Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kto zna się na rachunkach?? Duża niedoplata za wodę

Polecane posty

Gość gość

Otóż tak zameldowane są 3 osoby. Dostałam niedoplate za pół roku siedemset złotych. Fakt faktem biorą niedużo zaliczki ale skąd taki rachunek?? Największą dopłata jaka miałam to 8 zł. A tu pach! patrzę siedemset. Przez 3 z sześciu miesięcy nie miałam pralki i pranie nosiłam do teściowej. Przecież musiałabym kąpać u siebie pół klatki na taki rachunek. Sprawdzałam czy gdzieś kapie - nie kapie. Sprawdzalam licznik wszystko niby ok. W zeszłym półroczu miałam zużycie ciepłej wody 86.30 w tym 113. Różnica 25 tych ich jednostek i za 25 jednostek tyle dopłaty? Niby z kartki wszystko się zgadza(25.74x27,41cena ciepłej wody =705,51-302zl zaliczki która płaciłam w czynszu) ale nigdy nie mieliśmy tyle do płacenia a mieszkało nas więcej. Ja jestem całe dnie sama z 6 miesięcznym niemowlakiem. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć co robić? Jak się za to zabrać? Co dalej? Mam zamiar iść do spoldzielni.

Gość gość
idź do spółdzielni to się wszystkiego dowiesz!

Gość gość
a jakie to jednostki?

Gość gość
Jeju no wiem ze mam iść do spółdzielni. Chodzi mi o to, że może ktoś z was się zna.

Gość gość
macie jakies wspólne jako mieszkańcy zawory wodne?

Gość gość
bo oni to tych wodomierzy maja pewnie na dojściach do budynku po drodze w jakichś piwnicach zbiornikach itd i ogolnie zawsze jest modyfikacja zuzycia jednostkowego czyli de facto płacisz za wode której nie zuzxyłas mowiac inaczej oplacasz im straty wody wynikajace z wad systemu wodociagowego. ewntualnie nas bezczela cie w chgooja robia tudziez po prostu zużyłas o 1/3 wody wiecej niz dotychczas

Gość gość
To blok nie znam się za bardzo ale mamy licznik w domu w łazience. Nikt ich nie spisuje. Każdy taki ma. Mieszkam na ostatnim 4 pietrze.

Gość gość
Fakt faktem że za pół roku mieliśmy małe zaliczki bo niski czynsz w lato ale zawsze taki był i nigdy nie było takiej niedoplaty a kiedyś mieszkali tu jeszcze rodzice którzy już nie żyją

Gość gość
dodam ze pierwsza mozliwosc to wedle mojej opini również kradzież bo można sobie te sytuacje doprowadzic do skrajnych paramaetrów i dojśc do wnniosku, że musisz im płacic za dostarczanie wody nawet jak juz wyniosą wszystkie rury dopływowe na złom bo onji tyle wysłali

Gość gość
skoro nie spisują to jakim cudem podali ci taką a nie inną wartość zużytej wody?

Gość gość
coż moge ci rzec. wodociągi elektrownie ciepłownictwo transport również smieci itd to siedlisko komuchów od zawsze i radziłbym ci z nimi nie zadzierać bo to wyjątkowo upierdliwe stworzenia są. musisz zaakceptować tego pasożyta na swoim ciele i czekac aż ci e wyssa do końca radośniekorzystając z tych chwil które ci jeszcze pozostały:)

Gość gość
Podam może stan. Zimna woda zużycie za pół roku 62.99 m3. Koszt jednego metra to 3. 95 wartość 248.80 wpłacone zaliczki 123,04zl podgrzanie wody zużycie 25.74m3 koszt za m3 27.41 razem 705.51zl zaliczki 302, 16 zł kanalizacja 62.99m3 koszt za m3 5.41zl razem 340.77zaliczki 160.78 niedoplata łącznie 701.10zl i takie coś mam L ciepła woda stan poprzedni 86.30 stan aktualny 112.04 czyli 25.74 . L ZIMNA WODA STAN POPRZEDNI 107.96 STAN AKTUALNY 145.21 CZYLI 37.25.

Gość gość
tera sa liczniki radiowe o ile to tylko liczniki. nie wnikam spuszczam sie na nie od czasu do czasu

Gość gość
niepokojące

Gość gość
Może być tak ze macie jeszcze wodomierz klatkowy np w piwnicy i ktoś z niego korzysta bądź spółdzielnia podlewa np kwiaty, bądź tam się lało wtedy takie koszty dzieli się na mieszkańców. Inna opcja ktoś u Was w bloku kradnie wodę wiec się nie zgadza z licznikiem zbiorczym i te różnice również rozdziela się na wszystkich mieszkańców. A inna opcja to po prostu pomyłka. Na przyszłość proponuję co miesiąc kontrolnie spisywać swój licznik wtedy dokładnie wiesz ile zużywacie.

