Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wypowiedzenie a ciąża

Polecane posty

Gość gość

Czesc dziewczyny chciałam was podpytac, ponieważ wczoraj dostalam wypowiedzenie a jestem w 7 tyg ciąży, wypowiedzenia nie podpisałam a umowę mam do końca roku, to w tym wypadku wypowiedzenie powinno być anulowane?

Gość gość
Podobno do 12 tyg nie jest się chroniona.

Gość gość
Zaniosłaś zaświadczenie od lekarza do pracy? Jesteś chroniona od momentu zajścia w ciązę, umowa zostanie pzedłuzona do chwili porodu. gdyby nie chciał, masz 7 dni na złożenie sprawy w sądzie.

Gość gość
Kodeks pracy w art. 177 par. 1„Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy. § 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie przekraczającym jednego miesiąca. § 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. § 31. Przepisu § 3 nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy. Nie ma już żadnych bzdur, że od 12 tyg itp. Zakladam, ze nie mialas umowy na okres próbny krótszy niż m-c...

Gość gość
Jeżeli masz umowę do końca roku, to jesteś chroniona. Pod warunkiem, że to wypowiedzenie to nie dyscyplinarne. Zadzwoń do Pip. Powiedz, że pracodawca dowiedział się o ciąży i chce cię zwolnić. Oni powiedzą, co masz robić. Ale lepiej bierz L4, bo będą czekać na twoją wpadkę i podstawy do dyscyplinarnego zwolnienia.

Gość gość
Przedstaw pracodawcy zaświadczenie o ciązy a wtedy musza wycofać wypowiedzenie. Umowa przedłuża się do dnia porodu a potem dostaniesz zasiłek macierzyński mimo że nie będziesz pracownikiem już.