Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Trefli

Kim dla mnie jest w rodzinie?

Polecane posty

Gość Trefli

Kasia jest ciocia mojej mamy . Kasia ma syna ,kim on dla mnie jest?

Gość gość
on jest dla ciebie partnerem seksualnym

Gość gość
Znałem jedną Kasię, okazała się wredną babą.

Gość gość
czy twoja mama często zdradza twojego tate?

Gość gość
Trefli dziś Kasia jest ciocia mojej mamy . Kasia ma syna ,kim on dla mnie jest? X Licz tak: 1 pokolenie : ciotka Kasia i np jej siostra czyli mama twojej mamy - twoja babcia 2 pokolenie: syn Kasi, i twoja mama jako siostra cioteczna syna Kasi 3 pokolenie: wnuki Kasi czyli dzieci od syna Kasi, i ty. Wniosek? Syn Kasi jest twoim wujkiem, jest z pokolenia wyżej w drzewie genealogicznym , nawet jeśli owy syn tej Kasi jest w twoim wieku lub młodszy od ciebie, to nadal twój wujek choć pewnie wtedy mówisz mu po imieniu. Wujek tylko, że taki dalszy, i dopiero jego dzieci to twoje kuzynostwo, więc nawet jeśli jego dzieci są w wieku twoich to ty jesteś ich kuzynką i tak czy siak powinny mówić ci po imieniu. Nie podałaś szczegółów więc musiałam dołożyć przykłady wiekowe czy strony pokrewieństwa.

Gość Trefli
Szczegóły prapraprababcia zabrała w tajemnicy do grobu.

Gość gość
Kiedyś były ściśle określone nazwy na takie pokrewieństwa, na mężczyzn typu stryjek, wujek, pociot, na kobiety stryjenka, wujenka, ciocia, na teściów od strony męża świekra i świekier/świekr, czy brat stryjeczny, wujeczny, cioteczny i kuzyn na dalszych braci ciotecznych wujecznych i stryjecznych. Dziś pozostały tylko te najprostsze typu wujek, ciocia, teściowa i teść i brat cioteczny lub nawet na tego najbliższego brata ciotecznego mówi się po prostu kuzyn. X Syn Kasi to po prostu twój wujek, nie wnikaj czy kiedyś nazwałabyś go stryjkiem wujecznym czy wujkiem stryjecznym.

Gość gość
Za to kiedyś ciocia Kasia byłaby twoją babcią cioteczną/wujeczną/stryjeczną, dziś jest po prostu ciotką. Syn Kasi jak wyzej napisane, najprościej "wujek".

Gość gość
A ty dla syna kasi jesteś po prostu siostrzenicą/siostrzeńcem, można powiedzieć, siostrzenicą cioteczną lub siostrzeńcem ciotecznym, bo ty jako dziecko od jego siostry ciotecznej jesteś.