Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość ciekawa Ania

Słodycze bez wyrzutów (mirakulina, owoc zmieniający smak) ... ?

Polecane posty

Gość ciekawa Ania

Znalazłam ostatnio sporo treści na ten temat i jestem coraz bardziej ciekawa, żeby spróbować... Cudowny owoc (synsepal słodki) ma mieć magiczne wręcz właściwości. Można ponoć zmieniać smak różnych potraw (w tym wina wytrawnego i drinków ;) jeść desery bez cukru i pozbyć się kalorii z diety bez rezygnowania ze słodkości... Brzmi, jak bajka :D Ktoś próbował, ma jakieś doświadczenia ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Margarita111
Bawiliśmy się tym ostatnio, ale raczej na zasadzie zabawy w towarzystwie - próbujesz różne potrawy, które są zazwyczaj kwaśne, lub cierpkie, a po rozpuszczeniu tabletki są mega słodkie (cytryna, lemonka, wino wytrawne, etc.. ). Ciekawe doświadczenie, wiesz że jesz kwaśne a głowa mówi co innego :). Ciekawe jak to się może sprawdzić w diecie. Muszę sama popróbować i dam znać :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Czytałam ostatnio jakieś opracowania na ten temat. Faktycznie to niszowy temat, szczególnie u nas. Ponoć brak oficjalnej dostępności mirakuliny bierze się z działania lobby cukrowego, któremu nie jest na rękę eliminowanie cukru z diety :) To mnie akurat wcale nie dziwi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciekawa Ania
Pytałam o doświadczenia, nie o suche fakty :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość2424345
@ ciekawa Ania - Fakty są takie, że zanim się czegoś spróbuje warto się o tym czegoś dowiedzieć... ;) https://youtu.be/pOHmVM6Y_ZE

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kasicaaaaa
Próbowałam kiedyś na imprezie, to były takie chińskie tabletki - działało, jakbyś posypała cytrynę cukrem, ale od tamtej pory nigdzie o tym nie słyszałam - może faktycznie to blokują ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
znalazłam coś takiego - ciekawe ... synsepal słodki, zawierający mirakulinę od wieków spożywany był przez rdzennych mieszkańców afryki zachodniej do poprawy smaku spożywanych potraw. synsepal dla świata zachodniego odkrył w 1725 roku, francuski podróżnik reynaud des marchais, który zwrócił uwagę na zwyczaje tubylców. przez lata prowadzone były ekstensywne badania nad zrozumieniem fenomenu aktywnej molekuły znajdującej się w owocu oraz przydatności do jej komercyjnego wykorzystania. w latach pięćdziesiątych na uniwersytecie stanowym w tallahassee, profesor biofizyki dr. lloyd beidler wraz z dr. kenzo kurihara wyizolowali po raz pierwszy aktywną cząsteczkę mirakuliny. sklasyfikowano cząsteczkę jako glikoproteinę, co czyni ją wolną od toksyn i łatwo metabolizowaną przez ludzki organizm. w latach sześćdziesiątych w natick w stanie massachusetts dr linda bartoshuk – psycholog smaku - prowadziła na zlecenie amerykańskiej armii badania dotyczące przydatności mirakuliny dla poprawy jakości jedzenia w ekstremalnych warunkach bytowych. badania zainspirowane były zaobserwowaną praktyką natywnych mieszkańców afryki zachodniej, która wykorzystywała owoce synsepala do poprawy smaku potraw – również nadpsutej żywności. badania dowiodły brak jakichkolwiek skutków ubocznych związanych z konsumpcją przekraczającą nawet 3 000 razy standardowe racje dla osoby dorosłej (w rzeczywistości kondycja i zdrowie badanych ulegało znacznej poprawie). udowodniono również, że pomimo bezpośredniego wpływu głównie na pokarmy kwaśne (np. owoce), w przypadku wielu pokarmów (np. warzywa, mięso, etc.) mirakulina poprawiała ogólne odczucia smakowe, wydobywając również wcześniej skrywane nuty smakowe. ponad wszelką wątpliwość wykluczono jakikolwiek wpływ mirakuliny na centralny układ nerwowy – co było główną obawą fda, przed wprowadzeniem suplementu do spożycia. w latach siedemdziesiątych robert harvey wraz z firmą miralin podjął pierwsze próby komercjalizacji mirakuliny na rynku amerykańskim. na bazie przygotowanej linii produktów prowadzone były badania fokusowe z udziałem m.in. dzieci w wieku szkolnym, które wykazały, że m.in. w 10 na 10 przypadków wybierane były słodycze z zawartością mirakuliny przed tradycyjnymi środkami słodzącymi. dalsze badania dotyczyły również wpływu mirakuliny na insulinoodporność, czy pobudzanie apetytu wsród osób w aktywnych cyklach chemioterapii. dr mike cusnir w swojej pracy opublikowanej w 2010 w amerykańskim stowarzyszeniu onkologii klinicznej dowiódł, że w 8 na 10 przypadków wśród osób poddanych kuracji przeciwnowotworowej, udało się poprawić apetyt, przez wyeliminowanie przykrego „metalicznego” posmaku w ustach, bedącego efektem ubocznym kuracji. obecnie trwają badania nad syntezowaniem mirakuliny na bazie upraw transgenicznych, dla obniżenia jednostkowego kosztu suplementu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciekawa Ania
ooo:) dziękuję tego wcześniej nie czytałam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jesli to takie "cudowne" czemu tego nie ma na półkach ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
pewnie dlatego, że ktoś nie chce, żeby było :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zamówiłam kilka tabletek i boje się czy nie zostałam oszukana minoł już ponad tydzień a dalej nie dostałam żadnej informacji że paczka została wysłana a e-mail który jest podany na stronie nie istnieje. Z jakiej strony wy zawialiście? i jak długo musieliście czekać na paczkę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×