Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moja siostrzenica to rozwydrzona gówniara

Polecane posty

Gość gość

4-letnia córka mojej siostry jest okropna. Zadaje się z osobami, które nie są zbyt dobrym towarzystwem - trzyma się między innymi z laską, która pali i miała więcej chłopaków w ciągu jednego roku niż ja w całym swoim życiu. Ostatnio zaczęła ubierać się jak panna lekkich obyczajów, bluzka z odkrytym pępkiem i szorty albo jakaś spódniczka, próbowała również alkohol. Nie odbiera telefonów siostry, a gdy już to zrobi to nic nie mówi po czym rozłącza rozmowę. Jak twierdzi siostra ją ogranicza, bo ona mówi, że wróci o 21 i nie rozumie po co dzwoni wcześniej, denerwuje ją to. Zdarzyło jej się również przegiąć i wrócić później niż zapowiadała nie informując. Jak wpłynąć na takiego dzieciaka? Ostatnio z nią rozmawiałam i ona nie widzi tego, że robi źle - aż miałam ochotę jej wymalować. Wiem, że ograniczając siostra sprawi, że ona będzie się buntować i częściej robić to co robi. Jak więc działać? Co ja mogę zrobić?

Gość gość
4 letnia?

Gość gość
Ostro jak na czterolatkę

Gość gość
Szybko zaczyna sucz :-D

Gość gość
gość dziś a jak

Gość gość
14-letnia* przejęzyczenie

Gość gość
Zapisać do przedszkola, uskuteczniać zabawy typu kółko graniaste, jeśli zachowanie nie ulegnie poprawie karny jeżyk, jeśli to nie pomoże to w ostateczności odcięcie mediów, funduszy i klaps

Gość gość
Ty nic, co się będziesz wtrącała?

Gość gość
gość dziś Zapisać do przedszkola, uskuteczniać zabawy typu kółko graniaste, jeśli zachowanie nie ulegnie poprawie karny jeżyk, jeśli to nie pomoże to w ostateczności odcięcie mediów, funduszy i klaps a do 14-letniej co zastosować?

Gość gość
gość dziś Ty nic, co się będziesz wtrącała? chcę pomóc, bo siostra autentycznie sobie nie radzi i jeszcze twierdzi, że to tylko taki wiek a dla mnie coś z głową

Gość gość
Przywalić takiej 14-latce to za mało.

Gość gość
gość dziś Przywalić takiej 14-latce to za mało. Najgorsze jest to, że ona naśladuje tą drugą praktycznie w całości

Gość gość
to zależy można było sposób ,że tak powiem marchewkę, kij będzie bezcelowy, ale kończą się wakacje, chyba, że usprawiedliwicie małą w szkole i zastosujecie. jest bardzo żywa, charyzmatyczna i aktywna, skierujcie to na właściwe tory. Jej jest survival potrzebny wspinaczka obóz przetrwania, to ją trochę zmęczy, ale nie będzie nudne. Po latach wspomni jako coś ciekawego i pewnie ją utemperuje w złym zachowaniu. Należy też wyznaczyć katalog nagród i kar. Rodzice mają prawo a nawet obowiązek po takim występie latorośli powiedzieć jej, że ma siedzieć w domu bo tak jej każą, ma włożyć dłuższą spódnicę itp. To rozwydrzenie można okiełznać tylko trzeba chcieć i poświęcić dziecku więcej uwagi

Gość gość
gość dziś to zależy można było sposób ,że tak powiem marchewkę, kij będzie bezcelowy, ale kończą się wakacje, chyba, że usprawiedliwicie małą w szkole i zastosujecie. jest bardzo żywa, charyzmatyczna i aktywna, skierujcie to na właściwe tory. Jej jest survival potrzebny wspinaczka obóz przetrwania, to ją trochę zmęczy, ale nie będzie nudne. Po latach wspomni jako coś ciekawego i pewnie ją utemperuje w złym zachowaniu. Należy też wyznaczyć katalog nagród i kar. Rodzice mają prawo a nawet obowiązek po takim występie latorośli powiedzieć jej, że ma siedzieć w domu bo tak jej każą, ma włożyć dłuższą spódnicę itp. To rozwydrzenie można okiełznać tylko trzeba chcieć i poświęcić dziecku więcej uwagi Siostra twierdzi, że to taki wiek i to chore, bo jak zajdzie w ciążę to też będzie "taki wiek"?

Gość gość
Ona nic sobie nie robi z zakazów zwykle i wszystko tłumaczy tym durnym 'są wakacje i chyba mogę mieć koleżanki"

Gość gość
To siostra nie wie, ze jest też perswazja, kto tam kogo wychowuje w takim razie. Można też zwiększyć jej kontrolę, skasować facebooka, instagram czy co tam ma, od początku września sprawdzać zeszyty itp. Tylko, że ona (córka Twojej siostry) ma inną osobowość, jej naprawdę taki survival dobrze by zrobił. Co ważniejsze początkowa kara, mogłaby się buntować z początku okazałaby się na końcu nagrodą. Co do ubrań, to są przecież sukienki czy spódnice takie dość długie ale ładne, bluzy. Tylko to siostra musi zacząć córkę wychowywać, ile ma lat?.

