaj w mops.

Gość gość
musisz zgosic nowy dochod. nie ma tu znaczenia czy przepracowalas caly miesiac czy nie.czyli trzeba przedstawic dochod za 2 miesiac po podpisaniu umowy.Czyli dochod za sierpien przedstawiony w mops we wrzesniu. wiem bo to samo mialam rok temu. a oni juz tam sobie wylicza.

Gość gość
Normalnie, od dzisiaj nowe wnioski trzeba składac, poczytaj w necie, zmieniło się parę zapisów i bodajże przez 2 najblizsze miesiąće trzeba składac

Gość gość
Żeby mieć ciągłość wypłaty świadczenia, maksymalnie do końca sierpnia należy złożyć wniosek. Każdy dochód należy zgłosić.

Gość gość
No dobrze. Złożę nowy wniosek z dochodami za 2016 rok. Wiem, ze 500+ dostanę patrząc na dochody za zeszły rok. Jak w takim razie będą patrzeć na dochód za sierpień przedstawiony we wrześniu? Zakwalifikuja to do pierwszego wniosku czy już do nowego?

Gość gość
przelicza jeszczeraz.

Gość gość
Tylko czekaj! Bo wiesz ze nawet jak przyznaja ci to swiadczenie to od kolejnego miesiaca zmieni sie dochod! I jezeli w kolejnych mc przekroczysz 1600 zl, to kaza ci zwrocic! I niby na 3/4 etatu nie przekroczy to musisz wliczyc jeszcze alimenty! Teraz jest warunek ze alimenty musza byc zasadzone, a jedynym odstepstwem,jest nieuznane ojcostwo!

Gość gość
a dla nich liczy sie dochod za caly 2016 rok.??/Czy jesli np. w sierpniu zarobie jednorazowo 1500zł to nie przyznadza mi swiadczenia mimo ze w kolejnych miesiacasch zarobie np. 1000zł z tej samej pracy?

Gość gość
No nie, wlasnie liczy sie to co teraz! I wszelkie zmiany musisz zglosic! A dochod za poprzedni rok, to tylko tak, co by za prosto nie bylo..

Gość gość
na wakacje stać i chcesz 500+

Gość gość
a u mnie bylo tak ze w styczniu podpisalam nowa umowe na kolejny rok czyli caly 2017.w styczniu zarobilam cos ok 3500zł a w lutym tylko 270zl.wykazalam dochod za luty te 270zł i co mam przyznane. teraz w licpu zarobilam cos ok 1300zł do tego z zlecenia cos ok 200zł. . wyplata w sierpniu ok 10.to tego mam na corke alimenty 350zl. natomiast w sierpniu zarobie tylko ok 200zł i boje sie z nic mi nie przyznadza. bo policza mi dochod za ten lipiec.

Gość gość
15.43 Liczy się dla nich tylko ten pierwszy miesiąc, który cały przepracowałaś, nie obchodzi ich, że później będziesz zarabiała mniej, chore ale tak jest.

Gość gość
to jak to teraz ugrzysc. kiedy zlozyc te papiery by nie stracic?

Gość gość
pomoze ktos?

Gość gość
Jak to liczy się to co jest teraz? Jak ja od października nie mieszkam z mężem i jestem w trakcie rozwodu mam przyznane alimenty na czas rozprawy to wytłumaczcie co mam wpisać jako dochód jego zarobki za 2016 czy co

Gość gość
Trzeba iść do MOPSu i zapytać. Po to są tam pracownicy, żeby wyjaśnić wszelkie wątpliwości. Na forum każdy mówi co innego.

Gość Ale to już było
Dziś cały dzień wałkują ten temat o 500+ a Ty jeszcze tutaj zadajesz pytania?.Musisz wypełnić nowy wniosek i wszystkie zmiany wpisać .