Gość gość
Podałam stan i niby wszystko się zgadza To było do czerwca czyli 112 teraz od czerwca mój licznik ciepłej wody wynosi 117.300 idę sobie zwiększyć jednostki do spółdzielni. Bo liczą mi za ciepła wodę 1.900 na miesiąc to jedna sprawa. Trapi mnie nadal ta niedoplata bo to dużo za dużo według mnie musiałabym mieć ciągle wodę odkręcona. A ja od stycznia do marca nawet nie miałam pralki! A liczą elektronicznie nie spisują już tylko im się wyświetla w komputerach. Ale jeśli za 86.30 ciepłej wody i 107.96 zimnej miałam tylko kilka zł dopłaty to czemu za różnice kolejno 25.74 i 37.25 zimnej taka dopłata.nobu wszystko się zgadza Nadal nie chce mi się wierzyć że żuzylam tyle jednostek. A teraz przez dwa miesiące żuzylam pięć niby licznik działa więc już nie wiem co i m tam mowic

Gość gość
jakby co to u ciebie też sie moge na nie spompować

Gość gość
moim zdaniem jak mozna z licznika na odleglosc zczytywac to równie dobrze mozna i nim z zewnatrz sterowac szczególnie ze moga byc weswietlacze elektroniczne. moznaby tam jakas kamerke wstawic zeby rejestrowala czy przypadkiem wlasnie ci zalało całego mieszkania po sufit ale czy to ma sens? taniej bedzie utopic paru czerwonych

Gość gość
To co mam robić ktoś mi pomoże?

Gość gość
Jak miałaś niskie zaliczki to co się dziwisz? Rozliczenie za pół roku. Samo podgrzanie wody to 100zł mies. Do tego sama woda. Pójdziesz w środę do spółdzielni to co się zagadka rozwiąże u źródła a nie gdybanie z obcymi ludźmi na necie o twoim zużyciu wody.

Gość gość
Ktoś ma w bloku magnesy na licznikach.

Gość gość
A jakie miałaś zużycie za poprzednie półrocze? Bo u nas na 3 osoby zużycie wody to ok. 23- 25 m kwartalnie, czyli za pół roku wychodziłoby ok. 50 m3, u ciebie jest prawie dwa razy tyle. Z drugiej strony- ja pakuję tylko kompletnie pełną pralkę, naczynia myje zmywarka, bierzemy szybki prysznic itd, znam osoby które zużywają takie ilości jak ty. Zaniepokoiłby mnie duży wzrost zużycia, a nie rachunki jako takie.

Gość gość
Sprawdz spluczke w wc, mi naciagla 600 zl

Gość gość
Po pierwsze możesz odwołać się od rachunku. Masz ma to 30 dni. Jeżeli nie ma innej informacji na rozliczeniu. Nie ważne co powiedzą w spółdzielni musisz to zrobić. Niestety są pewny procent zużycia wody, który jest rozliczany na wszystkich tak samo jak ogrzewanie. Nie ważne jest ile zużyłaś wody w danym okresie. Podstawą reklamacji nie jest zużycie jako takie, tylko różnica z poprzednimi. To już daje do myślenia. Opisz całą sytuację, że w danym okresie zmniejszyłaś zużycie bo. np. nie było Cię w domu itd. a koszt znacznie się zwiększył. I że nie zgadzasz się z rozliczeniem. Będą musieli to sprawdzić zaczynając od licznika. Teraz nie muszą przychodzić do twojego mieszkania po prostu robią to poprzez główny miernik w bloku. I jeszcze jedno porównaj czy przypadkiem nie zmniejszyli Ci zaliczki na wodę w danym okresie porównując do poprzedniego. Bo może wcześniej miałaś bardzo małe zużycie, a oni zasugerowali się poprzednim okresem i zmniejszyli twoje zaliczki. I jeszcze jedno 700 zł na pół roku dopłaty to miesięcznie wychodzi około 100 zł to nie jest taka duża kwota. Ale tak jak pisałam powyżej trzymaj się tego że jest bardzo duża różnica. I jeszcze jedna rzecz. Sprawdź dokładnie jakie zaliczki odprowadzałaś w tym okresie i we wcześniejszym w którym nie było taki dopłaty. Niestety są takie przypadki, że spółdzielnia podnosi inne opłaty czynszowe, a w zamian zmniejsza zaliczkę na poczet wody. Ludzie widzą czynsz nie zwiększył się, są zadowoleni a potem nagle takie dopłaty. Mogę niestety tak zrobić zwłaszcza jak mieszkaniec nie zgłosił jakie jest jego zużycie i jakie chce zaliczki płacić. Zawsze pod koniec miesiąca możesz dzwonić do spółdzielni i monitorować jaką masz dopłatę.