Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niespodziewana ciąża i alkohol..

Polecane posty

Gość gość

Prosze o porade pisalam w innych watkach ale sa juz stare i nikt tam nie zaglada.. Niedawno dowiedzialam sie ze jestem kolo 4 miesiaca ciazy zupelnie mnie to zaskoczylo z powodu krwawien ktore mialam w czasie okresu a ze jestem gruba zmian w ciele nie zauwazylam zabezpieczalam sie prezerwatywa. Ale mniejsza o to 2 tygodnie temu o niczym nie wiedzac porzadnie sie upilam ogolnie nie pije wiec to byl na pewno jedyny raz a pozniej z silnymi bolami trafilam do gina.. Jestem totalnie zalamana i przerazona strasznie sie boje o malucha duzo o tym czytalam.. Czy jest szansa zeby choc troche to naprawic przyjmuje teraz specjalne witaminy kwasy omega i zamowilam lecytyne z solgara zeby wesprzec uklad nerwowy?? Wczesniej raczej sie zdrowo odzywialam i zestaw witamin jakis przyjmowalam?? Lekarz tylko pokrecil glowa nie dal jednoznacznej odpowiedzi:-(( za 2 tygodnie ide na usg 3d jesli do tego czasu nie padne ze stresu:(

Gość gość
Pomocy!!

Gość gość
Co tu poradzić, przyjmuj kwas i witaminy, próbuj sie nie stresować, a co lekarz mówił wykonując usg?

Gość gość
Mowil ze jest pol na pol szansa.. Niby wszystko w miare ok ale za wczesnie zeby ocenic szkody.. Kupilam dobre witaminy z kw foliowym i jem duzo ryb i kwasy omega zeby wesprzec mozg ale lekarz wspomnial o fas a jak poczytalam to mi szczeka opadla masakra:-((

Gość gość
No cóż, czytałam ze fas to loteria, wiec sie nie stresuj na zapas. Pewnie go zdziwiło, ze tak późno sie zorientowałas. Ale jesli wykonywał usg to chyba tłumaczył ci co i jak? Mniemam, ze dziecko jest prawidłowo wykształcone? Pokazywał czy jest kość nosowa i mózg?

Gość gość
Tak zewnetrznie bylo powierzchownie ok wszystkiego nie dalo sie dojrzec wiec za 2tyg pojde na kolejne usg 3d tym razem i moze wtedy bedzie widac buzie.. Zewnetrznie chyba nic sie nie stalo ale moglo bardzo zaszkodzic na uklad nerwowy i nie wiadomo czy teraz nie zatrzyma sie wzrost dzidzi.. Tylko teraz dopiero czuje ruchy wczesniej nie czulam a teraz non stop sie rusza eh nie wiem czy to dobry znak.. Bo wczesniej takich "bulgotan" nie czulam..

Gość gość
Czucie ruchów to nic złego, musisz doczekać do kolejnego usg. Próbuj sie nie stresować, bo dziecko wszytko czuje, nie masz wpływu juz teraz, poza tym, ze musisz sie dobrze odżywiać, bierz witaminy. Mogłaś nie wyczuć ciąży, skoro krwawienia przypominały okres. To sie zdarza.

Gość gość
Wlasnie wczesniej nic nie czulam dopiero jak wstalam na kacu poczulam bole brzucha a pozniej takie babelkowanie i od tamtej pory ono sie utrzymuje i to sklonilo mnie do wizyty u lekarza po paru dniach.. A to maluszek sie zatruty miotal:-( dopiero jak wlacze mu Mozarta troche sie uspokaja ale coz moj obecny stan psychiczny w niczym nie pomaga:-(

Gość gość
Czy ktos cos moze jeszcze doradzic??

Gość gość
Strasznie mi przykro. Mam nadzieję, że maluszek będzie zdrowy. Trzymam kciuki mocno. Daj znać co i jak. OS. Kupuj ryby atlantyckie (przenigdy z Bałtyku!!!) i nie jedz ryb z puszek.

Gość gość
Dziekuje serdecznie! Bede pisac co sie dzieje na razie czekam na usg ale na pewno napisze jak poszlo. . na razie zostaje modlitwa dobra dieta i proba nie martwienia sie..

Dzis mi sie snilo ze rodzilam i podali mi dziecko a od niego bylo czuc alkohol o matko:-(((

Gość gość
Nie stresuj się, robiłaś morfologię? skoro się dobrze odżywiałaś nie powinnaś mieć braków.

Tak teraz ciagle robie badania no i jak na razie wszystko jak u nastoletniej panienki jak to moja ciocia powiedziala jak jej wyniki pokazywałam.. Myslicie ze to jakos moglo troche ochronic malucha ze jestem zdrowa..?

Gość gość
nastazja, a czy upilas sie raz, czy zdarzalo sie czesciej? tak szczerze. i czy poza tym epizodem czesto siegalas po alkohol, w sensie , nawet 1 piwko wieczorem?

No wlasnie od swiat wielkanocnych nie wypilam szczerze nic a nic! Tylko wlasnie kolo 2tyg temu sie upilam ale wlasnie porzadnie.. No i w necie pisze ze to jest o wiele grozniejsze niz picie czesto w malych ilosciach:(( i od tego momentu dopiero poczulam ruchy w brzuchu..

No a wedlug lekarza zaszlam w ciaze w maju wiec pilam ostatni raz sporo czasu przed zajsciem.. Ale nie wiem czy to jakakolwiek pociecha..

