Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czerwiec 2018

Polecane posty

Gość gość
A słyszałyście o tym, że jeśli stosunek był przed owulacją to wówczas urodzi się dziewczynka, ponieważ plemniki odpowiedzialne za tę płeć są silniejsze i mogą poczekać do owulacji natomiast te z których rozwija się chłopiec są słabsze dlatego też stosunek w dzień owulacji zakończony zapłodnieniem będzie owocował narodzinami chłopca

Gość gość
ja mam 2 córki dzień po owulacji wiec ta teoria nijak ma się do tego co gość pisze wyżej ,a moja siostra ma syna z 3 dni przed owulacji a celowali w dziewczynke

Gość gość
15.55 bzdura totalna twoia teoria

Gość gość
Tak więc wszędzie pełno mitów na ten temat a najważniejsze i tak by dziecko zdrowe było :)

Gość gość
chodziło mi o 15.54

Gość gość
no dokładnie, ta teoria już dawno została obalona, poszperajcie trochę głębiej w necie, zamiast czytać pierwszy lepszy artykuł. Zresztą moja koleżanka ma córkę z samego środka owulacji.

Gość gość
wygrywa po prostu silniejszy plemnik - cała filozofia. Możecie sobie celować np w chłopca, ale zawsze wygra ten co silniejszy, może to być plemnik z chromosomem żeńskim.

Gość gość
Może i ta teoria to mit, ale u Nas było tak: Centralnie w owulacje - syn Centralnie w owulacje - syn Potem zainteresowałelam się tym tematem i wierząc w to przedstawiliśmy na 4dni przed owulacją i udało się dopiero po 10ciut miesiącach starań. Byłam już pewna, że nie zajdę w ciążę, bo za daleko od owulacji się staram. Spodziewam się dziewczynki :) Jak widać ile ludzi tyle teorii :)

Gość EwelinaEwelina
Troll, panikuje. Moje TSH 2.52. Mam dzialac czy czekac na wizyte?

Gość cyferka123
Klara trzymam kciuki, żebyś się szybko po tym podniosła! I powodzenia z kolejną fasolką :*

Gość gość
Ewelina, a jaka jest norma?

Gość EwelinaEwelina
Norma jest 0.25 do 5. Ale to u osob niebedacych w ciazy.

Gość gość
Tsh powinno wynosic od 1 do 1.5 dla kobiet starajacych sie o ciążę i będących w ciąży.

Gość Nowiulka
Ewelina jestem z tematem tarczycy na bieżąco, idź do endo jak najszybciej, musisz zwiększyć dawkę

Gość gość
Dawkę czego?

Gość EwelinaEwelina
Ale ja nic nie biore. W weekend juz nigdzie sie nie dostane. Moge przez to poronic? Kurde boje sie :(

Gość Nowiulka
Ewelina przede wszystkim nie panikuj. W weekend nic nie zrobisz. Ale od pon działaj, żeby się jak najszybciej dostać do endokrynologa - sprawdź opinie o lekarzu, ja przez półtorej roku miałam do czynienia z 5cioma. Przepisze Ci euthyxor albo letrox, powinien też zlecić dodatkowe badania takie jak Ft4, ft3. Ja starania o ciążę rozpoczęłam od badania tsh właśnie. Ale moja koleżanka przeciwna wszelkim lekarstwom w ciąży (nawet witamin nie brała od 2trymesyru) też miała podwyższone jak dla kobiet w ciąży tsh, olała zalecienia lekarza i nie przyjmowała lekarstw. Jej córcia ma 2,5 roku terazto wszystko ok. Mogłabyś się martwić jakby było 3 albo 4 i więcej tsh, także bez paniki ale jak najszybciej do endo (koniecznie przy umawianiu wizyty mów jaki wynik tsh i że ciąża) przyjmą Cię id ręki (prywatnie).

Gość gość
Ewelina spokojnie wszystko dobrze. Nic się nie stanie tu chodzi o planowanie ciąży. Nic z tym nie rób. Troll

Gość gość
Tu chodzi o to ze wyższe tsh wpływa tez na prolaktyne. Nie zawsze ale często przed ciąża jak nie wychodzi to dopiero jak się zbije tsh wtedy obniża się tez prolaktyna. Natomiast w ciąży prolaktyna jest wysoka i tak ma być. Jak już jesteś w ciąży to tylko jest ważne żeby tsh nie wyszło po za normę. Żadna wizyta u endokrynologa jeśli się nie leczysz obecnie na tarczyce nie jest potrzebna. Chyba ze się leczysz to wtedy oddzielny temat. Troll

Gość EwelinaEwelina
Dzieki wielkie. Nigdy nie mialam problemow z tarczyca. Myslalam ze wyniki ok a tu wchodze w internet i pisza ze za duze... masakra juz czarny scenariusz przewidywalam.

Gość gość
trollu mam pytanie jakie powinny być normy prawidłowe dla badania rózyczki w klasie igG ? i co oznacza ta klasa ze masie przeciwciała mój wynik prawie 200 jeżeli chodzi o rubella p/c IgG -lipcówka i toxoplazmoza igG wynik 15- bardzo się martwię -lipcówka

Gość gość
A czemu nadałaś tylko igg a igm nie? Chyba ze badalas a nie podałaś. Są dwie klasy igg i igm. Igg stare zakarzenie bądź szczepionka czyli jeśli byłaś chora lub tak jak w przypadku różyczki pewnie szczepiona to przeciwciała masz z tad ten wynik. Natomiast igm świadczy świadczy o świeżym zakażeniu ale nie koniecznie chorobie. Natomiast jak obydwa są ponad normę to choroba w pełnym rozkwicie czyli najgorszy scenariusz. Samo igm jak jest podniesione to tez jest groźne w ciąży. Najbardziej ze tak powiem oczekiwany prawidłowy wynik to: różyczka igg+ igm- a toksoplazmoza igg- igm -. Przy tokso igg dodatni maja zazwyczaj ci co od dziecka mieli koty ale to z reguły tez groźne nie jest. Podaj pełne wyniki i zakres norm bo to może się ciut różnic labolatorium jedno a drugie Troll

Gość gość
Jeśli robiłaś tylko klasy igg to nic to nie da. Musisz koniecznie dorobić igm troll

Gość gość
robiłam wczoraj rano tez klase igm rożyczkę ale wyniku nie ma jeszcze, może dziś będzie tym bardziej że badanie robione prywatnie-lipcówka

Gość gość
a co do toxo igg to faktycznie od dzieciństwa miałam kota, i teraz tez mam a toxo igm wynosi 0,2 - lipcówka

Gość gość
trollu wczoraj obie klasy toxo i różyczki robiłam wiec tylko na różyczke igM czekam na wynik , bo toxo igM wynik był wczoraj 0,2 - lipcówka

Gość gość
Czyli toxo przeszłas. Ale 15 i tak trochę mało. Bo przy przebytej chrobie powinno być więcej na moje oko. Prześlij mi tez zakresy norm. Różyczka w porządku igm będzie pewnie ujemne Troll

Gość gość
Pytam o normy bo labolatoria podają w różnych jednostkach

Gość gość
trollu badanie rózyczki igG robiłam testem ELECYS rubella igG , metoda ECLIA. , analizator cobas e411, firma roche a normy dla tego badania toxo igG tam ,<0,8 niereaktywne, 0,8<1,0 niejednoznaczne, > 1 reaktywne - LIPCÓWKA

Gość gość
trollu czy toxo igG 15 bardzo zły wynik? lipcówka