Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile kosztuje dziecko do 3go roku zycia?

Polecane posty

Gość gość

Zamierzam zostac z dzieckiem do czasu gdy ukonczy 3 lata. Ile utrzymanie dziecka do tego czasu moze kosztowac? 30 000 tys wystarczy?

Gość gość
Nie wiem nie liczyłam tego... Jedynie jak był niemowlakaiem to był dość "drogi"ok 1-1,2zł z tego co pamiętam.

Gość gość
1-1,2 zl? Ale ze na godzine? Czy jak? W sumie 1,20 zl to nie tak duzo! Jak karmisz piersia to w granicach 200-300 zl mc sie zamknie! Teraz pampersy sa tanie, zwlaszcza te z dyskontow! Ja placilam 55 zl za paczke i ze trzy paczki mc szly, ale to bylo 12 lat temu, gdy konczylysmy pieluchowanie weszly te "sleep & go" chyba tak sie nazywaly, niemal o 40% tansze. Ubranka w dyskontach sa za grosze, a dzieciak.i tak zniszczyc nie zdarzy, na portalach aukcyjnych paka , co prawda uzywanych ale od 0-6 mc ze 300 zl to jeszcze taniej wyjdzie.Po za tym wozek, lozeczko , ale to jednorazowe wydatki. No chyba ze potrzebujezz noworodka ubierac w orginalne spiochy za 40 zl para, to fakt troche duzo moze wyjsc! Nie martw sie , nawet w stanie idealnym nie sprzedaz chocby za polowe wartosci!

Gość gość
Malo, nie licząc wyprawki typu wózek, lozeczko itp to naprawdę idzie dac radę. U nas to jest tak, corka rok i cztery miesiące, pampersy z lidla lub biedronki ok 100zl/msc, mleko modyfikowane 150zl/msc ale można karmic piersią za darmo, do tego butelka smoczek żel do mycia, krem do pupy, proszek do prania, żel na dziąsła, patyczki do uszu i inne podstawowe środki higieny razem ok 50zl/msc, no i ubranka to różnie, czasem cos dostanie, czasem cos kupimy ale kurtki i nuty to trzeba, niech będzie 50zl/msc, to juz mamy 350zl, no i tak jakieś kaszki, musiki i normalne jedzenie plus woda prąd - wszystko razem max 500zl/msc wystarczająco

Gość gość
1000 zl na miesiac jedno dziecko kosztuje.

Gość gość
W normalnej rodzinie: dużo. W dysfunkcyjnej: mało.

Gość gość
To ja z 10:47 dodatkowo moja corka nie toleruje glutenu i laktozy, wiec wszystkie produkty jakie jej kupuje sa drogie, bo maly chlebek bezglutenowy czy mąka czy nawet ciasteczka kosztują 5-7zl a nie 1,50zl, no i wiadomo czasem trzeba z dzieckiem do lekarza i lekarstwa wykupić, ale u nas i tak 500zl/msc wystarcza

Gość gość
Jeśli karmisz piersią i dziecko jest całkowicie zdrowe, to na niemowlę wychodzą grosze. Pieluszki Dada są bardzo często w promocji. 40 zł za 2 paczki ostatnio płaciłam, bo był rabat -20 zł. Kosmetyków prawie wcale nie używam ale można się obkupić na promocji w rossmanie 2+2 za free. Dopiero potem się zaczynają wydatki na zabawki, rowerek, hulajnoge itp.

Gość gość
1000zl/msc to chyba jak ktoś nie ma rodziny i doslownie wszystko sam kupuje, i ubrania markowe naprawdę drogie a nie z sieciowek, i masa zabawek a jedzenie to nie wiem chyba sushi kawior i homary

Gość gość
Zależy. Ja wtdawalam ok tysiąca złotych. Pampersy pampersa Premium care,bo w innych się odparzala pupa,300zł/miesiąc. Ubranka z sieciowek,tutaj różnie,bo przez pierwsze 8miesięcy rosła jak na drożdżach,rozmiar wymienialam co 1,5miesiąca. Później znowu więcej ubranek ale na dłużej starczaly. Kosmetyki dla dziecka tylko naturalne więc też drożej. Jakieś zabaweczki mniejsze i większe typu skoczki. Smoczki,pieluszki wymieniałam na bieżąco. Odeszły pampersy to doszły buty,koszt ok 200zł. Ja np jeszcze z dzieckiem chodzę na basen i zapewniam sporo rozrywek

Gość gość
A szczepionki?

Gość gość
30tys na trzy lata będzie ok z wyprawką i jeszcze imprezą urodzinową ☺

Gość gość
To ja z 10.54 Na synka przed rozszerzeniem diety szło około 200-300 zł.

Gość gość
My szczepiliśmy skojarzonymi bo corka ma wade serca, ok 120 zl szczepionka ale to zależy od apteki, na początku takie szczepionki sa co kilka miesięcy, a później jak dziecko skończy rok juz rzadziej, ale sa tez darmowe szczepionki

Gość gość
Przecież to zależy od tego ile pieniędzy na to dziecko przeznaczysz. Może kupować pieluszki Dada, a możesz oryginalne pampersy. Możesz zmieniać pampersa co 2 godz., a możesz pół dnia trzymać w zamoczonej pieluszce. Możesz wybrać szczepionki płatne, albo bezpłatne. Możesz kupować słoiczki, a możesz sama gotować. Możesz kupować ubranka w Pepco, możesz w droższych sklepach. Możesz kupić wózek za 500zł, a możesz za 5000zł. Możesz karmić piersią, możesz kupować mleko. Można wymieniać w nieskończoność. Ja nie liczyłam ile mnie dziecko wynosi na miesiąc, kupuję tyle na ile mnie stać.

Gość gość
Od tego roku są darmowe szczepionki na pneumokoki, ja niestety się nie załapałam bo syn urodził się 31 grudnia.

Gość gość
Bebilon, pampersy, sloiczki, podklady, waciki, chusteczki, ubranka, szczepienia, lekarz, jogurty, owoce, warzywa, mieso, zabawki, lekarstwa, suplementy. W rodzinie dysfunkcyjnej 800 - 1000 zl to ogrom wiadomo. To wcale nie duzo. Normalnie i czasem z oszczedzaniem.