Gość gość
Oj teraz juz za pozno by sie kajac, nie rob nic co niedozwolone i miej nadzieje. Co ma byc to bedzie i chocbys chciala juz tego nie zmienisz. Bedzie dobrze

No tak teraz mozna tylko sie badac dobrze odzywiac i unikac wszystkich zlych rzeczy.. Na pewno z wlasnej woli nie zrobie teraz nic zlego.. Ale zeby byla nadzieja ze to wszystko sie dobrze skonczy..

Gość gość
Tez sie nachlalam miedzy 4-5 tyg , tez wowczas jeszcze nie wiedzialam. Teraz zaczunam 5 mc i mam nadzieje ze wszystko bedzie ok. Mlody sie mocno wierci , a ponoc jakdziecko *****iwe to zdrowe. O fas nawet nie czytam, nie ma sensu sie denerwowac. U mnie bylo ladnie widac nosek i kark , ale wiecej badan nie zamierzam robic, bo nie umialabym zabic dziecka.

Kurde ja tez nie.. Do konca zycia bym sobie tego nie wybaczyla.. U mnie na razie nie bylo dobrze widac pewnie na nastepnym usg bedzie wszystko wyraznie.. Ale tak czytalam ze ta wczesna ciaza jest chroniona bardziej a pozniej to juz sie niszczy ten malutki organizm.. Jesli chodzi o kopanie to male daje czadu az czasem juz sie to robi troche bolesne;)

Czy ktos sie orientuje kiedy wystepuje wyglad charakterystyczny dla fas bo rozne sa informacje na ten temat w internecie..?

Dzis maluch sie nie rusza cos w ogole a ostatnio wsciekal sie od rana to moze byc tez zwiazane z tym ze zaczelam sobie troche ze stresem radzic? Czy to moze zly znak?

Gość gość
zjedz cos slodkiego i sie poloz na dluzsza chwile, powinien zaczac fikac, ale nie panikuj

Nic sie nie denerwuj!Tez znam przypadki,w ktorych mamy dowiedzialy sie o ciazy w 3,4 miesiacu (a tez zyly normalnie jak wczesniej, nie prowadzily zakonnego trybu zycia i tez spotykaly sie ze znajomymi,czasem przy piwku;p). Zadna nie miala jakichkolwiek problemow, dzieci urodzily sie zdrowe - no kurde nic na to nie poradzily,ze MIALY "NORMALNY" OKRES i nawet nie podejrzewqaly jak Ty,nie przejmuj sie!!! Takie historie sie zdarzaja. Ja na studiach mialam taki przypadek tragiczny... Jedna z dziewczat bardzo,jak nam sie wszystkim wydawalo, przytyla... Pocdejrzewalismy ciaze, ale po 1. caly czas palila fajki, po 2. normlanie imprezowala DZIEN W DZIEN w akademiku,niejednokrotnie takie imprezy w weekend byly z jej udzialem, ze olaboga... I co sie okazalo? Urodzila dziecko:) mamie swojej powiedziala w dniu narodzin corki, wszyscy byli w szoku - JAK TO???? A teraz sie chwali (ma juz dwojke dzieci): ja to w obydwu ciazach i pilam i palilam i wszystko ok... Widzisz,a niekiedy ktos dba o siebie,chodzi na badania, je tylko zdrowe rzeczy i od wszelkich uzywek trzyma sie z daleka a wychodzi roznie.... Niech Cie takie historie pociesza, autorko:) ja sama teraz jestem w ciazy, ale mocno planowanej, dlatego nie bylo u mnie takiej sytuacji,ale jesli jeszcze dwa lata temu okazaloby sie,ze jestem w ciazy, to tez pewnie myslalabym o wyjsciach ze znajomymi czy wypalonych papierosach:)

Gość gość
ja to w obydwu ciazach i pilam i palilam i wszystko ok. x IDIOOOOTKAAAA!!!

Lifeisgood dziekuje Ci serdecznie za pocieszenie!! Bardzo wiele to dla mnie znaczy bo sytuacja mnie przerosla.. Staram sie czytac wlasnie takie historie ktore dobrze sie skonczyly bo stres juz byl ogromny ale teraz chyba zaczynam sie wyciszac i podchodzic spokojniej do calej sytuacji. Ale dbac o nas bede najlepiej na swiecie teraz:)

13.05 no ja jak bym wiedziala o ciazy na pewno bym nie pila bo nie ma co kusic losu i z tego co czytalam to kiedys moga rozne zaburzenia wyjsc nawet w okresie dojrzewania.. I teraz do konca ciazy i karmienia na pewno alko nie dotkne

Gość gość
Nastazja, ja pisałam do Ciebe na początku tematu. Nie podpieraj sie durnymi teoriami z netu, ze większa ilosc alkoholu na raz moze zaszkodzić bardziej, niz alkohol pity cześciej, ale w małych ilościach! Nie ma bezpiecznej dawki w ciąży, dlatego w ciąży nie powinno sie pic w ogóle. Pocieszę Cie, ze znam dziewczynę, ktora nie wiedząc, ze jest, imprezowała troche i dziecko jest zdrowe. Nie zamartwiaj sie juz. Dziwi mnie troche to badanie usg, ale im dziecko starsze i bardziej sie rusza, tym trudniej dokładnie zbadać. W następnym dopilnuj, zeby lekarz pokazał ci kość nosowa i mózg.