Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czekać na wypowiedzrnie pracodawcy czy zanieść pierwsza ?

Polecane posty

Gość gość
Umiem czytać... ale dzisiaj... to... mało co do mnie trafia

Gość gość
Ma nie podpisywać bo nie ma takiego obowiązku żeby cokolwiek podpisywać!!! Podpis jest jej własnością i nawet policja nie może do tego zmusić!

Gość gość
Jak coś odwalisz w trakcie okresu wypowiedzenia i stworzysz zagrożenie, to mogę Ci zmienić wypowiedzenie na dyscyplinarkę.

Gość gość
No pewnie długopis sobie włożę w nos i mnie wywiąza... Czyli jak dostane wypowiedzenie od razu tego samego dnia do lekarza ale jakiego ? Przecież rodzinny mi tak długo nie wypisze...

Gość gość
Jak coś odwalisz w trakcie okresu wypowiedzenia i stworzysz zagrożenie, to mogę Ci zmienić wypowiedzenie na dyscyplinarkę.

Gość gość
23:12 żadne zwolnienie bo to będzie okres nie składkowy.

Gość gość
Nie podpisze, to nie. Nikogo to nie obejdzie.

Gość gość
Ok nic nie będę odwalac. najchętniej to bym tam nie wracała.

Gość gość
Nie będzie dyscyplinarki bo jak jest w zlym stanie emocjonalnym w związku z utrata pracy to szef powinien ją wysłać do domu. Szef odpowiada za zagrożenie zdrowia i życia w pracy!

Gość gość
Jak to nie składkawy ? To może jeszcze wypłaty nie wezmę ? Koleżanka pisala ze szef mnie przyjmie i żebym spokojnie spala!!!! Hura. No dobra ale co teraz ? Jak od września mogę przychodzić ?

Gość gość
Jak nie pójdzie na L4, to będzie musiała chodzić do tej roboty. A ona twierdzi, że nie chce. No to innej rady nie widzę. Jak będzie odwalać jakieś jazdy w robocie, to jeszcze jej zmienią na dyscyplinarkę i tyle z tego.

Gość gość
Za dużo wrażeń na dzisiaiejszy dzień

Gość gość
Nie no dawlaco jakieś maniany to nie w moim stylu i wzięły by mnie za wariatkę a już wystarczy ze mnie zwolnia

Gość gość
Nie dostanie dyscyplinarki kretynie! Musi to psychologicznie rozegrać! A okres nie składkowy znaczy że do emerytury ci się nie nalicza!

Gość gość
Tu szef probuje wykiwać autorke więc autorka może szefowi utrudnić conieco.

Gość gość
Szef odpowiada za bezpieczeństwo w pracy. Musi je zapewnić. Jak pracownik jest w złym stanie z powodu utraty pracy ma obowiązek go wysłać do domu.

Gość gość
Co wy opowiadacie ze jak zajdzie w ciążę to nie będzie chroniona.oczywiscie ze będzie bo w ciążę zajdzie pod koniec sierpnia a wypowiedzenie dostanie we wrześniu wiec będzie juz w ciąży

Gość gość
Do końca września będzie conajmniej w 8 tyg

Gość gość
W dniu wypowiedzenia będzie w ciąży o której nie wiedziała,potem doniesie zaświadczenie i gitara

Gość gość
Nie prawda nie będzie chroniona

Gość gość
Prawo nie pozwala zwolnic kobiety dopiero od 4miesiaca ciąży. Wcześniej pracodawca może

