Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy odebralybyscie to jako antykomplement?

Polecane posty

Gość gość

Niedawno zapoznałam taka jedna kolezanke na studiach, starsza ode mnie 5 lat. No i najpierw zapytalam ja ile ma lat, powiedziala, ze tyle i tyle, a potem ja powiedzialam ile mam, a ona na to " o to jestes ode mnie mlodsza, no prosze"- czyli taka sugestia ,ze staro wygladam?

Gość gość
po prostu myślała, że jesteście w podobnym wieku

Gość gość
Według mnie, była to normalna uwaga. Z pragmalingwistycznego punktu widzenia, nie był to ani komplement, ani żadna negatywna wypowiedź. Weź pod uwagę, że na studiach, ludzie są w różnym wieku. Czasem łatwo się pomylić lub wysnuć błędne wnioski - bywa, że doktorantka wygląda jak studentka pierwszego roku, bywa że student pierwszego roku wygląda jak prowadzący ćwiczenia (sytuacja ode mnie z roku). Można więc uznać, że była to wypowiedź wynikająca z podobnej sytuacji. Nie musisz doszukiwać się drugiego dna. Według mnie, po prostu go nie ma.

Gość gość
No ja bym to odebrala, ze wyglądasz starzej niz na swój wiek, więc raczej mało miłe, ale może tak palnęła bez zastanowienia, a może to miało byc złośliwe, swoja droga kobiety dość enigmatycznie potrafią sobie docinać, więc cholera to wie

Gość gość
A poza tym kobiety są dla siebie konkurencją, także może uznała, ze skoro jesteś młodsza żebys sie nie czuła taka super. A moze tez powiedziala to bez checi docinania Ci. Ale wiem, ze kobiety potrafia sobie docinac w stylu - o jak dobrze wyglądasz, widze ,ze przytyłas- niby nie zlosliwe, ale jednak