Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

8 latek wciąż pije kasze z butli na noc, nie wiem co robić

Polecane posty

Gość gość

mój syn ma 8 lat, cały czas na noc pije kaszę z butli i nie opcji żeby mu jej nie zrobić, bo jest wtedy płacz i lament! Wstydzi się tego , bo jak mu zrobię tą kasze to idzie wypić do łożka a mi każe wyjśc z pokoju. Woła mnie jak już wypije, zebym zabrała butelekę do mycia. Oczywiście to jest wielka tajemnica, to on się tego wstydzi, nikomu nie mówi, ale jednoczesnie nie chce przestać pić tej kaszy na noc. Mi też jest wstyd, że ma tyle lat i ciągnie flache jak maleńkie dziecko. Wiem, że zaraz posypie się hejt, zdaje sobie z tego sprawę, ale potrzebuje pomocy, jak mam z tym przestać, jak mu to zabronić, jak za każdym razem jak chce żeby jjuz nie pił, bo jest za duży, jest ryk i płacz na caly dom. Czuje się z tym okropnie, między młotem i kowadłem. On chce, a ja nie, nbo uważam że jest za duzo. Pomóżcie, co mam zrobić

Gość gość
Nic bym nie robila. Nie zwracala na to uwagi. Nie pietnowala sam z tego wyrosnie. Odpusc.

Gość gość
razwal ta butelke i nie bedzie mial wyjscia...

Gość gość
Zniszcz butelkę(po kryjomu) i powiedz ,że nie kupisz nowej bo jest droga :D albo ,żeby sam sobie kupił :P Nie kupuj kaszy powiedz ,że jest zepsuta :D

Gość gość
ja piłam jak miałam 7 lat :) potem miałam krzywe zeby nie wiem czy to od tej butli czy nie ?

Gość gość
i nawet jak będzie wył tak przez tydzień mam się nie ugiąć? kurde serce mi mięknie po 10 min. płaczu, czuje się jak wyrodna matka eeehh

Gość gość
dziś :D popłacze i mu się znudzi :P

Gość gość
Mój szwagier do końca 2 klasy podstawówki pił mleko z butli. Tylko rano, na śniadanie. Teściowa też mówiła, że się tego wstydził i chował w pokoju. Na wakacje (przełom 2/3 klasy) teściowie wysłali go do babci na wieś. Na całe 2 miesiące. Tam się wstydził prosić o bultekę i w końcu odpuścił. Po wakacjach już był "odstawiony". x Nie wiem czy to miało jakiś wpływ ale szwagier ma przepiękne zęby. Białe i zdrowe. Ma teraz 32 lata i ani jednego ubytku przez całe życie. Teściowa uważa, że ta potężna dawka wapnia w postaci butli mleka dzień w dzień tak mu podziałała na te zęby.

Gość gość
A nie możesz mu tej kaszy podać w talerzu? Moje dzieci nie miały butli ani smoków, ssaly piers a później od razu łyżka, ale myślę, że 8 lat to już za długo. W tym wieku dzieci na obóz jadą, na kolonie a Twój z butla. Szczególnie, że się wstydzi, więc ma kompleks tej butli, ja odstawialabym. Może właśnie wyjazd rozwiąże problem, nawet wspólny, ale np. z wyżywieniem, powiedz że zapomnialas butli albo nie ma jak zrobić kaszy. Moja siostra miała z córka problem z odstawieniem od smoczka i powiedziała, że nie wzięła na wczasy. Mała się odzwyczaila. A że synek płacze to już wymuszanie. Koleżanka opowiadala, ze jej córka kazała sobie pampersy zakładać jak się siostra jej urodzila a też miała 7 czy 8 lat, był placz i krzyk, ale bez przesady, nie zawsze można ulegać.

Gość gość
Picie mleka może i dobrze podziałało mu na zęby, ale na pewno nie z butli ;) poczytaj o próchnicy butelkowej. Widać jego nie dopadła, i bardzo dobrze, ale zdrowiej jest wypić mleko z kubka niż z butli ;) Autorko, on ma 8 lat. Co z tego, ze będzie ryczał? Jak w sklepie ci się rozryczy, ze chce teraz, natychmiast xboxa, to tez mu kupisz, bo ryczy? Jeśli ci nie przeszkadza ta butla, to dalej dawaj, ale nie widzę przeszkód w odstawieniu. Poryczy pare wieczorów i przestanie, możesz mu zaproponować w zamian kaszkę z miski jedzoną łyżką albo mleko z kubka. Na pewno na początku nie będzie chciał, ale później może się zdecyduje. Aha, i goń do mycia zębów przed spaniem po piciu tego mleka! Na co się nie zdecydujesz, niech szoruje te żeby, bo mpze być niewesoło.

Gość gość
Do 6 roku życia dawałam mu pokarm z piersi i nie wiem czy sie nie przyzwyczaił ssać po prostu.

Gość gość
gość dziś TU AUTORKA weż się nie podszywaj pode mnie, karmiony był piersią przez pierwszy miesiąc życia .