Gość gość
jak złożysz wypowiedzenie to Ci się zasiłek z urzędu pracy nie będzie należał, stracisz również ubezpieczenie zdrowotne (chyba ze maz Cię ubezpieczy u siebie w pracy). jeśli wypowiedzenie będzie za porozumieniem stron to masz po 3 miesiącach prawo do 3 miesięcy zasiłku z up, jak pracodawca Cię zwolni to masz od razu prawo do 6 miesięcy zasiłku. co do ciazy- jesli nawet znajdziesz w pierwszym cyklu to licząc od ostatniego okresu który masz teraz do dnia zakończenia wypowiedzenia nie wygląda to dobrze. wracasz np 4 września do pracy i dostajesz wupowiedzenie- masz 30dni, okres biegu wypowiedzenia rusza z początkiem miesiąca czyli zaczyna biec od 1 października. czyli pod koniec października będziesz w 10tc licząc od ostatniego okresu. brakuje Ci 2 tygodnie żebyś była chroniona i żeby Ci przedluzyli umowę o pracę do dnia porodu. także lipa no i jakie jest prawdopodobieństwo zajścia w pierwszym cyklu? Ja jestem zdrowa, maz też, nie brałam tabletek, miałam regularne cykle i w ciążę zaszlam w trzecim cyklu od odstawienia antykoncepcji. A nie miałam żadnej psychicznej presji ze już teraz muszę. po prostu po 2latach po ślubie stwierdziliśmy ze jesteśmy gotowi. nie zrobiłam ani jednego testu ciazowego, po prostu na luzie się kochalismy i po 3 miesiącach gdy okres się nie pojawił po tygodniu poszłam do gina i okazało się ze jestem w ciąży. A Ty psychicznie nastawiona jesteś ze teraz od razu musisz, więc różnie to może być....

Gość gość
To ja autorka. Tak jak juz wcześniej pisałam nie dostane zasiłku bo mam ziemię jedynie będę mogła ubezpieczyc się w kursie. Fakt ciąża to kiepski pomysł. W tym tyg idę do nowej pracy zobaczyć co i jak. Ale na przyszłość jak zajde w ciążę to nie.mogę informować pracodawcy od razu ? Tylko musze chodzić do 4 msc ? A jak będę źle się czula ? Cały czas byłam przekonana ze jestem chroniona od podatku i bez problemu mogę iść na zwolnienie

Gość gość
Ale zaraz jak bym zaszła to bym dała od razu zaswisdczenie o ciąży i dała zwolnienie to wtedy też mogą mnie zwolnić ? Okres przewidziany mam na 10 września.

Gość gość
Wiek ciąży czyli ten 12tc ma znaczenie tylko w przypadku gdy umowa miałaby wygasnąć przed upływem tego czasu. W sytuacji autorki jest inaczej. Umowę ma jeszcze rok a pracodawca chce ją zwolnić tak więc w przypadku ciąży jest ochrona od początku. Nawet jeśli zajdziesz w ciążę w trakcie biegu wypowiedzenia to musza cofnąć to i przywrócić cię do pracy.

Gość gość
12. 37 Tak też właśnie mi się wydawało. A gdzie mogę to dokładnie sprawdzić czy tak faktycznie jest ?

Gość gość
Kodeks pracy. Tak właśnie jest .

Gość gość
Jak cię zwolnią to cie zwolnią. Widocznie maja powody. Czym ty się podniecasz? Bedziesz miec miesiac odprawy bez świadczenia pracy. W tym czasie poszukasz nowej roboty i tyle. Ale zachodzić w ciążę byle nie dostać wypowiedzenia...to już trzeba mieć coś nie tego z garem. Chyba ze tobie nie po drodze z uczciwą praca i tylko kasę byś brała. To ja nie mam pytań. ...

Gość gość
Dyscyplinarnie nie może Cię zwolnić, muszą być istotne powody, np. przyjdziesz pijana do pracy albo okradniesz pracodawcę. "nie jest zadowolony" to nie jest istotny powód. Dyscyplinarka to poważna sprawa. Jeśli chodzi o ciążę to jak ktoś słusznie zauważył, okres 12 tc dotyczy tylko sytuacji w której umowa wygasa, w przypadku kiedy pracodawca zwalnia ciężarna jest chroniona od pierwszego dnia. Nawet gdyby nie wiedziała o ciąży i podpisała wypowiedzenie to później pracodawca ma obowiązek przywrócić ja do pracy.