Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do ludzi znających matematykę

Polecane posty

Gość gość

Córka pisała kartkówkę z zaokrąglania przykłady zaokrąglij do całości 1,9876 córka napisała 2,0000 zaokrąglij do części dziesiętnych 5,4876 córka napisała 5,5000 zaokrąglij do części setnych 3,3457 córka napisała 3,3500 Podobnych przykładów było więcej, córka dostała jedynkę, domyślam się, że za dopisywanie zer na końcu. Co sądzą o tym matematycy, słuszne czy czepialstwo i podcinanie skrzydeł?

Gość gość
czepialstwo

Gość gość
z punktu matematycznego jest dobrze problem leży w nauczycielu to są idioci niestety ja będąc uczennicą PODSTAWÓWKI wielokrotnie musiałam głupiej siksie po studiach która powinna być mądrzejsza ode mnie tłumaczyć zadania proponuję wsiąść kartkówkę i pójść do dyrektora i się spytać jaki głąb uczy twoje dziecko matematyki i zagrozić że jak tego nie załatwi to pójdziesz na skargę do kuratorium nie zapomnij skserować bo mogą ci zabrać a dowód trzeba mieć

Gość gość
Przecież jest zaokrąglone do całości 2 i 2,000 to ta sama liczba

Gość gość
Pani założyła, że córka nie zrozumiała polecenia, skoro dopisała zbędne zera. Ale zapis jest dopuszczalny, tyle, ze bezsensowny

Gość gość
Pracuję w innej szkole niż moja córka jako pielęgniarka, pytałam o to dyrektorki, która jest matematyczką i ona też stwierdziła, że nauczycielka mogła to zaliczyć, ale nie musiała, ale nie podała uzasadnienia. Serio martwię się o poziom nauczycieli.

Gość gość
jakby nie zrozumiała to by nie zaokrągliła w matematyce liczy się matematyka a nie ego głupiej siksy

Gość gość
czemu bezsensowny? Widziałeś excela?

Gość gość
do to wcale nie jest śmieszne, nauczyciele to kretyni, każdy kto posiada zmysł matematyczny by to zaliczył, ale nauczyciele to ludzie działający na schematach a kierujący się logiką

Gość gość
no i te zadania gotowce :D

Gość gość
jakby to było moje dziecko oj wydarłabym się na dyrka oj a potem na złość jeszcze poszłabym do kuratorium :D

Gość gość
Gadanie, że nauczycielka założyła, że uczennica nie zrozumiała polecenia bo stawiała przecinek i zera, świadczy tylko o tym, że osoby mówiące takie rzeczy nie rozumieją idei zaokrąglania.

Gość gość
Niepotrzebnnie te zera pisała no po prostu, powiedz córce że one są tam niepotrzebne, że na końcu się ich nie stawia po przecinku i gwarantuje, ze zapamięta to do końca życia :)

Gość gość
1,9876 zaokrąglone do całości jest tyko 2. 2, 0000 to jest np 2,00001234 zaokrąglone do 4 miejsca po przecinku. Pala zasłużona

Gość gość
córka to wie, po prostu tak jej było wygodniej, poza tym nie widzę sensu w korygowaniu takich rzeczy, gdyż w przyszłości często będzie się spotykać z takim zapisem.

Gość gość
"2, 0000 to jest np 2,00001234 zaokrąglone do 4 miejsca po przecinku." A czy ona zaokrąglała liczbę 2,00001234? Bo w poleceniu była inna. Po drugie wg idei nauczycielki zaokrąglenie 2,00001234 to nadal 2 a nie 2,0000. Sorry ale nie pogrążaj się głąbie

Gość gość
więc córka nie powinna robić tak jak jej wygodnie tylko tak jak jest w poleceniu, jasne? ;)

Gość gość
W Polsce w ostatnich czasach tak jest ,źe pacjent zna sie lepiej na medycynie od lekarza , uczeń od nauczyciela , i tak dalej . Ludzie mało wykształceni mają poczucie niźszości . Trzeba się jakoś dowartościować przed nieznajomymi osobami ,bo znajomi wiedzą jacy durni są te osóbki .

Gość gość
nauczycielka to debilka

Gość gość
do , co jest zrobione niezgodnie z poleceniem bo nie rozumiem? Serio pytam, może mnie oświecisz.

Gość gość MIŚ
Niektórzy ludzie są bardzo awanturujący się . Trzeba wpuszczać tylko gości w krawacie . Klient w krawacie jest mniej awanturujący się .

Gość gość
do Jestem inżynierem i zauważam, że nauczyciele matematycy są ciency z matematycy, do szkoły dostają się sami najgorsi. A tytułowe zadanie oczywiście rozwiązane poprawnie.

Gość gość
Jeśli lepiej znasz sie na matematyce to dlaczego nie uczysz w szkole .

Gość gość
Tatusiu, weź od córci książkę i poczytaj sobie. Szukasz wiedzy w internecie, a tu kupa debili.

Gość gość
Zagadka : Który owoc wrzucony do galaretki owocowej uniemoźliwi stężenie sie

Gość gość
Debili . Delikatnie powiedziane . A ten owoc to KIWI

Gość gość
do a jak człowiek zna się na matematyce , to od razu w szkole musi pracować? Sorry, ale są zawody i miejsca, gdzie matematyka i logiczne myślenie jest weryfikowane (w przeciwieństwie do szkoły ) i dobrze opłacane, przeciętny nauczyciel nie ma na taką pracę szans