Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Babcia zapisała wszystko na tatę, a rodzenstwo wściekłe na niego zamiast na nią!

Polecane posty

Gość gość

czy to jesgo wina ze babciaq mu daje??????? to on nią się opiekował, to on dom budował, remontował, latami doglądał, dokłądał, dofinansowywał. A oni sie porozjeżdżali po m iastachg a teraz mają ból odwłoka i wyżywają się na moim tacie i mamie!

Gość gość
Niech zkoncza z nimi kontakt , wredni zawistni ludzie im do szczescia sa niepotrzebni

Gość gość
To niech ojciec im wyrąbie w oczy pytanie gdzie byli, kiedy trzeba było wykładać kasę na remonty i opiekę nad babcią. Takie rzeczy trzeba w rodzinie ustalać, bo potem tylko kwasy się z tego robią. U mnie w rodzinie było to samo, tyle, że babcią się wujek nie opiekował, teraz jak zmarła to przyjeżdża co weekend, a jak babcia żyła to się pojawiał raz na miesiąc albo i rzadziej, a zakupy reszta dzieci robiła. No to trudno, żeby byli zachwyceni...

Gość gość
No ale jak babcia umrze w ciągu 10 lat to to rodzeństwu będzie się należał zachowek, prawda?

Gość gość
Niestety ale rodzenstwo ma prawo domagac sie zachówku:(no chyba ze zostali wydziedziczeni w testam.ale do tego trzeba miec bardzo silne argumenty np.ublizanie darczyncowi,znecanie sie na nim,calkowite wieloletnie nieinteresowanie sie...

Gość gość
Standard. Widzialabys co sie dzialo w rodzinie meza o spadek... Malo sobie oczu zywcem nie wydrapali. Teraz kolega nasz ma duzy problem, bo babka wszystko zapisala jego matce, a reszta rodzenstwa podala do sadu pozew zbiorowy i za co kobiecina ma ich splacac. .

Gość gość
Co z tego, że ma przepisany spadek jak i tak reszcie należy się zachowek. Zresztą po śmierci kogoś kto coś cennego mógł zostawić to tak zawsze jest. Moja mama np.przez to już nie ma kontaktu z jednym bratem, ale On zawsze był krętacz i po śmierci dziadków to wyszło, ale majątek jest do podziału

Gość gość
Co z tego, że ma przepisany spadek jak i tak reszcie należy się zachowek. xxx Spadku sie nie "przepisuje"! Przepisac mozna majatek jako darowizne a jesli babcia przepisala i dalej zyje to nikomu sie zadne zachowki nie naleza!

Gość gość
Ale kiedyś zachowek będzie się należał - darowizny dolicza się do masy spadkowej, nie wiedziałaś?

Gość gość
Wiem - ale jak minie 10 lat od darowizny to zachowek sie nie nalezy - duzo zdrowka dla babci!

Gość gość
Niestety ale takie rzeczy to norma.Mnostwo wasni pomiędzy rodzeństwem jest właśnie przez takie coś. Najlepiej na samym początku ustalić takie rzeczy

Gość gość
W prostej linii zadne 10 lat nie obowiązuje, nawet po 20 będzie musiał oddać zachowek.

Gość gość
Niestety, mam to samo, mama zapisała mi mieszkanie i chociaż to nie tak, że tylko mi, bo rodzeństwo dostalo wklad na swoje m to jest złość... i kase mama mi opisała żebym mogła jej pogrzeb i pomnik postawić i złość, chociaż jak mama chorowala to nikt nie dzwonil nawet, gdybym ich nie poinformowała to chyba po latach dowiedzieliby się ze zmarla.

Gość gość
Ale ja to co zostalo z kasy podzieliłam, dałam im żeby bylo uczciwie, ale i tak żal został. Wiem, że gdyby mama nie zapisala to zostalabym z niczym a mama bez pomnika, ale oni widzą to inaczej :-( lepiej bez pomnika, można skromniej a wiecej dla nich :-(