Gość gość
Ale serio ,to wygląda na przypadek karmienia piersią do 6 roku :D:D ..Butla u tak dużego dziecka to jak pieluchy u gimnazjalisty:P

Gość gość
Jeśli młody poza tą butlą potrafi normalnie jeść i pić z kubka, to ja bym nic nie robiła oprócz przypilnowania, żeby po wypiciu dokładnie umył zęby. Do osiemnastki przecież pił nie będzie. Znałam kilkoro dzieci, które w tym wieku doiły kaszę z butli. Teraz to normalni dorośli. Zapewniam Cię, że już dawno nie piją z butli przed snem. No chyba, że piwo.

Gość gość
Ja tez w tym wieku pilam z butli kasze. Teraz mam 30 lat i juz przestalam;) Mysle ze nie ma co z tego tobic problemu. Jedne dzieci wyrastaja szybciej inne poznoej. Sam odpusci. Nie naciskaj.

Gość gość
Nie uważasz mamusi, że 8-latek sam powinien wynieść do kuchni butle, a nie wołać ciebie? A co do picia z butli: tylko twoja wina, że na to pozwalasz.

Gość gość
Racja powyżej. Powiedz mu żeby sam sobie tę kasze przygotowywał i mył po sobie butlę. Zobaczysz jak szybko sie oduczy.

Gość gość
Nie daj mu tej kaszy i już. To duży chłop jest. Co z tego że będzie płakał.zacznij może od piątku, akurat na weekend bo jak będzie ryczał to chociaż do szkoly następnego dnia nie bedzie musiał iść z takimi zapuchnietymi oczami . Porozmawiaj z nim. Zalezy co na niego dziala. Żeby się określił czy woli być duży czy mały. Jak mały to że zabierzesz mu tableta, komórkę, gry ( i co on tam ma), nie będzie jadł pizzy bo maluszki nie jedzą takich rzeczy . Może być mały i pić swoją kaszę ale też zabierasz mu starszakowe przywileje. Na moja córkę 5 letnia to działa idealnie.

Gość gość
Daj spokoj niech sobie pije jesli lubi nie rob problemu z tego tylko butelke niech sam odnosi bo Ty nie jestes jego sluzaca

Gość gość
9:52- no i do kiedy tak ma pic? Do 12 rz? Jakby tutaj ktoś napisał że 3 latek nadal na piersi to by było oburzenie. Taaa a 8 latek może sobie nadal kaszę pić z butelki i ok.

Gość gość
wczoraj Ooo! To powinno podziałać. Pewnie jest chłopak jedynakiem :) i mamusia długo traktowała go jak dzidzie i nie uczyła samodzielności? Nie jest to jakiś kontrowersyjny rytuał z tą butlą ale brak samodzielności i brak obowiązków to już u was w domu kuleje!!! Czy syn normalnie się rozwija jak na 8-latka? Ma jakieś obowiązki?

Gość gość
To Ty tu jestes dorosla i Ty stawiasz warunki. Proponuj mu kaszke z miski, moze kup jakas fajna miseczke z lyzeczka, moze sie przekona

Gość gość
Musisz z tym skończyć. Za chwilę popsuja się mu zeby. Zrób jeden raz niedobra kaszę wsyp sol lub zrób zwykła mannę bez żadnego cukru. Podaj w tym czasie dobra kaszle na talerzu. Niech spróbuje która lepsza. Butelkę niech sobie sam wynosi i przychodzi po nią do kuchni. Dobrze wiesz że to nie jest normalne ze 8 latek cycka jeszcze smoczek.

Gość gość
Koniecznie po jedzeniu musi myc zeby.

Gość gość
8 latek to duży chlopak, uważam że powinnaś uciąć ten rytuał a płacz pewnie nie pierwszy raz usłyszysz. Ja jestem wrażliwa na krzywdę dziecka, serce mi się kroi kiedy dzieje się dziecku źle, ale ma szantaż mam wręcz odwrotne emocje i na pewno nie ugielabym się gdyby taki chłop domagał się butli. Wyślij go na weekend do babci, cioci czy przyjaciela na nocowanie, niech zobaczy że można bez butli albo zapisz na harcerstwo, tam są takie weekendowe zjazdy. To zdecydowanie za długo.

Gość gość
A jak zachce mu sie tej kaszki w szkole,na przerwie?To poplacze sie przy wszystkich i mamusia pobiegnie do niego z butelka kaszki?

Gość gość
Ośmiolatek PIJE KASZKĘ Z BUTELKI? Jak mała dzidzia? To jakieś jaja są? :D

Gość gość
zwyczajnie nie wierzę i tyle nie ma takiej siły, żeby mu nie odstawić tej butli i koniec to prowo jak sądzę

Gość gość
Prowo, a wy łykacie jak ośmiolatek kaszkę z butelki :D

Gość gość
No i co w tej kaszy takiego złego? Niech sobie pije jesli lubi niech tylko wynosi sam po sobie butelke i moze rob mu te kasze w jakiejs butelce szklanej bez smoczka kasza manna na mleku to nic takiego strasznego