Gość gość
Tez coś, trzeba odpowiedzieć w stylu tak możesz, są wakacje i jedziemy na nie razem. I zamyka się dyskusja.

Gość gość
Siostra ma 31 lat. Urodziła ją jak miała 17 lat, jest jedynaczką

Gość gość
I metoda inna dość skrajna, jaki Ty masz kontakt z siostrzenicą? Jeśli niezły i mieszkasz gdzieś indziej niż ona, to możesz zaproponować siostrze i siostrzenicy wakacje czy ferie u siebie, z zastrzeżeniem ''mój dom moje zasady'' siostra się na chwilę nie wtrąca i użyć perswazji, zrobić kilkudniowy (nawet 2-3dni) wyjazd po którym mała padnie, ale ze zmęczenia i atrakcyjnej formy spędzenia czasu.Energia i żywotność zostanie spożytkowana aktywnie, a nie na popijanie. Na koniec w ''nagrodę '' dać jakiś praktyczny upominek, najlepiej że niby sama to wybrała, ale zrobisz to Ty. Jeśli masz czas, możliwości i chęć pomocy w wychowaniu niesfornej siostrzenicy to jest to jakaś metoda.

Gość gość
Może zbyt osobiste, ale dziadkowie siostrzenicy nie widzą, że zachowanie wnuczki powinno być inne?

Gość gość
Mieszkamy w jednym mieście tyle, że siostra w domu a ja w bloku. Widujemy się przez to często, ostatnio sama przyłapałam ją w mieście w tym słynnym stroju i zadowoloną z życia. W te wakacje miała jak dobrze liczę już 5 chłopaków, teraz ma kolejnego, 18-letniego

Gość gość
gość dziś Uuu to rzeczywiście w wieku w którym nie łatwo jest być gotowym psychofizycznie i materialnie na bycie rodzicem, ale to nie wina młodej, ona potrzebuje więcej uwagi i jakoś wewnętrznie wbrew temu co manifestuje wyznaczenia granic, które o dziwo przy konsekwentnym postępowaniu matki zakcepuje.

Gość gość
jest jakaś szansa na zastosowanie tego co w poście z ?

Gość gość
Może zbyt osobiste, ale dziadkowie siostrzenicy nie widzą, że zachowanie wnuczki powinno być inne? Do nich ubiera się stosowanie, długa czarna spódniczka lub spodnie, bluzeczka z krótkim rękawkiem... ma mnóstwo ślicznych, modnych ubrań, bo siostra naprawdę o nią dba. A ona pożycza tą szmirę od tej laski i łazi jak taka ladacznica. Ogółem to zachowanie pogłębiło się dwa tygodnie temu, więc tak naprawdę nie mieli jeszcze okazji jej widzieć w tym wydaniu. Ona już z tą laską utrzymywała kontakt wcześniej, ale tak jakoś mniej

Gość gość
To zostaje metoda z 22:01, jesteś młodsza czy starsza od siostry, jaki masz kontakt z siostrzenicą, może przekonaj ją, że taki wyjazd będzie korzystny.

Gość gość
gość dziś Niby siostra z nią rozmawia, choć Młoda też potrafi już jej odpyskować albo przeklnąć. Byłam raz świadkiem takiej sytuacji i ja bym jej wymalowała wtedy, niby przeprosiła, ale to też powielanie schematów koleżanki, bo ona ma mamę za nic

Gość gość
odpyskować czy przekląć to niewłaściwe, ale w normie, co Ty byś zrobiła będąc mamą siostrzenicy za takie zachowanie?. Piszesz, że byś jej wymalowała, co chcesz przez to powiedzieć?

Gość gość
gość dziś mam w tym roku 24 lata. Anastazja raczej zawsze ze mną chętnie rozmawiała, jak mnie widzi zawsze się przytuli, odezwie, ale uważam, że mnie też w kulki robi i jak rozmawiałam o tym z kuzynką to stwierdziła, że może grać. Byłam dzisiaj u nich i poruszyłam ten temat tych strojów oraz jej zachowania to spojrzała na mnie i burkła, że nie zamkniemy jej w klatce i ona chce mieć koleżanki, więc dodałam, że to z troski, bo nie chce by zrobiła sobie problemy i gdzieś wylądowała to stwierdziła, że przesadzam i się starzeję.

Gość gość
gość dziś spoliczkowała.. tak wiem, że to nieodpowiednie, niewychowawcze itd.

Gość gość
Młodość.. każdy z nas różne rzeczy robił