Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość marzymisiedomek

Dom z bala debowego, przeniesienie czy bedzie taniej niz nowy?

Polecane posty

Gość marzymisiedomek

Witajcie Posiadam ponad 100 letni dom z bala debowego w idealnym stanie. Chcialabym go przeniesc okolo 1 km. Zrobic w nowym miejscu fundament, postawic sciany dzialowe, kominy i nowe pokrycie dachowe. Sciany zewnetrzne, strop, wiezba dachowa, deski - to zostaje. Licze i licze i wydaje mi sie, ze to ma ogromny sens. Fundament to maly koszt o sciankach dzialowych nie wspominajac. Projekt domu i inwentaryzacja - minimalnie zmienic chce go w srodku. To moze troche kosztowac ale i tak dalej sie oplaca. Ocieplenie welna z zewnatrz + czesciowo tynk i drewno. A dalej to juz wiadomo ..okna..i wnetrze. Dzialka na ktorej stoi obecnie jest zle zlokalizowana, trasa, halas, daleko od domow, brak mediow, wszystko trzeba i tak robic od podstaw, wylewki, fundament na razie zagadka. Stad pomysl by przeniesc dom o kilometr, w centrum wsi, media w dzialce, spokojnie, blisko lasu... Liczmy na fundament i scianki i pokrycie dachu 30 tys (chociaz powinno byc odrobine mniej), na przylacza i projekty 20 tys (tez bedzie mniej), i samo przeniesienie nie wiem, 20 tys? Za 100 tys da sie juz sporo zdzialac, reszte mozna robic etapami. Biorac pod uwage bardzo dobry stan drewna, w koncu to dab, i wyzej wymienione czynniki, pakowalibyscie sie w to na moim miejscu ? Szkoda mi sprzedac ten szkielet w obce rece, wiedzac ze to perelka. Nie chce by tez stal tak nieuzywany, gdy sama chce miec swoj kat Dziekuje za wszystkie odpowiedzi

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować