Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy jest ktos kto nie stosowal sie diety cukrzycowej w ciąży?

Polecane posty

Gość gość

A mimo to urodzil zdrowe dziecko?

Gość gość
Skoro masz cukrzycę, to dlaczego chcesz narażać siebie i dziecko wyłącznie z powodu niewłaściwego żywienia?

Gość gość
Dlatego, ze ledwo przekraczam normy i to tylko przy cukrze porannym. Mam 90-100. Jeszcze dwa lata temu normy byly do 100, a nie do 90 jak teraz. Wtedy bym sie miescila. Po posilkach mam dobre cukry 110-120. Zastanawiam sie, czy to obnizenie norm to nie jest kolejny przekret farmaceutyczny zwby sprzedawaly sie glukometry, paski i igly...

Gość gość
I serio zamierzasz ryzykować, bo to może być zmowa firm farmacetycznych???

Gość gość
Skoro masz tylko lekko przekroczony to nieduże zmiany pozwolą na dobry wynik np wystarczy jeść regularnie i będzie ok. Ja miałam cukier przekroczony minimalnie po 2 h. Dieta pozwoliła mi konktorlowac apetyt jeść zdrowiej itp. A co do spisku ok może i jest ale na wszystko związane z cukrzycą wydałem może. 50 zł. Glukometr darmowy zestaw pasków też a potem jak dokupowalam to Czechowa refundacja no naprawdę ko Cetniewo zarobił na mnie niesamowitą kasę.

Gość gość
21.17 nie wiem co ty bredzisz, bo same paski, mnie kosztuja 50 zl. Przeciez jedno opakowanie paskow nie wystarczy na cala ciaze, tylko na 7 dni... Ja mam niby cukrzyce stwierdxona w 6 tc, wiec przede mna 7,5 miesiaca, co miesiac 50 zl paski+ igly jeszcze

Gość gość
50 zl to oczywiscir koszt miesieczny, bo 4 opakowania po ok 13 zl. U mnie nie ma zadnych refundacji

Gość gość
Skoro teraz 50 zł to dla Ciebie taki ogromny wydatek to co powiesz jak urodzi się dziecko i wydatki będą duuuuzo większe?

Gość gość
Ja miałam taką sytuację. Wynik krzywej lekko podwyższony ale w normie. I lekarz zaleciała jeszcze raz zrobienie pod kilku tygodniach i zmieniły się wtedy normy i już miałam lekko przekroczony. Byłam w poradni. Bardziej dla zasady. Mierzyłam sobie poziom cukru. I wszystko było ok. Tylko po śniadaniu lekko skakał do góry. Konsultowałam to z innym lekarzem specjalistą i powiedział, że jest to w normie. Wiadomo pilnowałam diety ale bez przesady. Tym bardziej, że to był koniec ciąży. Wszystkie badania w normie. Dziecko urodzone w 39 tygodniu. Wszystko ok.

Gość gość
Przecoez nie chodzilo mi ze mi zal tych pieniedzy wydanych, tylko mysle ze te normy sa zanizane na wyrost. Przy okazji korzysyaja firmy farmaceutyczne, no ale mniejsza juz o to. Mozesz mnie od razu nazwac nieodpowiedzialna mayka, bo widze ze do tego dazysz. Chce poznac opienie osob w podobnej sytuacji. Dostalam rozpiske z bardzo restrykcyjna dieta, po ktorej chodze glodna, chudne, a moj cukier poranny jest tylko ciut powyzej. Stresuje sie tym bardzo, chodze sfrustrowana. Nie wiem czy moje nerwy o empcje nie maja gorszwgo wplywu na dziecko niz ten minimalnie wiekszy cukier...

Gość gość
Dodam, ze wynik krzywej cukrowej mialam w normie, bardzo dobry. Tylko czesto poranny podskoczy. Juz nie wiem co mam robic

Gość gość
21.34 a trzymalas ta diete, ktora ci zlecili? Czy tylko cukier mierzylas?

Gość gość
Mi na czczo skakal ale tylko troche. Nie mialam diety bo moja gin twierdzila, ze jest w normie ( wg dawnych zalecen). Jadlam roznie, pod koniec niekoniecznie zdrowo bo tylko taki apetyt mialam na kasze manna, grzanki i sos grzybowy. Z dzieckiem wszystko ok.

Gość gość
22.04 a pamietasz ile mialas na czczo?

Gość gość
Owszem, na czczo normy obnizyli, ale po jedzeniu podniesli, wiec tak naprawde teraz mniej kobiet sie klasyfikuje pod cukrzyce. Problemy u dziecka moga wystapic z opoznieniem, a najgrozniejszy jest wlasnie ten poranny, a raczej nocny skok cukru, bo o ile zjesz cukierka w dzien i oczywiste, ze cukier skoczy, o tyle w nocy ma na to wplyw wiele innych czynnikow. W poprzedniej ciazy nie mialam cukrzycy, a wrecz przeciwnie: hipoglikemie poposilkowa i mimo przestrzegania zalecen niestety nie obylo sie bez komplikacji. Obecnie mam cukrzyce, problemem tez sa tylko te poranne cukry, ktore i tak bywaja podwyzszone mimo trxymania diety i juz wiem, ze znowu bez komplikacji sie nie obedzie.

Gość gość
Ja dla dziecka zrobiłam wszystko żeby mial jak najlepszy start. Normy wcale nie są zaniżone. Ciekawe co zrobisz, gdy urodził i Twoje dziecko będzie miało np. Skaze białkowa. Wtedy też nie będziesz na diecie o ile będziesz karmić piersią ?

Gość gość
Autorko nie bredze tylko tak miałam paski chyba 100 sztuk w opakowaniu za 8 zł.. różne firmy mają różne ceny. Dodatkowo dostałam w pakiecie 2 zestawy pasków gdzie było ich troszkę mniej. co do diety niewiem jaką masz rozpiske ale nikt nie układa diety cukrzycowej tak żeby ciężarna chudla. A uwierz mi z cukrzycą spędziłam 2 miesiące w szpitalu ( inne komplikacje nóż cukrzycą). Ja mogłam jeść nawet w nocy byle mieć ileś tam godzin przerwy przed mierzeniem cukru porannym. Jeżeli chudniesz bo tak restrykcyjne masz dietę to poproś o skierowanie do poradni bo po prostu sobie nie radzisz z dietą i możesz zaszkodzić dziecku . Co do tego ze były inne osoby normy i może być tak naprawdę nie masz cukrzycy to powiem tak u mnie niby było minimalnie przekroczone a wraz z rozwojem ciąży jeśli nietrzymalam się diety np zjadłam lody itp to coraz trudniej było zachować normy. W szpitalu była babka która nietrzymala się diety niby wiedziała co i jak ale ciasta itp dalej jadła normalnie po porodzie na gdy lekarze caczelli to kontrolować w ogóle nie wiedzieli o co chodzi bo ona mówiła ze było ok bo małe przekroczenia granicy itp a tak naprawdę to często nienierzyla w szpitalu stwierdzono ze po ciąży musi brać insulinę a gdyby mierzyla wychwycila by moment gdy organizm sobie przestał radzić.

Gość gość
W pierwszej ciazy mialam stwierdzona cukrzyce I jakos sie pilnowalam.nw drugiej tez ale troche olalam bo ciezko bylo mi stosowac diete, zaczelam brac leki, male dawki, problem byl tylko na czczo. Dzieci zdrowe, oboje ponizej 3,5 kg a tego balam sie najbarziej ze beda duzi. Co do skazy bialkowej to smiac mi sie chce Bo tu niby zaszkodzisz dziecku a potem pakujecie szczepionki I wtedy jest ok.

Gość gość
23.45 rozumiem co mowisz oczywisciw, tylko ja nawet jak jak przestrzegam sumiennie diety (juz prawoe 4 tyg) tp i yak nie spada ten poranny. Moze u mnie jest wiec jakis inny problem, ale lekarz dalej slepo kazde trzymac diety. Oczywiscie dostalam ja nie gdzies tam u rpdzinnego, tylko wlasnie w poradni diabetologicznej. Jade za tydz do kontrolo, ciekawe co mi powiedza jak zobacza, ze chudne. A przede mna jeszcze tyle miesiecy ciazy. Dalej bede chudnac? Cos jest nie tak. Autorka

Gość gość
Jesli nie da sie zbic porannych cukrow to niestety pewnie dostaniesz insuline. Na ile kalorii masz diete? Ile masz wzrostu i ile wazylas przed ciaza? Ja dostalam 2600kal, ale tak naprawde mam sie ograniczac jakosciowo, a nie ilosciowo. Przed ciaza moje BMI wynosilo 17,1. Obecnie 23 tydzien i dopiero +3 kg mam. Przez pierwsze 4 miesiace lezalam pod kroplowkami, gdyby nie one, to pewnie bylabym wciaz na minusie.

Gość gośćMagda
Po pierwsze: stan podcukrzycowy to nie cukrzyca ciążowa. Po drugie: Autorko, czy masz problemy z tarczycą? np.Hashimito? (ja zupełnie przypadkiem dowiedziałam się, że może być korelacja pomiędzy tymi dwoma dolegliwościami). Po trzecie, widzę, że to gorący temat ;). Mnie też dotyczy i cieszę się, że założyłaś ten wątek, bo jestem w bardzo podobnej sytuacji. Cukier na czczo trzy miesiące - 91, dwa miesiące temu -91, miesiąc temu - 95 (czyli rośnie). Miałam robiony test z glukozą i drugi oraz trzeci wynik wyszedł dokładnie w połowie. W poniedziałek idę na kolejny pomiar, jeżeli nie spadnie mi cukier, to idę do Poradni Diabetologicznej. Powiem ci tak: ja staram się podchodzić do tego racjonalne tzn. kupiłam sobie książę "Jedz pysznie z niskim indeksem IG" Marakowskiej i korzystam z niej, sprawdzam indeksy glikemiczne różnych produktów, przepisy na zamienniki niektórych czy fajne przepisy w necie, ALE jeżeli np. jestem w niedzielę u teściowej na obiedzie , jem co tam jest (bez deseru) albo kiedy chodzi za mną coś długo, żeby to zjeść, to jem to (np. zupa cebulowa z grzankami). Chodzi mi o to, że w ok. 90 procentach stosuję się do diety, pilnuję by rano i wieczorem jeść zawsze posiłek o niskim IG. I mam chęć sprawdzić jeszcze jedną rzecz: zawsze jadłam późne śniadania tzn.ok. godz. 10, bo jak jadłam wcześniej, to byłam głodna prawie cały dzień (późne śniadanie syci mnie, a wcześniejsze dosłownie wpycham w siebie). Potrzebny mi jest glukometr, żeby sprawdzić wynik cukru tego samego śniadania, kiedy jem np.o 8, a kiedy i o 10. Podejrzewam, że może być różnica wyników ... Co o tym myślisz Autorko? Ps. Jestem takim wytrwałym typem człowieka jeżeli chodzi o poznanie prawdy/ dojście do przyczyny/źródła więc myślę, że razem do czegoś dojdziemy (i wszyscy chętni) ;)

Gość gośćMagda
Jeszcze jedno: jak jesteś na diecie i czujesz głód, to coś jest jednak nie tak. Chodzi mi o to, że stosuję przepisy na potrawy z tej książki wyżej albo z netu i mam wrażenie, że właśnie chodzę syta (na pewno nie głodna) i nie mam tak często zachcianek jak wcześniej, co akurat jest fajne i pozytywne (jem 4 posiłki dziennie). Dasz radę podać jeden dzień z twojego jadłospisu tutaj? Może razem dojedziemy o co może chodzić? Ps. Ja też nie wiem, czy to co robię przyniesie efekt - dowiem się w poniedziałek, może to ja coś źle robię?

Gość gość
A co to stan podcukrzycowy? Pytanie nie jest zlosliwe, po prostu pierwszy raz o czyms takim slysze

Gość gość
co do diety niewiem jaką masz rozpiske ale nikt nie układa diety cukrzycowej tak żeby ciężarna chudla. x Chudniecie przy diecie cukrzycowej jest możliwe. Dlaczego? Bo jeżeli autorka zjadała 3000 kcal i przytyła to jak dostanie 1600-1800 schudnie.

Gość gość
Ja jestem taka osoba. O cukrzycy dowiedziałam się w 34 tyg a dwa tyg później urodzilam. Dziecko miało duże problemy z oddychaniem, wylew krwi do mózgu i powiększone nadnercza. Teraz ma 5 miesięcy i ciągle latampo doktorach. Pierwsza krzywą też wskazala tylko nieprawidłowa glikemie po posiłku i lekarz nie uznał tego za początki cukrzycy

Gość gość
Nie mowili mi ile kalorii ma ta dieta. Ale obstawiam ze 1700-1800. chodze glodna i sfrustrowana. Mam 160 cm Przed ciaza wazylam 59kg, teraz 57. Mi dziewczyby nie chodzi o to, by calkiem rezygnowac z diett, jesc co chce, tylko wiecej, a nie ze na drugie sniadanie moge zjesc tylko jedna mala kanapeczke, albo tylko 1 owoc dziennie (jablko, kiwi, grapefriuta). Zebym chocuaz mogla zjesc troszke wiecej i chociaz ze dwa owoce dziennie. Slodyczy i tak nie bede jesc, a weglowodany ograniczac, ale, tak jak teraz jem, bo to paranoja:-( z tarczyca wszystko ok, mialam badania

Gość gość
Bardzo dziwne. Ja dostalam w poradni diabetologicznej w Bialymstoku recepte na paski i wyszlo mnie bardzo tanio. Ja mialam cukier lekko podwyzszony,3 g przekraczal,wystarczyla dieta. Ale ja jestem uzalezniona od slodyczy i jadłam ich duzo,bardzo duzo. Wiem,ze to chore,ale ktos kto nie byl nigdy od czegos uzalezniony to tego nie zrozumie,nawet milosc do dzieci tego nie pokona. No i jak cos zjadlam slodkiego to szlam na spacer zeby cukier mi spadł. Ale nie mialam jakichs skoków cukru. Corka urodzila sie zdrowa,w drugiej dobie wyszlam. Dziewczyny,ktore braly insulinie lezaly nawet ponad tydzien,bo dziecko mialo wysoki cukier,moja miala ok

Gość gość
Mojego kuzyna dziewczyna miala staan przed cukrzycowy,ktory zamienil sie w cukrzyce. W 24 tygodniu zaczela krwawic,niestety,porod przed wczesny,dziecko mialo dwa wylewy mózgu,nawet go lekarze nie ratowali bo bylby warzywem. Cukrzyca to nie zarty. Ona zlekcewazyla objawy.Cukrzyca Zabija nieoczekiwanie. Nawet lekko podwyzszony cukier juz jest sygnalem do tego by o siebie dbac. Poczytaj o cukrzycy,ona zabija powoli organy.. Najpierw trzustka,potem wątroba itd. Nie ryzykuj. Nie kieruj sie tym jak jest u innych. Jedna przechodzi normalnie,bo ma silniejszy organizm,bo sie duzo rusza,bo nie jest obciazona genetycznie,bo watrobe i trzustke ma nieobciazoną. To wszystko skieruje sie na dziecko,zastanow sie. Dziecko moze urodzic sie chore,moze nawet umrzeć .Ale mozesz miec farta i moze urodzic sie zdrowe. Nie ryzykuj.

Gość gość
Mialam 2 razy cukrzyce z insulina i tez chodzilam caly czas glodna, w 1 ciazy od diagnozy juz nie przytylam, w 23tc mialam +9kg i tak zostalo do konca czyli de facto schudlam, po porodzie mialam 3kg mniej niz przed ciaza. W drugiej mialam cukrzyce od 6tc (z tym ze ja mialam wszystkie 3 wyniki nieprawidlowe :) ) no i tez malo co przybieralam, na poczatku mialam silne wymioty, co utrudnialo ta cala diete, potem musialam dostac insuline. No i jak juz mialam insuline to hulaj dusza. Lekarka kazala zwiekszyc dawke, bo to nie bylo i tak duzo jednostek, i zwiekszyc porcje, zjesc spaghetti jak mialam ochote nawet, wiecej ryzu, wiecej kaszy... W tej diecie problemem jest to ze jest malo tych zbozowych produktow, no wszystko sie niby opiera na chlebku, ale trzeba uwazac z iloscia itd. W koncu w 2 ciaze skonczylam z 12kg na plusie, chodzilam najedzona. Nie jadlam raczej rzeczy niedozwolonych, ale za to jadlam ilosciowo tyle ile potrzebowalam. Dzieci zdrowe. Jakos pod koniec mialam przez miesiac ketony w moczu i wtedy bezwglednie mialam nakaz jedzenia wiecej, bo dziecko przestalo przybierac w obwodzie brzuszka. Jak narazie jest wszystko ok, ma juz 5 miesiecy. Probuj jesc wieksze ilosci i kontroluj sie glukometrem, jak wyniki beda ok to jedz, nigdy nie mozesz byc glodna, bo to tez grozne. Te diety nie sa uniwersalne dla wszystkich, zawsze musisz jedzenie dostosowac do siebie.

Gość gość
U mnie cukier podwyższony tylko na czczo. I to do 95. Ale tez jestem pod opieka poradni. Mierze glukometrem 4 razy dziennie . czasem więcej jak chce sprawdzić czy nie było skokow. I co ? Nie ma. Na czczo dzis 83/87 . po posiłkach doszło do 104 . i dodam ze np po takim normalnym obiedzie . rano i wieczorem dietę trzymam tzn razowy chlebek wedlina z indyka lub kurczaka. I warzywa . Fakt nie jem słodyczy . ale powiem wam ze czasem mam taka ochote na jakies ciacho czy cukierka. A przed diagnoza wystarczyło czasem ze skubnelam nie opychajac się. Jeden cukierek ochota spedzona i wystarczało. Zapisuje co jem i jakie po tym cukry. Zobaczymy na kontroli. Dodam ze to 13 tc. Krzywa wyszla w normie tylko na czczo 95.