Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mam pytanie do was atesitów

Polecane posty

Gość gość

Po co wam niedziela, Dzień Pański? Po co wam święta? Po co wam Uroczystość Wszystkich Świętych? Po wam Boże Narodzenie? Po co? Jak wy to wszystko przeżywacie?

Gość gość
Mnie osobiście po nic i absolutnie nie prosiłam się o to, żeby były one w kalendarzu, żeby obchodzono je w mojej firmie, żeby były to dni wolne ani żeby komunikcja miejska jeździła dwa razy rzadziej. Nie przeżywam tego, tylko traktuję jak dodatkowy dzień urlopu, na ogół wykonuję jakieś zaległe prace w domu lub wychodzę na spacer albo gdzieś z rodziną.

Gość Arianin
Sabat/Sobota to Prawdziwy Święty Dzień dla prawdziwych chrześcijan. Chrystus swoim Zmartwychwstaniem rozpoczął nowy tydzień, a nie zakończył stary. Większość jego otoczenia dowiedziała się o tym dopiero pod koniec dnia i nikt tego nie świętował...

Gość gość
Powinniście wtedy zadeklarowani ateiści pracować a chrzesciajnie świętować! A nie korzystacie sobie, kiedy religijni obrzędują. Dziadostwo!

Gość gość
Ja mam po prostu dwa dni wolnego w tygodniu Tak sie przyjelo i tak jest. Nie obchodze zadnych swiat poza gwiazdka, a to i tak tylko to kolorowo, komercyjna funkcje.

Gość gość
ja tez obchodzy tylko gwiazde, bo jest fajnie, moze wkrotce ten kraj bedzie bardziej ateistyczny i ludzie beda normalni w koncu

Gość gość
Wiele jest serc, które czekają na Ewangelię. Wiele...

Gość gość
moi rodzice kiedyś byli religijni (już nie są) i próbowali mnie nawrócić, nawet jako dziecko łatwo gaziłam księży, co tylko dowodzi ile dziur ma logika religii

Gość gość
Pewnie że powinniśmy pracować ale religijni nam zabronili.

Gość gość
Wiarę trzeba przyjąć jak dziecko. W religii nie ma miejca dla naukowców.

Gość gość
A w jaki to sposób religijni obrzędują? Galerie handlowe pękają w szwach w niedziele, a Boże Narodzenie i Wielkanoc w tych jakże religijnych donach polegają najczęściej na obżarstwie i prezentach. A 40-godzinny tydzień pracy to norma i jeśli komuś wypada wolne w niedzielę, ma iść do pracy tylko dlatego, że jest niewierzący?

Gość gość
Po to, żeby odpocząc od pracy i tez spędzić czas z rodziną. Nie trzeba się modlić, żeby potrzebować czasu wolnego.

Gość gość
naukowców w sensie domgmatów wiary...bo jedynym dogmatem jest przyjąć sercem prawdę o Bogu.

Gość gość
za dużo tych prawd, do tego mam straszną niechęć do zabobonów

Gość gość
Ja, gdyby mi kazali przestać wierzyć, pozwoiłabym się zabić. Nie chcę żyć bez Boga. Nie wiem jak wy żyjecie, nie wiem jak jesteście szczęsliwi bez Boga. Nie wiem...Gdzie jest porwda? Nie piszcie kłamstw. Nie piszcie, że jesteście szczęśliwi, wiem, że czegoś wam brak, wiem czego...

Gość gość
To twój problem, gdybym zaczęła mieć takie myśli jak ty to poszłabym do psychiatry

Gość gość
Pytanie do autorki jakie masz wykształcenie, kler tylko może straszyć ociemniały lud, z erą gdzie wykształcenie technologia, nauka jest na powszechnym i dostępnym dla każdego poziomie, tam jest mniej ludzi wiary w zabobony.

Gość gość
Znam taką osobę jak Ty. Mówiła podobnie jak Ty. I już miała jedną próbę samobójstwa. Podczas, kiedy wierzący najgorsze burze, przechodzą ze spokojem i zaufaniem, wy przechodzicie ciężkie depresje, beznadzieje chwila życia bo/i sami decydujecie o swoim życiu. Wiem, że psychiatrzy omamiają was lekami itd. Wiem, że bardzo kochacie siebie i jesteście dla siebie bóstwem. Ale...

Gość gość
nic dziwnego ze nei mzoesz zyc bez boga bo nie masz wyksztalcenia i kler zasial ci strach, ludzie robia rzeczy tylko z egoizmu wiara w boga tez jest z egoizmu - ze strachu przed kara, ja zyje bez boga bo wiem ze nie istnieje jestem 100000% tego pewien, wiec nie ma to wplyw na moje szczescie wiadomo jak kazdy mam gorsze lepsze dni

Gość gość
I to ma dowodzić tego, ze religia jest fajna? "Opium dla mas", ale opium to tylko narkotyk.

Gość gość
Taki sam odsetek co u osób wierzących choroba nie wybiera.

Gość gość
Nie pisz takich rzeczy, bo spotkasz się z Jego Sprawiedliwością. Mam wykształecenie i nie traktuję religii jako opium!!! Kiedyś miałam możliwość wyboru drogi z Bogiem lub bez Boga. I nigdy jeszcze nie pożałowałam swojego wyboru.

Gość gość
aleeee będziesz miała przesrane, jak wyjdzie na to, że wybrałaś zlą religię i to nie w tego boga co potrzeba wierzysz :D

Gość gość
jakies? psychologie ? :O albo religioznastwo :D :D :D

Gość gość
Niech to nie będzie Twoje zmartwienie. Miłego dnia i życzę owocnych przemyśleń.

Gość gość
Ej! Wypraszam sobie! :D Ja jestem po psychologii i nie opowiadam takich głupot, gdyby była po tym kierunku to pewnie czegoś takiego by nie mówiła

Gość gość
tu nie ma co sobie wypraszac, pewnei jako psycholozka wierzysz w inne zabobony, ostatnio taka jedna opowiedala mi o hunie :O zastepowanie jednych bzdur drugimi nie czynie cie lepsza

Gość gość
Na świecie jest dużo Religi, ale w każdej Religi jest jeden Bóg, jak jesteś chrześcijanką/nem, i zapoznaliście się z innymi religiami co zakazane?, to zdajecie sobie sprawę ze Kościół katolicki to wiara odłamu.

Gość gość
Ale jesteście głupi, wielu psychologów współpracuje z księżmi. Nie wiem, co mi jest, zawsze bardziej ceniłam bardziej psychiatrię. Psycholog, kto jest? wolnolejostowo tylko...