Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy nie mam szans na wychowawczy po roku życia dziecka? nie przedluzyli mi umowy

Polecane posty

Gość gość

Moja umowa o pracę wygasła w dniu urodzenia przeze mnie dziecka. Zasiłek macierzyński miałam ale czy to prawda że mimo braku przedłużenia umowy o pracę, mogę mieć bezpłatny wychowawczy który wlicza się do emerytury? Tak powiedziała mi szwagierka. Szukałam info w necie ale raczej wynikało z niego ze nie mogę tego mieć. Ona jest prawniczka ale taka która zdała ledwie wiec nie wiem jak to jest? Ktoś powie?

Gość gość
żaden wychowawczy Ci się nie należy, naprawdę nie wiesz takich podstawowych rzeczy? urlop wychowawczy przysługuje tylko kobietom zatrudnionym , a Ty miałaś przedłużoną umowę do dnia porodu- dzień po porodzie masz już status: bezrobotna, więc nic Ci się nie należy.

Gość gość
Nie mam pojecia. Nie korzystalam w ogole z macierzynskiego.

Gość gość
Urlop wychowawczy należy się tylko kobiece zatrudnionej. Twoja umowa wygasła w momencie porodu i tyle w temacie. Nie przysługuje Ci wychowawczy

Gość gość
22:31 a ty co sie tak ciskasz? jaki masz ból? co ci się w życiu nie udaje? Bo to że coś cię boli to pewne. Atakujesz ludzi za nic, oburzasz się ich niewiedzą....zapytała jakas normalnie a ty juz opluwasz jadem monitor. zluzuj majtasy stara.

Gość gość
no to się szwagierka autorki prawniczka nie popisała. Skoro prawniczka autorce powiedziała ze jej sie nalezy ten urlop, to wstydu najesc sie powinna przede wszystkim szwagierka...ale teraz tak to jest, sto tsyiecy szkol gdzie byle debil dostaje magistra a potem wyglasza te swoje 'mundrosci', wprowadzajac ludzi w blad.

Gość gość
Słyszałam, że można mieć wyhowawczy z zusu. W tym celu trzeba złożyć wniosek o sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem. W tedy liczy się czas do emerytury. Ale nie wiem czy to jest do końca pewne. Zadzwoń do zusu i się zapytaj.

Gość gość
Urlop wychowawczy jest instytucją przysługującą co do zasady jedynie pracownikowi, zatem w powyższym przypadku mowa jest o sprawowaniu osobistej opieki nad dzieckiem przez osobę bezrobotną. Nowelizacja ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, która weszła w życie wraz z 1 października 2013 r. wprowadziła możliwość finansowania niektórych składek na ubezpieczenie społeczne osób niebędących pracownikami, a sprawującymi osobistą opiekę nad dzieckiem. Osoba bezrobotna, która podejmie się osobistej opieki nad dzieckiem, zgodnie z ww. ustawą podlega obowiązkowo ubezpieczeniu emerytalnemu. Składka ta finansowana jest w całości przez budżet państwa za pośrednictwem ZUS i naliczana od podstawy wymiaru w wysokości 75% kwoty minimalnego wynagrodzenia tj. 1260 zł.